Τέσσερις αερομαχίες, 70 παραβιάσεις και μια ιδιότυπη «ναυμαχία» στο Αιγαίο!

Τέσσερις αερομαχίες, 70 παραβιάσεις και μια ιδιότυπη «ναυμαχία» στο Αιγαίο!

Η Άγκυρα αυξάνει κατακόρυφα την ένταση μετά τη νέα αρνητική απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών - Το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων οδήγησε και σε μια ιδιότυπη «ναυμαχία» στην περιοχή των Οινουσσών 

Τέσσερις αερομαχίες, 70 παραβιάσεις και μια ιδιότυπη «ναυμαχία» στο Αιγαίο!
Με την κατακόρυφη αύξηση της έντασης πάνω από το Αιγαίο απάντησε η Άγκυρα στη νέα αρνητική απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη να κάνουν "σουρωτήρι το FIR Αθηνών. 

Την αρχή έκανε ένα CN-235, το οποίο μπήκε στις 10:15 το πρωί μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο 18 φορές! Αμέσως μετά ακολούθησε σχηματισμός 4 τουρκικών F-16 που, χρησιμοποιώντας την “πύλη” Χίου-Λέσβου, παραβίασαν 31 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ κατά τη διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής της Μονάδας Ετοιμότητας της Σκύρου, σημειώθηκαν τέσσερις εμπλοκές.

Νωρίτερα, ένα ακόμη τουρκικό κατασκοπευτικό, που μπήκε παράνομα στο FIR Αθηνών, από τα ανατολικά της Ρόδου στις 15:10, και κατευθύνθηκε βόρεια. Οι επιτελείς του Πενταγώνου ανέφεραν ότι το “κοντέρ” των προκλήσεων θα γράψει τουλάχιστον 70 παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου.

Κλείσιμο
Εκτός όμως από τις προκλήσεις της Τουρκικής αεροπορίας σημειώθηκαν και προκλήσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής έφθασαν στο 1 ναυτικό μίλι από βραχονησίδες του συμπλέγματος των Οινουσσών. 

Στην περιοχή βρίσκονταν, για προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, ομάδες κομάντος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.  Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η παραβίαση, περιπολικό σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος έσπευσε στην περιοχή.

Ο πλοίαρχος του, διά ασυρμάτου κάλεσε τις τουρκικές ακταιωρούς να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, κάτι το οποίο έπραξαν δίχως να προκληθεί περαιτέρω ένταση

Η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς αύριο το πρωί και στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης