Καταστροφές σε σπίτια – δρόμους και εκκλησίες άφησαν πίσω τους τα 5,5 Ρίχτερ

Καταστροφές σε σπίτια – δρόμους και εκκλησίες άφησαν πίσω τους τα 5,5 Ρίχτερ

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι - Κλειστά σχολεία, παιδικοί σταθμοί και Πανεπιστήμια - Αναβολή στο ματς ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός - Δείτε φωτογραφίες 

Καταστροφές σε σπίτια – δρόμους και εκκλησίες άφησαν πίσω τους τα 5,5 Ρίχτερ
Να παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί και να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, το πρωί στα Ιωάννινα μετά  τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ (23:15) στην περιοχή

 
Κλειστό θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και όλοι οι χώροι άθλησης -γυμναστήρια- που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.

Κλείσιμο
Επίσης αποφασίστηκε η αναβολή του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός για τη Super League που ήταν προγραμματισμένος για σήμερα το απόγευμα στο Στάδιο Ζωσιμάδων.
 
Ο κ. Λέκκας μαζί με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων, τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και αυτοδιοικητικούς, επισκέπτονται αυτή την ώρα παλιό μοναστήρι στους Αστραγγέλους του Ζαγορίου που έχει υποστεί ζημιές.
 
Νωρίτερα, αμέσως μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια, επισκέφτηκαν την ιερατική σχολή Βελλάς, όπου έχουν υποστεί ζημιές πολλές αίθουσες και το παρεκκλήσι.
 
Εξάλλου, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, και όπως είπε ο κ. Λέκκας βρίσκονται επιφυλακή οι επιστήμονες, ενώ οι κάτοικοι στα χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς οι μετασεισμικές δονήσεις είναι έντονες.

Τα 5,5 Ρίχτερ κράτησαν ξάγρυπνους τους κατοίκους της περιοχής, ενώ σε αρκετά σπίτια έχουν προκληθεί ρωγμές. 

«Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά στην περιοχή των Ιωαννίνων», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος.
 
Ωστόσο, όπως προσέθεσε, «θα πρέπει να περιμένουμε».
 
Ερωτηθείς εάν ο χθεσινός σεισμός μπορεί να επηρεάσει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ο Ευθύμιος Σώκος απάντησε ότι «η Δυτική Ελλάδα έχει το δικό της δυναμικό».

«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε.


Αλβανία: Αισθητός ο σεισμός και στην ελληνική μειονότητα

   
Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο χθεσινοβραδινός σεισμός και στις παραμεθόριες ελληνικές μειονοτικές περιοχές στη Ήπειρο. Συγκεκριμένα οι πολλαπλές σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στο Αργυρόκαστρο, στους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο, τη Χιμάρα όπως και στην ευρύτερη Νότια Αλβανία. Δεν προκάλεσαν όμως θύματα ή ζημιές.

Σε μερικές περιοχές διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ στην περιοχή του Τεπελενίου δύο παλιά σπίτια γκρεμίστηκαν.

Σε πόλεις και χωριά οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες και ξημέρωσαν σε ανοιχτούς χώρους και στα αυτοκίνητα, και περιμένουν ανακοινώσεις για εκτόνωση της δραστηριότητας για να επιστρέψουν στην ομαλότητα.

Ρωγμές σε σπίτια και εκκλησίες 



































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης