Τηλεοπτικές άδειες: Το επόμενο επεισόδιο θα έχει βροχή ενστάσεων

Τηλεοπτικές άδειες: Το επόμενο επεισόδιο θα έχει βροχή ενστάσεων

Ολοι εναντίον όλων μετά την προεπιλογή - Εντονες επιφυλάξεις για την ηλεκτρονική δημοπρασία

Τηλεοπτικές άδειες: Το επόμενο επεισόδιο  θα έχει  βροχή ενστάσεων
Και τώρα αρχίζουν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση...Μετά την ανάδειξη, την περασμένη εβδομάδα, των επτά εταιρειών που συνεχίζουν και τον αποκλεισμό τριών -μεταξύ των οποίων και το MEGA- η μάχη για την κατάκτηση των τηλεοπτικών αδειών κλιμακώνεται αυτή την εβδομάδα με τις ενστάσεις να πέφτουν βροχή!

Η λήξη της σχετικής προθεσμίας ορίστηκε για την Παρασκευή και όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία έχουν ήδη αποφασίσει ότι για λόγους στρατηγικής θα χτυπήσουν την τελευταία μέρα.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα στραφούν όλοι εναντίον όλων! Κάθε υποψήφιο σχήμα προτίθεται να καταθέσει ενστάσεις εναντίον όχι μόνο αυτών που πέρασαν τον πρώτο έλεγχο της επιτροπής, αλλά εναντίον και αυτών που κόπηκαν για να διασφαλίσουν ότι δεν θα επιστρέψουν. Από την άλλη πλευρά, όλοι προβλέπουν ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα καθυστερήσει σημαντικά και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Πρώτον, επειδή η εκδίκαση όλης αυτής της καταιγίδας ενστάσεων απαιτεί πολύ χρόνο. Και δεύτερον επειδή αλλάζει η διαδικασία για το τελευταίο στάδιο της ηλεκτρονικής δημοπρασίας και γίνεται πολύ πιο αργή και χρονοβόρα...


Τα νομικά επιτελεία των υποψηφίων εργάζονται πυρετωδώς αυτές τις ημέρες για να προετοιμάσουν τις ενστάσεις που θα καταθέσουν εναντίον των συνυποψηφίων τους. Ολοι οι υποψήφιοι καναλάρχες έχουν ήδη αποφασίσει να καταθέσουν τις ενστάσεις τους την τελευταία μέρα της προθεσμίας, δηλαδή την Παρασκευή. Καταρχάς, επειδή δεν επιθυμούν να δουν τις ενστάσεις τους οι αντίπαλοι και να αναπροσαρμόσουν τη δική τους στρατηγική. Αλλά και γιατί γνωρίζουν ότι αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να καθυστερήσουν το σύνολο της διαδικασίας.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενστάσεις θα καταθέσουν και τα επτά σχήματα που πέρασαν τον πρώτο έλεγχο των ορκωτών λογιστών, αλλά και τα τρία που τέθηκαν εκτός διαδικασίας. Οι ισχυρότεροι όμιλοι θα καταθέσουν ενστάσεις σχεδόν για όλους τους συνυποψηφίους τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι νομικοί τους σύμβουλοι, προβλήματα έχουν εντοπιστεί σχεδόν σε όλους. Μάλιστα έχουν αποφασίσει να καταθέσουν ενστάσεις και εναντίον των τριών σχημάτων που ήδη αποκλείστηκαν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στον διαγωνισμό επειδή θα γίνουν δεκτές οι δικές τους ενστάσεις που θα ζητούν ακύρωση του αποκλεισμού τους.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, λοιπόν, εκτιμάται ότι οι ενστάσεις που θα κατατεθούν θα είναι πάνω από τριάντα ή ακόμη και σαράντα! Και όλες αυτές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης θα πρέπει να εξεταστούν μία προς μία και σχολαστικά και να αποφανθεί επιτροπή για όλες εντός πέντε ημερών. Μπορεί να γίνει αυτό; «Είναι ανθρωπίνως αδύνατον», υποστηρίζουν οι νομικοί, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία θα πάει πολύ πιο μακριά και συνεπώς πολύ πιο μακριά θα πάει και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ


Μετά την ανάδειξη των επτά εταιρειών που είχαν προεπιλεγεί την περασμένη εβδομάδα και τον αποκλεισμό τριών -μεταξύ των οποίων και το MEGA- επιβεβαιώθηκε ότι η μάχη θα είναι σκληρή ως το τέλος. Και θα είναι παρακινδυνευμένο να επιχειρήσει κανείς να προβλέψει ποιοι θα είναι οι τέσσερις που θα επικρατήσουν, παρότι ορισμένα σχήματα ξεχωρίζουν ήδη ως φαβορί. Και αυτό γιατί, όπως όλοι ομολογούν, μπορεί να δημιουργηθούν συμμαχίες ως την τελευταία στιγμή, που θα ανατρέψουν τα δεδομένα και να υπάρξουν εκπλήξεις που μέχρι στιγμής δεν είναι ορατές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των εταιρειών που μετέχουν στον διαγωνισμό, από τις επτά εταιρείες που πέρασαν τον πρώτο έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής που συγκρότησε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι πέντε θεωρούνται μεγάλα φαβορί όχι μόνο επειδή κατέθεσαν ογκώδεις φακέλους με όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν, αλλά και επειδή στον φάκελό τους περιλαμβάνονται εντυπωσιακά σχέδια για την ανάπτυξη τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά και ισχυρή χρηματοδότηση για την εφαρμογή τους. Ως φαβορί εμφανίζονται:

1. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 που λειτουργεί από το 1989 και έχει αναπτύξει τηλεοπτικά δίκτυα σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε Αμερική και Αυστραλία.

2. Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR που περιλαμβάνει στον φάκελό του νέες επενδύσεις, αλλά και νέα τηλεοπτικά προγράμματα τόσο στον ενημερωτικό όσο και στον ψυχαγωγικό τομέα.

3. Ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA που εκπέμπει ήδη και στην Κύπρο και προαναγγέλλει συμμαχίες με νέους επενδυτές.

4. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ που επενδύει όλο και περισσότερο στο ενημερωτικό του πρόγραμμα και τις νέες τεχνολογίες.

5. Η νέα εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε., ιδιοκτησίας του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, που κατέθεσε έναν εντυπωσιακό φάκελο, ο οποίος εγγυάται τουλάχιστον 200 νέες θέσεις εργασίας από την πρώτη μέρα λειτουργίας του καναλιού και ισχυρή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν χαρακτηριστικά ότι θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους αν όποια από τις προαναφερόμενες εταιρείες δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει τηλεοπτική άδεια. Μόνο που οι εταιρείες είναι πέντε και οι άδειες τέσσερις! Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα ισχυρές θεωρούνται και οι δύο άλλες εταιρείες που πέρασαν τον πρώτο έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής, παρότι τυπικά τους αποδίδεται ο χαρακτηρισμός του αουτσάιντερ.

Αυτές είναι:


1. Η εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ που εγγυάται υψηλά κεφάλαια επενδύσεων και εξαγγέλλει θεαματικές κινήσεις στο τηλεοπτικό τοπίο.

2. Η εταιρεία ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. στην οποία ανήκει ο τηλεοπτικός σταθμός EPSILON TV του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη.

Και οι δύο εταιρείες δηλώνουν αποφασισμένες να διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια όσο ψηλά κι αν φτάσει το τίμημα στη σχετική δημοπρασία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι έχουν ήδη εξασφαλίσει ισχυρές συμμαχίες από τρίτους επενδυτές.

Πώς θα γίνει η ηλεκτρονική δημοπρασία

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των καναλιών, αυτό που τώρα θα πρέπει να διευκρινιστεί από την επιτροπή που εποπτεύει τον διαγωνισμό είναι πώς θα διεξαχθεί η τελική φάση και σε ποια ημερομηνία, καθώς το τοπίο αυτό παραμένει θολό μετά την κήρυξη ως άγονου του μειοδοτικού διαγωνισμού που θα οργάνωνε και θα εκτελούσε την ηλεκτρονική δημοπρασία για την ανάδειξη των τεσσάρων αναδόχων.Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη ότι η επιπλοκή που παρουσιάστηκε (καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον να αναλάβει αυτή τη διαδικασία) θα ξεπεραστεί εύκολα, αναθέτοντας την ηλεκτρονική δημοπρασία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που το 2011 ολοκλήρωσε αντίστοιχη δημοπρασία για την κατακύρωση του φάσματος κινητής τηλεφωνίας (χρήση των ραδιοσυχνοτήτων).

Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των καναλιών, όμως, η διαδικασία αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος να καθυστερήσει σημαντικά η ανάδειξη των αναδόχων. Και προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στους υποψήφιους διευκρινίσεις σχετικά με τη νέα διαδικασία, για την οποία είναι πολύ πιθανό να υποβληθούν ενστάσεις. Η επίσημη παρουσίαση της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί στην τελευταία φάση του διαγωνισμού θα γίνει αύριο, με τους εκπροσώπους των καναλιών να εκφράζουν ήδη ζωηρές επιφυλάξεις.
Η νέα διαδικασία που προτείνει η κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ το 2011 και θεωρείται συμβατή με τις αναθεωρημένες Οδηγίες - Πλαίσιο και Αδειοδότησης δικτύων και υπηρεσιών.

Η διαγωνιστική διαδικασία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε τότε από την ΕΕΤΤ, με τα δικά της στελέχη και τα δικά της ηλεκτρονικά μέσα. Θεωρήθηκε επιτυχής καθώς το συνολικό τίμημα που διασφαλίστηκε για το Δημόσιο έφτασε στα 380,535 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε τότε περιελάμβανε δημοπρασία τεσσάρων πολλαπλών γύρων για να διασφαλιστεί υψηλό τίμημα. Τότε όμως συμμετείχαν μόνο οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που αναδείχθηκαν και οι τρεις μειοδότες. Τώρα θα συμμετάσχουν τουλάχιστον επτά εταιρείες διεκδικώντας τέσσερις άδειες και συνεπώς οι συνθήκες θα είναι πιο περίπλοκες.
«Είναι αξιόπιστη η διαδικασία», παραδέχονται οι εκπρόσωποι των καναλιών, αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζουν ότι η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011 και ολοκληρώθηκε 11 μήνες μετά (στις 14 Νοεμβρίου 2011), καθώς οι διαδικασίες που εποπτεύουν οι ανεξάρτητες αρχές είναι πολύ πιο αργές και με μεγαλύτερη γραφειοκρατία.

«Οσο κι αν συντμηθούν οι διαδικασίες, η ΕΕΤΤ είναι δύσκολο να έχει ολοκληρώσει τη δημοπρασία μέσα στον Αύγουστο», σημειώνουν, προβλέποντας μεγάλες αποκλίσεις από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.




MEGA: «Με την άδειά σας συνεχίζουμε...»

Το κανάλι αποδίδει την απόρριψή του σε «λάθος, εθελοτυφλία ή σκοπιμότητα» - Βέβαιος ότι θα επιστρέψει στον διαγωνισμό ο Ιβάν Σαββίδης




Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ενστάσεις που θα καταθέσουν έως την Παρασκευή οι τρεις εταιρείες που αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό.

Βέβαιοι ότι θα επιστρέψουν στον διαγωνισμό δηλώνουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας Dimera Media Investments συμφερόντων του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. Οι δικηγόροι της εταιρείας προετοιμάζουν ήδη τα κείμενα που θα συνοδεύουν την ένσταση που έχουν δικαίωμα να καταθέσουν ως το τέλος του μήνα, υποστηρίζοντας ότι οι λόγοι αποκλεισμού τους οφείλονται σε παρανοήσεις της επιτροπής και είναι απολύτως θεραπεύσιμοι.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένσταση θα καταθέσει και η κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος, αν και τα τυπικά κωλύματα που εντόπισαν οι ορκωτοί λογιστές είναι πολλά και σημαντικά και φαίνεται ότι δεν μπορούν να καλυφθούν.



Εντελώς διαφορετική περίπτωση είναι ο αποκλεισμός του MEGA CHANNEL, που προκαλεί ήδη και την πρώτη πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και με τον ίδιο τον τηλεοπτικό σταθμό.

Μάλιστα από την Παρασκευή εκπέμπει ένα ειδικό τρέιλερ που έχει ήδη γίνει viral στο Διαδίκτυο, το οποίο αναφέρει ότι ο σταθμός έχει δαπανήσει μόνο για τηλεοπτικά προγράμματα 1,4 δισ. ευρώ. Καταλήγει, δε, με τη φράση «Με την άδειά σας συνεχίζουμε...», κάτι που μάλλον αποκαλύπτει τις προθέσεις των μετόχων του καναλιού.



Με ανακοίνωση που εξέδωσε το MEGA υπογραμμίζει ότι ο αποκλεισμός του οφείλεται σε «λάθος, εθελοτυφλία ή σκοπιμότητα», αφού, όπως επισημαίνει «η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και επειδή ελέγχεται από τις χρηματιστηριακές αρχές διαθέτει τη διαυγέστερη μετοχική σύνθεση με ημεδαπούς και θεσμικούς αλλοδαπούς επενδυτές, την πλέον διαφανή προέλευση οικονομικών μέσων και τον μικρότερο σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της και μάλιστα τον πλέον εξασφαλισμένο για τις Τράπεζες δανεισμό μεταξύ όλων των ηλεκτρονικών ΜΜΕ».

Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της επιτροπής που έθεσαν το κανάλι εκτός διαδικασίας σημειώνουν ότι απουσίαζαν από τον φάκελό του βασικές προϋποθέσεις που απαιτεί ο διαγωνισμός, όπως η τραπεζική ενημερότητα και η εγγύηση της χρηματοδότησης που προαναγγέλλεται. Ο αποκλεισμός του MEGA θεωρείτο βέβαιος από τους ειδικούς, ενώ την είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη σημειώνοντας ότι «το κανάλι το εγκατέλειψαν οι ίδιοι του οι μέτοχοι».

Παρότι λοιπόν και το MEGA θα καταθέσει ένσταση εντός του προσεχούς δεκαημέρου, θεωρείται απίθανο να κατορθώσει να επιστρέψει στον διαγωνισμό. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα 124 εργαζόμενοι στο κανάλι κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που συζητήθηκαν ήδη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και έγινε ήδη δεκτή η προσωρινή διαταγή, ορίζοντας ως δικάσιμο την 27η Ιουλίου που συμπίπτει με τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή ενστάσεων στον διαγωνισμό.

Οι εργαζόμενοι αξιώνουν την προσωρινή επιδίκαση μέρους των οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών τους, καθώς και την απαγόρευση οποιασδήποτε μεταβολής της νομικής και πραγματικής κατάστασης κάθε περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας, προκειμένου να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης