Ποινική δίωξη για ξέπλυμα και απάτη 50 εκατ. ευρώ κατά ελληνικής εταιρείας για έργο στα Σκόπια

Ποινική δίωξη για ξέπλυμα και απάτη 50 εκατ. ευρώ κατά ελληνικής εταιρείας για έργο στα Σκόπια

Η υπόθεση μπήκε στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελίας Διαφθοράς μετά από στοιχεία που συγκέντρωσε η OLAF (ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης απάτης) και όπως προέκυψε από την έρευνα η απάτη στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ποινική δίωξη για ξέπλυμα και απάτη 50 εκατ. ευρώ κατά ελληνικής εταιρείας για έργο στα Σκόπια
Απάτη ύψους 50 εκατ. ευρώ αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στα Σκόπια από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, σύμφωνα με δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση αυτή από την εισαγγελία Διαφθοράς. Η δίωξη για τα αδικήματα αυτά, δηλαδή της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, κακουργήματα και τα δυο, ασκήθηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς κατά παντός υπευθύνου της συγκεκριμένης κατασκευαστικής εταιρείας!

Η υπόθεση μπήκε στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελίας Διαφθοράς μετά από στοιχεία που συγκέντρωσε η OLAF (ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης απάτης) και όπως προέκυψε από την έρευνα η απάτη στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω αδίκημα αποκαλύφθηκε μετά τις καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια, Ζόραν Ζάεβ, για ατασθαλίες στην εργολαβία του αυτοκινητοδρόμου Ντέμιρ Κάπια – Σμόκβιτσα που είχε αναλάβει η επίμαχη κατασκευαστική εταιρεία.

Στη συνέχεια, συντάχθηκε έκθεση της OLAF στην οποία γίνεται λόγος για υπέρογκες αμοιβές στο προσωπικό της εταιρείας, που ξεπερνούν κατά πολύ τους μισθούς στη γειτονική χώρα. Ενδεικτικά, στην έκθεση της OLAF αναφέρεται πως το ύψος των αποδοχών που εμφανίζονταν να λαμβάνουν διάφορα πρόσωπα, την περίοδο 2012-2013 αποτελεί ένδειξη ότι είτε τα συγκεκριμένα ποσά δεν προορίζονταν για τα στελέχη αυτά, διοχετεύονταν δηλαδή σε τρίτους, είτε είχαν ως πραγματικό σκοπό τη διόγκωση του τιμήματος του έργου.

Αρκεί να αναφερθεί ότι οι μισθοί που εμφανίζονταν να εισπράττουν ορισμένα στελέχη της κατασκευαστικής εταιρείας έφταναν το ποσό των 110.000 ευρώ, μηνιαίως! Πρόκειται για αποδοχές, το ύψος των οποίων είναι δυσθεώρητο ειδικά για τα δεδομένα των Σκοπίων.

Κλείσιμο
Καταγγελίες

Να σημειωθεί ότι οι συνθήκες κατασκευής του εν λόγω αυτοκινητόδρομου, είχαν προκαλέσει σειρά καταγγελιών από την αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με τις οποίες Έλληνες πολίτες έφταναν στα Σκόπια, οργανωμένα, με λεωφορεία. Τα άτομα αυτά – σύμφωνα με τις καταγγελίες - δεν ασχολούνταν με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, αλλά εισέπρατταν από την εταιρεία, μέσω του υποκαταστήματος της Stopanska Banka, μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά (20.000 έως και 90.000 ευρώ), βάσει συμβάσεων έργου.

Συνολικά σε διάστημα ενός περίπου έτους για το σκοπό αυτό, φέρονται να εισήλθαν στα Σκόπια 96 Έλληνες πολίτες ενώ εννέα από αυτούς φαίνεται να έχουν το ίδιο επώνυμο αλλά διαφορετικό όνομα.

Μάλιστα, η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει ότι η υπόθεση κατασκευής του αυτοκινητόδρομο, ύψους 270.000.000 ευρώ, είναι μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς αφού η ελληνική εταιρεία, φέρεται, σύμφωνα με καταγγελίες να κέρδισε το έργο αν και η προσφορά της ήταν σημαντικά υψηλότερη (κατά 40.000.000 ευρώ) από αυτές των ανταγωνιστών της.

Πάντως, από την πλευρά της η κατασκευαστική εταιρεία έχει χαρακτηρίσει «αβάσιμα και αδικαιολόγητα» τα σχετικά δημοσιεύματα του σκοπιανού και διεθνούς Τύπου υποστηρίζοντας ότι «από την έναρξη του παραπάνω έργου όλες οι δραστηριότητες και όλες οι σχετικές οικονομικές συναλλαγές εκτελούνται σύμφωνα με τους διεθνείς και τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε συναλλαγή καλύπτεται από συμβάσεις και τιμολόγια, οι φόροι υπολογίζονται και πληρώνονται και τελικώς όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος, όπως απαιτείται από τον νόμο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης