Ναυάγιο στο Mont Pelerin: Χωρίς συμφωνία για το Κυπριακό

Ναυάγιο στο Mont Pelerin: Χωρίς συμφωνία για το Κυπριακό

Μένει ανοιχτή η πόρτα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων - Νίκος Χριστοδουλίδης: Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού - «Δεν είναι καλή η βραδιά για την πατρίδα μας», λέει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ναυάγιο στο Mont Pelerin: Χωρίς συμφωνία για το Κυπριακό
Χωρίς συμφωνία έληξαν  λίγα λεπτά μετά τη μία τα ξημερώματα  οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο θέρετρο Mont Pelerin της Ελβετίας. Ήδη με ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε την εξέλιξη, σημειώνοντας : «Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού».
Από την πλευρά του τουρκοκυπρίων, πάντως, άρχισε ήδη το blame game- η προσπάθεια να επιρριφθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά η ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών.  Σ' αυτή την κατεύθυνση μέλη της Τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελληνοκυπριακή πλευρά κάνοντας λόγο για μαξιμαλιστικές θέσεις Αναστασιάδη. Ωστόσο, από το  ανακοινωθέν προκύπτει ότι η πόρτα των συνομιλιών παραμένει ανοιχτή.

Το ανακοινωθέν από τα Ηνωμένα Έθνη

«Ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης  Μουσταφά Ακιντζί δεσμεύτηκαν σε εντατικές και σοβαρές διαπραγματεύσεις εδώ και δύο μέρες στο Μοντ Πελεράν.

Κλείσιμο
Παρά τις σοβαρές προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν ήταν δυνατόν να καταφέρουν τις απαραίτητες συγκλήσεις σε ότι αφορά στα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε στην τελική φάση των συνομιλιών.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο για να καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα ενημερώσει σχετικώς τον ΓΓ των ΗΕ».  

Χριστοδουλίδης: «Δεν είναι καλή η βραδιά για την πατρίδα μας»

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε λίγα λεπτά μετά τις δυόμισι τα ξημερώματα της Τρίτης στο Mont Pelerin πως «δεν είναι καλή η βραδιά για την πατρίδα μας» σημειώνοντας πως ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης δεν κατέστη δυνατό  να ολοκληρωθεί μια πολύ δύσκολη διαδικασία   Σε σχέση με δηλώσεις του εκπροσώπου του Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Χριστοδουλίδης  είπε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι καταδικαστέα και δεν αντικατοπτρίζει το τι ακριβώς έγινε. «Δεν θέλουμε», σημείωσε,  «να μπούμε στη διαδικασία της επίρριψης ευθυνών. Ο Κύπριος Πρόεδρος» συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδη,  «θα ενημερώσει στην Κύπρο τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις». Ως προς τα επόμενα βήματα διευκρίνισε πως δεν λήφθηκαν αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Κύπρο και ο Νίκος Αναστασιάδης είναι σταθερά προσανατολισμένος να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.


Τι έχει προηγηθεί


Η νύχτα, πάντως, φαινόταν ότι θα ήταν μεγάλη στο Mont Pelerin, ενώ νωρίτερα διατυπώνονταν και αρκετές ελπίδες ότι θα ήταν δυνατή η κατάληξη σε συμφωνία. Οι διαπραγματευτικές ομάδες είχαν διακόψει νωρίτερα τις συνομιλίες για να παρακαθίσουν σε δείπνο και να συνεχίσουν την συζήτηση για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού αμέσως μετά.
Λίγο πριν από τις 10.30 το βράδυ το δείπνο ολοκληρώθηκε και αμέσως ακολούθησε συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Αντίστοιχη συνάντηση  έγινε με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Άιντε.  Πληροφορίες που έφταναν λίγα λεπτά πριν από τη μία τα ξημερώματα ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί ξεκίνησαν και πάλι λίγο πριν από τις 11.30 το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκοκυπριακές πηγές, πάντως, στο Mont Pelerin είχε προκύψει λίγο νωρίτερα πρόβλημα λόγω της συζήτησης στο Στρασβούργο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με την έκθεση προόδου της Τουρκίας. Οι πληροφορίες που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο παγώματος της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας  έχουν ενοχλήσει την Άγκυρα, παρά το ότι η διαδικασία δεν έχει σχέση με το Κυπριακό.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο διπλωματικός πυρετός είχε  ανέβει στα ύψη, ενώ είχαν  πυκνώσει και οι τηλεφωνικές επαφές στο τρίγωνο Λευκωσίας - Αθήνας - Άγκυρας, με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των εγγυήσεων στο Κυπριακό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ.κ. Ερντογάν και Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει, εκτιμά η Αθήνα.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχαν, είχαν συμφωνήσει  να δώσει ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν όρο όμως: Να προηγείτο συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, προκειμένου εκεί να βρισκόταν λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Νωρίτερα, σήμερα, όμως, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει προσπάθεια να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως το πρόβλημα της στασιμότητας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στο Mont Pelerin. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αξιόπιστες πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τη Κυπριακή Κυβέρνηση στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας μετά τη λύση του Κυπριακού. Παρασκηνιακά γίνεται μια διαβούλευση μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας ώστε να υπάρξει συμφωνία και η πολυμερής διάσκεψη που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί να έχει απλώς διαδικαστικό χαρακτήρα.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης