Ο χειμώνας έρχεται: Πέφτει έως 10 βαθμούς η θερμοκρασία

Ο χειμώνας έρχεται: Πέφτει έως 10 βαθμούς η θερμοκρασία

Οι ψυχρές αέριες μάζες που έρχονται από την ανατολική Ευρώπη θα «χτυπήσουν» τη χώρα μας - «Θα έχουμε επιλεκτικές χιονοπτώσεις και ξερό κρύο» εξηγεί στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιάννης Καλλιάνος - «Υπάρχει τάση για μια ψυχρή εισβολή και τα Χριστούγεννα» λέει στο ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος Στρατής Βουγιούκας

Ο χειμώνας έρχεται: Πέφτει έως 10 βαθμούς η θερμοκρασία
Αλλάζει άρδην ο καιρός αυτή την εβδομάδα, που θα είναι έντονα χειμωνιάτικη με κύρια χαρακτηριστικά τους ψυχρούς βοριάδες, την πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς, καθώς και τις χιονοπτώσεις στα πεδινά στην βόρεια Ελλάδα.

Οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν σε περιορισμένο βαθμό, ενώ η ένταση των ανέμων δεν θα προκαλέσει προβλήματα.

Ειδικότερα, σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, αρχικά στη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα, και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα. 

Κλείσιμο
Τα φαινόμενα στην Ανατολική Θεσσαλία, στη Χαλκιδική και στο Αιγαίο θα είναι τοπικά έντονα, ενώ ενδέχεται να συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και σε ημιορεινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας. Από τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο, όπου το βράδυ θα ενταθούν. Μετά το μεσημέρι και από τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί, με τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ να περιορίζονται στη βορειοανατολική χώρα.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς ενισχυόμενοι σε σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι, αλλά γρήγορα θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ.

«Οι χιονοπτώσεις θα είναι επιλεκτικές» εξήγησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος εξηγώντας ότι τα φαινόμενα των επόμενων 24ωρων οφείλεται «σε μια ψυχρή εισβολή στην ανατολική Ευρώπη και γι' αυτό η πτώση θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα».

«Η ψυχρή εισβολή θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 10 βαθμούς Κελσίου από τους 19 βαθμούς θα πάμε σε μέγιστες της τάξης των 9-10 βαθμών Κελσίου ακόμα και στα πεδινά ηπειρωτικά. Στα πιο ορεινά τμήματα η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους -9 βαθμούς Κελσίου» εξήγησε ο κ. Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα έχουμε το λεγόμενο ξερό κρύο. Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνει πιο τσουχτερό. Ας μην περιμένουμε γενικευμένες χιονοπτώσεις στη χώρα».


Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοποείου Στρατή Βουγιούκα που μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 «περιμένουμε μια μεταβολή του καιρού από σήμερα. Πιο έντονα τα φαινόμενα θα είναι στην ανατολική Θεσσαλία, τη Χαλκιδική και το Αιγαίο. Από το βράδυ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη βορειοανατολική χώρα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας που γειτονεύουν με τη Βουλγαρία και στο νομό Έβρου».

«Από αύριο το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η συνεχής πτώση της θερμοκρασίας» προσθέτει ο κ. Βουγιούκας σύμφωνα με τον οποίο «η εικόνα που έχουμε είναι μια τάση για μια πιο ψυχρή εισβολή τα Χριστούγεννα».



Αναλυτικά η πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία και στα ημιορεινά. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Βελτίωση από το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.    
Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα από το απόγευμα.
Άνεμοι: στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.  
Θερμοκρασία: από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ βελτίωση.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στα γύρω ορεινά. Από το βράδυ βελτίωση.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το βράδυ έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, η νέα εβδομάδα θα είναι αρκετά έως πολύ χειμωνιάτικη, θα χαρακτηρίζεται από τους βοριάδες και από την πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 10 βαθμούς Κελσίου

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΨΥΧΡΕΣ ΑΕΡΙΕΣ ΜΑΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ψυχρές αέριες μάζες από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, θα περάσουν πάνω από τα Βαλκάνια και θα επηρεάσουν την χώρα μας σταδιακά από τη Δευτέρα.

ΒΡΟΧΕΡΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ Η ΔΕΥΤΕΡΑ

Τη Δευτέρα, η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή στη βόρεια Ελλάδα (τοπικές χιονοπτώσεις και σε ημιορεινά). Γενικά όμως κατά διαστήματα θα επικρατεί ένας άστατος καιρός, με αρκετές βροχές αλλά κατά βάση σύντομες. Σχεδόν σε όλη τη χώρα κατά διαστήματα θα βρέξει ενώ παράλληλα θα στραφούν οι άνεμοι σε βοριάδες που θα σηματοδοτήσουν την έλευση των ψυχρών αερίων μαζών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ «ΠΑΡΩΝ»

Από την Τρίτη ειδικά και στη συνέχεια, θα θυμηθούμε πάλι τι σημαίνει να επικρατεί κρύο και οι συνθήκες θα είναι χειμωνιάτικες κυρίως ως προς τις θερμοκρασίες. 

Από βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις θα πρέπει γενικά να κρατάμε μικρό καλάθι και να περιμένουμε λίγα πράγματα. Πρόκειται για έλευση κρύο με επιλεκτικά φαινόμενα σε λίγες περιοχές της χώρας.

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Την Τρίτη και ενδεχομένως την Τετάρτη, σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλά και θα επηρεάσουν σχεδόν ακόμη και πεδινές περιοχές (σε ότι αφορά στη Θράκη)

Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται λίγες βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα (αντίστοιχες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές) αλλά και στα νησιά του Αιγαίου (χιόνια στα ορεινά)

Οι άνεμοι δεν φαίνεται ότι θα προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αθήνα :

Δευτέρα : 14-15°C
Τρίτη : 11-12°C
Τετάρτη : 9-10°C
Πέμπτη : 8°C

Θεσσαλονίκη :

Δευτέρα : 9°C
Τρίτη : 7-8°C
Τετάρτη : 6-7°C
Πέμπτη : 6°C

Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, η ψυχρή αυτή εισβολή θα επηρεάσει με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (νωρίς το πρωί και αργά τη νύχτα) κυρίως τη βόρεια Ελλάδα αλλά και αρκετές κεντρικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Δεν αποκλείεται, σε κάποια από τα επόμενα πρωινά, να δούμε και θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν ακόμη και τους -10°C ειδικά σε περιοχές που θα επικρατήσει ξαστεριά και ασφαλώς βρίσκονται σε κάποιο υψόμετρο. Επομένως, ειδικά για τους αγρότες, θα πρέπει να πω ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα χαρακτηρίζεται και από τον παγετό που θα επικρατεί τις πρώτες πρωινές ώρες σε αρκετές κεντρικές και βόρειες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.


Δείτε βίντεο: Ο χειμώνας έρχεται: Πέφτει έως 10 βαθμούς η θερμοκρασία


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης