Καμίνης: Αποσύρει 49 γλυπτά από τους δρόμους της Αθήνας εξαιτίας των βανδαλισμών

Καμίνης: Αποσύρει 49 γλυπτά από τους δρόμους της Αθήνας εξαιτίας των βανδαλισμών

Μέτρα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την «καλπάζουσα παραβατικότητα» στο Κέντρο της Αθήνας έχει ζητήσει ο Δήμος, που αποφάσισε να αποσύρει γλυπτά από τους δρόμους μετά τους βανδαλισμούς

Καμίνης: Αποσύρει 49 γλυπτά από τους δρόμους της Αθήνας εξαιτίας των βανδαλισμών
Την απόσυρση γλυπτών που βρίσκονται σε «επισφαλή σημεία» αποφάσισε ο δήμος Αθηναίων
σε μια προσπάθεια να τα προστατεύσει από βανδαλισμούς
, όπως ο πρόσφατος με την κλοπή ορειχάλκινων προτομών που βρίσκονταν στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου. Τα πρώτα έργα τέχνης που αποσύρονται  από τους αθηναϊκούς δρόμους είναι οι προτομές που έχουν «γλιτώσει» στο Πνευματικό Κέντρο.

Οπως έκανε γνωστό σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έχει ζητήσει με επιστολή του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη λήψη άμεσων μέτρων για την περιφρούρηση του κέντρου της Αθήνας, αποτελεσματικά και δίχως καθυστέρηση. «Υπάρχει εντέλει ή όχι σχέδιο της Αστυνομίας για την καλπάζουσα παραβατικότητα, ζήτημα κομβικής σημασίας για την εικόνα αλλά και την καθημερινότητα στην πόλη;» επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Κλείσιμο

«Η κλοπή έργων τέχνης, τα οποία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το δημόσιο χώρο και την αισθητική της πόλης, πιστοποιούν το πρόβλημα. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως η δημόσια χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών, η διακίνηση παράνομων προϊόντων, τα κυκλώματα επαιτείας» δήλωσε ο κ. Καμίνης, αναφέροντας ιδιαιτέρως την περιοχή της Τριλογίας, από το Πνευματικό Κέντρο και τη Νομική Σχολή, έως την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη που, όπως σημείωσε, «σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι, να αντικατοπτρίζει και να ακτινοβολεί το κύρος και τον πολιτισμό της Αθήνας».

Οπως είπε ο κ.Καμίνης, ζήτησε από τις υπηρεσίες του δήμου να υποδειχνούν γλυπτά, που είναι τοποθετημένη σε επισφαλή σημεία. «Ξεχωρίσαμε 49 γλυπτά που βρίσκονται σε επισφαλή θέση και σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους επιστημονικούς και εικαστικούς φορείς της πόλης εξετάζουμε, την προσωρινή απόσυρση ορισμένων γλυπτών, την αντικατάστασή τους με εκμαγεία, και την έκθεση των πρωτότυπων έργων στη Δημοτική Πινακοθήκη».

«Ζήτησα από τις υπηρεσίες του δήμου λεπτομερή στοιχεία. Μιλάμε λοιπόν για 201 γλυπτά, 120 ορειχάλκινα και 81 από μάρμαρο, που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη», δήλωσε ο κ. Καμίνης επισημαίνοντας ότι από τα γλυπτά αυτά, και σε μια περίοδο τουλάχιστον έξι δεκαετιών, έχουν κλαπεί 11, ενώ 12 απομακρύνθηκαν για να συντηρηθούν και στη συνέχεια, είτε μεταφέρθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη, είτε παρέμειναν στην αποθήκη γλυπτών του δήμου.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Καμίνης, θα μελετηθεί  η διασπορά άλλων γλυπτών, σε φυλασσόμενους, δημόσιους χώρους, με τη συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς ή οργανισμούς για την αποτελεσματική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας, καθώς και σύγχρονα μέτρα προστασίας, στα μεγαλύτερα σε όγκο, γλυπτά μνημεία.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι τόσο οι πέντε προτομές που εκλάπησαν από τον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου, όσο και το άγαλμα «Ήπειρος» που προσφάτως άγνωστοι βανδάλισαν στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, είναι μεταξύ των 100 αγαλμάτων που αποκαταστάθηκαν, αξιοποιώντας πόρους ΕΣΠΑ, καθώς και μνημείων που συντηρήθηκαν με τη στήριξη της Alpha Bank.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, κ.κ. Τόσκα και Ξανθό, επισημαίνοντας ότι ο δήμος Αθηναίων στο ζήτημα των αστέγων θα συνεχίσει να προσφέρει εναλλακτικές για στέγαση και μηχανισμό ενημέρωσης, κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία χώρων ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης ουσιών, την οποία, όπως είπε, ο δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συνδράμει με συγκεκριμένο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο νύχτας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης