Κως: Κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές και φοβούνται νέο σεισμό οι κάτοικοι

Κως: Κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές και φοβούνται νέο σεισμό οι κάτοικοι

Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 200 μετασεισμοί, ενώ περίπου 20 ήταν άνω των 4 Ρίχτερ - Ευτυχώς, οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο κλαμπ όπου σκοτώθηκαν οι δύο τουρίστες, σε μια εκκλησία και σε ένα τζαμί - Αγώνας δρόμου για να επαναλειτουργήσει το λιμάνι

Κως: Κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές και φοβούνται νέο σεισμό οι κάτοικοι
Σε αυτοκίνητα, σκηνές και κάτω από τα αστέρια πέρασαν τη νύχτα της Παρασκευής εκατοντάδες κάτοικοι στην Κω, με τον φόβο νέου ισχυρού σεισμού
.

Λίγο έξω από το κέντρο, σε μικρές πλατείες οι κάτοικοι έστησαν σκηνές, πήραν κουβέρτες και σεντόνια, κάποιοι έβαλαν ακόμη και στρώματα θαλάσσης και κοιμήθηκαν με συντροφιά τα αστέρια και το φεγγάρι, φοβούμενοι πως ο Εγκέλαδος θα χτυπήσει ξανά.

Κλείσιμο


«Φοβόμαστε για νέο μεγάλο σεισμό. Δεν μπορούμε να μείνουμε σπίτι, παρόλο που δεν έχει πάθει ζημιές εκτός από κάποιες συσκευές. Έφερα την οικογένειά μου και μαζί μου ήρθαν και κάποιοι συγγενείς εδώ στην πλατεία. Εγώ θα κοιμηθώ στο αυτοκίνητο, η γυναίκα και τα παιδιά μου κάτω στο χώμα, θα στρώσουν κουβέρτες και σεντόνια» είπε στο protothema.gr ο Φώτης Φέρος.

Πιο δίπλα, μια οικογένεια έχει στήσει σκηνές απέναντι από το σπίτι της, το οποίο δεν φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. «Ακούμε ότι θα γίνει σεισμός 7 Ρίχτερ, τι να κάνουμε, να το ρισκάρουμε και να μείνουμε μέσα, δεν το κάνω. Καλύτερα έξω στη σκηνή παρά μέσα στο σπίτι και με το σεισμό να παραμονεύει» είπε η κυρία Μαριάνθη Μακρή.



Η κυρία Ελένη Καραμαρλή έμεινε για δεύτερη νύχτα έξω στην ύπαιθρο. Όπως είπε, δευτερόλεπτα μετά το σεισμό και ενώ βρισκόταν στο σπίτι της, άρπαξε ό,τι μπορούσε και βγήκε στο δρόμο. Εκεί, δίπλα στο αυτοκίνητό της, μαζί με τον άνδρα της, Γιάννη, πέρασαν το υπόλοιπο της νύχτας του φονικού σεισμού, ενώ κοιμήθηκαν και το βράδυ της Παρασκευής: «Ένιωσα το κούνημα τόσο δυνατά που άρχισα να φωνάζω. Ευτυχώς δεν πάθαμε τίποτα, αλλά από την τρομάρα μου πήρα κάτι σεντόνια και έμεινα όλο το βράδυ έξω με τον άνδρα μου. Τρέμω το σεισμό πάρα πολύ, είναι το μόνο φαινόμενο που δεν ξέρεις πότε και πού θα σε βρει».

Παρόλο που η ζωή στο κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς, οι περισσότεροι κάτοικοι προτίμησαν να μείνουν έξω από τα σπίτια τους. Άλλωστε, μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 200 μετασεισμοί, ενώ περίπου 20 ήταν άνω των 4 Ρίχτερ. Αυτές οι δονήσεις ήταν αρκετές για να εμποδίσουν τους φοβισμένους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, παρά το γεγονός πως κανένα σπίτι δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, πλην κάποιων υλικών.

Σεισμολόγοι, γεωλόγοι και μηχανικοί επιθεώρησαν χθες το κέντρο της πόλης, εκεί όπου χτύπησε περισσότερο ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ και εντόπισαν ζημιές στο κλαμπ όπου σκοτώθηκαν και οι δυο τουρίστες, σε μια εκκλησία και σε ένα τζαμί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στο λιμάνι που, εξαιτίας των ζημιών, δεν είναι λειτουργικό.

Εκεί έχει ρίξει το βάρος και ο κρατικός μηχανισμός, ώστε να δοθεί σύντομα και πάλι σε λειτουργία.

Την ίδια στιγμή, οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν έδειξαν πώς η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά, αλλά, όπως εξήγησαν, η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για κάποιες εβδομάδες και δεν αποκλείεται να υπάρξει ισχυρός μετασεισμός ίσως και πάνω από 6 Ρίχτερ. 











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης