Θάνος Ασκητής: 10 εμπόδια στην απόλαυση και τον οργασμό

Θάνος Ασκητής: 10 εμπόδια στην απόλαυση και τον οργασμό

«Γιατί δεν μπορώ να απολαύσω το σεξ; Γιατί δεν μπορώ να φτάσω σε οργασμό;»: 
Ερωτήσεις που ακούμε συχνά στον χώρο μας, γεμάτες αγωνία αλλά και φόβο μήπως κάτι δεν πάει καλά 

Θάνος Ασκητής:  10 εμπόδια  στην απόλαυση  και τον οργασμό
Αλήθεια, τι μπορεί να μπει εμπόδιο στην οργασμική κορύφωση και γενικότερα στη σεξουαλική απόλαυση;

■ Εικόνα σώματος: Ενας από τους βασικούς λόγους που εμείς οι γυναίκες δεν απολαμβάνουμε το σεξ, άρα και δεν κορυφώνουμε εύκολα. Το άγχος για το πώς θα μας δει ο ερωτικός μας σύντροφος, αν θα του αρέσουμε, αν η κοιλίτσα μας, οι γοφοί ή η κυτταρίτιδά μας του φανούν αποκρουστικοί. Είναι σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στα όμορφα σημεία του κορμιού μας και να μην αφήνουμε αυτές τις σκέψεις να στέκονται εμπόδιο στην απόλαυσή μας, όπως και το να μάθουμε να αγαπάμε το σώμα μας και να το φροντίζουμε. Αν, για παράδειγμα, έχουμε παραπανίσια κιλά, ας προσπαθήσουμε με πιο σωστή διατροφή να τα χάσουμε, ας γυμναστούμε ώστε να γίνουμε πιο καλλίγραμμες, αλλά και γενικότερα να μάθουμε να αγαπάμε όχι μόνο το σώμα μας, αλλά και τον εαυτό μας. Η αγάπη για τον εαυτό μας θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, άρα και σε ευκολότερη συναισθηματική και σεξουαλική έκφραση.

■ Ενοχικά συναισθήματα: Αρκετές γυναίκες μεγάλωσαν σε οικογένειες όπου το σεξ ήταν ταμπού ή θέμα που δεν χωρά συζήτηση και αισθάνονται ότι δεν κάνει ή δεν αξίζουν την ηδονή. Μάλιστα, τέτοιου είδους σκέψεις όπως οι παραπάνω είναι υπεύθυνες για πληθώρα σεξουαλικών δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζει η γυναίκα, οι οποίες δυσχεραίνουν τη σεξουαλική της ικανοποίηση, όπως διαταραχές του οργασμού, του πόνου ή της επιθυμίας. 

■ Αυξημένες προσδοκίες: Μεγαλύτερη πίεση δημιουργούν το εσωτερικό μας άγχος και η προσδοκία να είναι η κάθε σεξουαλική επαφή τέλεια. Αλήθεια, τι είναι τέλειο γύρω μας; Και πώς ορίζουμε αυτή την τελειότητα; Αν δεν αφεθούμε στη σεξουαλική απόλαυση, πώς θα την επιτύχουμε;

■ «Πρέπει να έχω οργασμό!»: Ποιος είναι αυτός που βάζει το «πρέπει»; Υπάρχει κάποιος κανόνας γι’ αυτό; Ο οργασμός δεν αποτελεί υποχρεωτική παράμετρο, ούτε είναι καθοριστικός παράγοντας για την ικανοποίησή μας. Αντί να σκεφτόμαστε «πρέπει να ολοκληρώσω», που μετατρέπεται σε καταναγκαστική σκέψη και το πιο πιθανό είναι ότι θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, μπορούμε να δοκιμάσουμε «το θέλω, μπορώ και διεκδικώ τον οργασμό μου». Ετσι, καταφέρνουμε να απολαύσουμε και το ταξίδι, όχι μόνο τον τελικό προορισμό… 
Κλείσιμο

■ Η έλλειψη σεξουαλικής επικοινωνίας: Οι περισσότεροι αγνοούμε ότι αυτό το κομμάτι της επικοινωνίας είναι εξίσου σημαντικό και ουσιώδες με την επικοινωνία που έχουμε στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας ή τη σχέση μας. Ετσι, συχνά περιμένουμε ο άλλος να βρει το κουμπί μας ή να το ξέρει ως διά μαγείας. Αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε κάθε φορά που δεν καταφέρνει να μας οδηγήσει στην πολυπόθητη ολοκλήρωση. Ωστόσο, κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα τι μας ερεθίζει περισσότερο από εμάς τους ίδιους. Γι’ αυτό, αντί να περιμένουμε, μπορούμε χωρίς ενοχή να δείξουμε στον σύντροφό μας αυτά που μας διεγείρουν. Είναι σημαντικό να έχουμε θάρρος και να μη φοβόμαστε να διεκδικήσουμε αυτό που επιθυμούμε. 

■ Ειδικά στη σημερινή εποχή το υπερβολικό άγχος και στρες που ζούμε καθημερινά μάς εμποδίζουν να απολαύσουμε τη σεξουαλική μας επαφή και την αίσθηση οικειότητας. Βυθιζόμαστε στους λογαριασμούς και τις καθημερινές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να τα μεταφέρουμε και στο κρεβάτι μας. Αυτές οι σκέψεις εμποδίζουν την απόλαυση και πρέπει να βρούμε τρόπους να χαλαρώνουμε, όπως με ένα ζεστό αφρόλουτρο μετά τη δουλειά. 

■ Η επιθυμία για απόκτηση παιδιών: Δυστυχώς, πολλά είναι τα ζευγάρια σήμερα που για να κάνουν παιδί χρειάζεται να προγραμματίζουν ακόμα και τις σεξουαλικές τους συνευρέσεις με εντολή γιατρού! Γεγονός που σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν λειτουργεί αυθόρμητα, αντίθετα μπαίνει στο «κυνήγι του γονιμοποιημένου ωαρίου», με αποτέλεσμα το σεξ να γίνεται αγγαρεία, να εμφανίζονται σεξουαλικά προβλήματα και λίγο αργότερα να μπαίνουν στο παιχνίδι και οι εντάσεις, όταν η αποτυχία γονιμοποίησης σηματοδοτείται από την εμφάνιση της έμμηνης ρύσης και ο κύκλος επαναλαμβάνεται… Μιλήσατε για απόλαυση; 

■ Είμαστε γονείς: Πριν ήμασταν ο άνδρας και η γυναίκα ως εραστές. Τώρα, όμως, είμαστε ο μπαμπάς και η μαμά ως γονείς - δύο νέοι ρόλοι πλήρους απασχόλησης που συχνά καταστρέφουν τη σεξουαλική μας ζωή. Ακόμη και όταν κάνουμε σεξ, το κάνουμε βιαστικά και με άγχος. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να γίνουμε ξανά εραστές, να διεκδικήσουμε και να επαναφέρουμε τον ρομαντισμό στη σχέση, αφιερώνοντας χρόνο σε εμάς ως ζευγάρι. 

■ Αλκοόλ: Μπορεί να ανεβάζει τη διάθεση, κατεβάζει όμως τη λίμπιντο, επηρεάζοντας έτσι τον οργασμό. Ισως σας έχει τύχει ένας άνδρας, για παράδειγμα, να αργεί να ολοκληρώσει επειδή ήπιε παραπάνω από όσο έπρεπε. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναίκες, όπου το αλκοόλ (και γενικότερα οι τοξικές ουσίες) κάνει το σώμα μας να μουδιάζει και να μην αισθάνεται και πολλά. Μόνο που το σεξ  είναι ένα παιχνίδι αισθήσεων. 

■ Φαρμακευτική αγωγή: Ναι, χάπια όπως τα αντικαταθλιπτικά ή τα αντισυλληπτικά μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία. Εδώ όμως χρειάζεται να θυμηθούμε ότι τα φάρμακα δεν τα παίρνουμε επειδή δεν είχαμε τίποτε άλλο να κάνουμε. Υπάρχει λόγος. Αν λοιπόν έχει επηρεαστεί η σεξουαλική μας λειτουργία από αυτά, δεν έχουμε παρά να μιλήσουμε στον γιατρό που μας παρακολουθεί και να δούμε μαζί του τι θα κάνουμε. 

Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πληθώρα παραγόντων που επηρεάζει την ψυχολογία μας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. 

Οταν λοιπόν αντιμετωπίζουμε ένα σεξουαλικό πρόβλημα, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε βοήθεια και να μην το αφήσουμε να πάρει διαστάσεις μέσα στο μυαλό μας. Ιδιαίτερα εάν είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε από μόνοι μας ή αποδειχθεί ότι δεν είναι κάτι οργανικό, μπορούμε να επισκεφθούμε κάποιον ειδικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο σε θέματα σεξουαλικής υγείας. 

Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να καταλάβουμε ότι έχουμε πρόβλημα και να αναζητήσουμε τη λύση του! 

Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-14.00 και
16.00-20.00. Για θέματα άρθρων
που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Θάνου Ασκητή εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης