Παναγιώτης Πικραμμένος: «Εάν δεν είμαστε εμείς καθαροί σαν κρατική εξουσία δεν μπορεί να κουνάμε το δάκτυλο μας»

Παναγιώτης Πικραμμένος: «Εάν δεν είμαστε εμείς καθαροί σαν κρατική εξουσία δεν μπορεί να κουνάμε το δάκτυλο μας»

Στην παρέμβασή του στην δημόσια συζήτηση που έγινε σήμερα ο τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος τόνισε ότι η επίμαχη νέα νομοθετική ρύθμιση θεσπίστηκε για λόγους πολιτικούς και επικοινωνιακούς, ενώ εξυπηρετεί συγκεκριμένες καταστάσεις.

Παναγιώτης Πικραμμένος: «Εάν δεν είμαστε εμείς καθαροί σαν κρατική εξουσία δεν μπορεί να κουνάμε το δάκτυλο μας»
Σε μια κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΔΣΑ που δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα, δέχθηκε πολλαπλά πυρά η νέα νομοθετική ρύθμιση που περιλήφθει στο νόμο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης (Ν. 4356/2015) και προβλέπει την χρήση μη νόμιμα αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) σε υποθέσεις σκανδάλων διαφθοράς που υπάγονται στην αρμοδιότητα των Οικονομικών Εισαγγελέων.

«Εάν δεν είμαστε εμείς καθαροί σαν κρατική εξουσία δεν μπορεί να κουνάμε το δάκτυλο μας», τόνισε ο τέως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος κατά τη σημερινή δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Συλλόγου Αθηνών και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων με την συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου για την επίμαχη ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.).

Στην συζήτηση, την οποία διηύθυνε ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος και είχε ως θέμα «τις αποδεικτικές απαγορεύσεις στην ποινική δίκη και κράτος δικαίου», παραβρέθηκαν (εκτός από τον κ. Πικραμμένο), μεταξύ των άλλων, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο τέως αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Μαρκής, ο εισαγγελέας και τέως πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, πλήθος άλλων εισαγγελικών λειτουργών, καθηγητές Πανεπιστημίων, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής, οι πρόεδροι των επιστημονικών Ενώσεων που συμμετείχαν στην συζήτηση Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Ιωάννης Γιαννίδης και μεγάλος αριθμός δικηγόρων και δικαστών.

Κλείσιμο
Στην παρέμβασή του ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι η επίμαχη νέα νομοθετική ρύθμιση θεσπίστηκε για λόγους πολιτικούς και επικοινωνιακούς, ενώ εξυπηρετεί συγκεκριμένες καταστάσεις.

Η ρύθμιση αυτή, τόνισε ο τέως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, δείχνει το επαχθές πρόσωπο της κρατικής εξουσίας, καθώς θεσμοθετήθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει η Πολιτεία τα αναγκαία μέτρα και χωρίς αυτά να έχουν ευδοκιμήσει, χωρίς να υπάρχει προσωπικό να διενεργήσει φορολογικούς ελέγχους και όταν οι γενικοί γραμματείς εσόδων αλλάζουν ο ένας μετά τον άλλο και εάν δεν είμαστε εμείς καθαροί σαν κρατική εξουσία δεν μπορεί να κουνάμε το δάκτυλο μας.

Κλείνοντας ο κ. Πικραμμένος, τόνισε: «Όταν υπάρχει το άρθρο 19 παράγραφος 3 του Συντάγματος, εκεί τελειώνει η κουβέντα».

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο άρθρο του Συντάγματος αναφέρει: «Απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση του άρθρου αυτού και των άρθρων 9 και 9Α» (Σ.σ.: τα τελευταία άρθρα αφορούν την προστασία της κατοικίας, της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κ.λπ.).

Από όλους του ομιλητές (εκτός από μια περίπτωση που εξέφρασε αντίθετη άποψη κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις), η επίμαχη διάταξη χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική και απαράδεκτη, ενώ «προκαλεί πολύ μεγαλύτερη βλάβη από οποιαδήποτε δημοσιονομικό όφελος επικαλείται ότι θα επιφέρει».

Ακόμη, αναφέρθηκε ότι τα κυβερνητικά μέτρα εκπέμπουν φόβο και ότι οι φορολογικές αρχές είναι ανίκανες να διενεργήσουν ελέγχους και για το λόγο αυτό εφευρεθήκαν οι οικονομικοί εισαγγελείς και τους ανατέθηκαν αρμοδιότητες διοικητικές και φορολογικές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων την περασμένη εβδομάδα είχε χαρακτηρίσει την επίμαχη διάταξη προβληματική, αποκρουστέα και αντισυνταγματική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης