Ξέσπασμα βίας: Επιθέσεις σε τράπεζες, γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο πανεπιστήμιο Πειραιά

Ξέσπασμα βίας: Επιθέσεις σε τράπεζες, γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο πανεπιστήμιο Πειραιά

Επιτέθηκαν με μπογιές στην καθηγήτρια Μπόση - Το απόγευμα έχουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Ξέσπασμα βίας: Επιθέσεις σε τράπεζες, γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο πανεπιστήμιο Πειραιά
Μετά την εισβολή κουκουλοφόρων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και την επίθεση με μπογιές στην καθηγήτρια Μαίρη Μπόση
και την καταδρομική επιχείρηση κουκουλοφόρων σε τραπεζικά καταστήματα στην πλατεία Κάνιγγος ήρθε η ανάληψη ευθύνης για τις δύο ενέργειες σε γνωστό σάιτ του αντιεξουσιαστικού χώρου. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη αναρχικοί εισέβαλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στη συμβολή της Εγνατίας με την Αριστοτέλους.

Το ξέσπασμα βίας, το υπογράφουν η ομάδα «Αναρχικοι/ αναρχικές» αναφέροντας πως στην περίπτωση της καθηγήτριας Μπόση πραγματοποίησαν «παρέμβαση στο μάθημα της καθηγήτριας Μ. Μπόση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, από αναρχικούς/ες σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συντρόφους που διώκονται ως ατομικοί τρομοκράτες» επισημαίνοντας στις επόμενες γραμμές πως «αναγνωρίζοντας την προσφορά της κυρίας Μαρίας Μπόση στην "αντιτρομοκρατική" πολιτική φροντίσαμε για τον καλλωπισμό της, αφού την περιλούσαμε με χρώματα».

Κλείσιμο
Για την επίθεση δε, στις τράπεζες, τις «σπασιματικές» όπως τις χαρακτηρίζουν αναφέρουν πως «Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε ως μια πρώτη επιθετική απάντηση στην εκκένωση των αναρχικών καταλήψεων Ματρόζου 45, Gare και Ζαΐμη 11, το πρωί της Δευτέρας 12 Μαρτίου. Επίσης, σε αλληλεγγύη με τα συντρόφια της Ματρόζου 45, που συνελήφθησαν κατά την εκκένωση, υπερασπιζόμενα την κατάληψή τους, και τα οποία υπέστησαν τη γνωστή μπατσική ''φιλοξενία'' στη ΓΑΔΑ». 

Οι αναρχικοί έχουν «κηρύξει» την σημερινή ως «πανελλαδική ημέρα δράσης για την Ηριάννα και τον Περικλή». Μάλιστα το απόγευμα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα Προπύλαια «ενάντια στην αυθαίρετη χρήση του DNA ως αποδεικτικού μέσου και ενάντια στον τρομονόμο». 

Εισβολή αντιεξουσιαστών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

Τα μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης αφού ανήρτησαν πανό και πέταξαν τρικάκια αποχώρησαν από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και προσήχθησαν στο ΤΑ Λευκού Πύργου.

Σύμφωνα με ανάρτησή τους στο athens.indymedia «οδηγήθηκαν στο ΑΤ Λευκού Πύργου για προσαγωγή και εξακρίβωση στοιχείων. Εκεί, αρνήθηκαν να δώσουν ταυτότητες στους αστυνομικούς και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να γίνει σύλληψη».

Δείτε φωτογραφίες:







Επιθέσεις σε τράπεζες
Ηταν λίγο πριν τις δέκα το πρωί, όταν ομάδα κουκουλοφόρων έκανε καταδρομική επίθεση στους δρόμους γύρω από την πλατεία Κάνιγγος. Οι κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών που βρίσκονται στο σημείο και σε καταστήματα. Την ευθύνη για την καταδρομική επίθεση σε δύο τράπεζες ανέλαβε ομάδα αναρχικών, με προκήρυξή της σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όπως αναφέρουν στην προκήρυξη, η καταδρομική επίθεση πραγματοποιήθηκε «ως μια πρώτη επιθετική απάντηση στην εκκένωση των αναρχικών καταλήψεων Ματρόζου 45, Gare και Ζαΐμη 11» το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Επίσης, αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης στα «συντρόφια της Ματρόζου 56, που συνελήφθησαν κατά την εκκένωση», ενώ καταγγέλλουν ότι υπέστησαν «τη γνωστή μπατσική “φιλοξενία”».

Φωτογραφίες από τα «χτυπήματα»








Επίθεση στην καθηγήτρια Μπόση μέσα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
Το πρωί της Πέμπτης περίπου 10 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στην αίθουσα που έκανε μάθημα στους τριτοετείς φοιτητές του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών πανεπιστημίου Πειραιά η καθηγήτρια Μαίρη Μπόση. Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στην καθηγήτρια περιλούζοντάς την με μπογιές, ενώ την απείλησαν ότι την επόμενη φορά «θα πάθει χειρότερα»! Από την πλευρά της, η κ. Μπόση επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους. Μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε: «Δεν υπάρχει επίθεση. Ηταν μια κοινωνική παρέμβαση. Ο καθένας έχει την άποψη του και είναι σεβαστή. Γίνονται ορισμένα τέτοιας φύσεως κοινωνικά γεγονότα και συμβαίνουν διαρκώς». Αναφορικά με τους κουκουλοφόρους εισβολείς και τη στοχοποίησή της, η καθηγήτρια αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας μόνο πως «αυτά θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή».

Μετά την επίθεση αναρτήθηκε κείμενο στην ιστοσελίδα Indymedia όπου αναφέρεται ότι αναρχικοί, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συντρόφους τους που διώκονται ως «ατομικοί τρομοκράτες» έκαναν «παρέμβαση στο μάθημα» της καθηγήτριας Μπόση.

Οπως γράφουν: «Κατά την διάρκεια της παρέμβασης διακόπηκε το μάθημα, φωνάχτηκαν συνθήματα, ανοίχτηκε πανό, πετάχτηκαν τρικάκια, διαβάστηκε και μοιράστηκε το κείμενο που ακολουθεί. Τέλος αναγνωρίζοντας την προσφορά της κυρίας Μαρίας Μπόση στην "αντιτρομοκρατική" πολιτική φροντίσαμε για τον καλλωπισμό της, αφού την περιλούσαμε με χρώματα».

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την καταδίκη του για όσα συνέβησαν στο πανεπιστήμιο Πειραιά εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες «στρώνουν τον δρόμο σε λογικές αυταρχισμού και ιδιωτικοποίησης». Η ανακοίνωση έχει ως εξής: Η επίθεση στην καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μαίρη Μπόση, είναι απολύτως καταδικαστέα. Ενέργειες τέτοιου είδους στρέφονται ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στρώνουν τον δρόμο σε λογικές αυταρχισμού και ιδιωτικοποίησης.

Όσα έγιναν στο πανεπιστήμιο καταδίκασε και το υπουργείο Παιδείας, που επισημαίνει ότι τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση ούτε στην κοινωνία, ούτε στον πανεπιστημιακό χώρο. «Το υπουργείο Παιδείας  καταδικάζει την εισβολή κουκουλοφόρων σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και την επίθεση εναντίον της καθηγήτριας Μαίρης Μπόση την ώρα της διδασκαλίας.Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση ούτε στην κοινωνία ούτε στον πανεπιστημιακό χώρο», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Απερίφραστα» καταδικάζει και η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Πειραιώς την επίθεση που δέχθηκε η καθηγήτρια Μαίρη Μπόση, εν ώρα διδασκαλίας, σήμερα το πρωί.

Σε σχετική ανακοίνωση, η πρυτανική αρχή χαρακτηρίζει «προσβλητική» την ενέργεια των ατόμων που εισήλθαν στον χώρο του πανεπιστημίου.

«Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σύσσωμο στο πλευρό της συναδέλφου και συνεχίζει να επιτελεί το ακαδημαϊκό του έργο όπως κατά κανόνα πράττει. Τονίζεται δε ότι το Πανεπιστήμιο είναι χώρος που προάγει τη γνώση και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και όχι φερομένων σκοπιμοτήτων και ξένων προς το έργο του αντιπαραθέσεων» καταλήγει η ανακοίνωση της πρυτανείας του ΠΑΠΕΙ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης