Κρίσιμη η κατάσταση στον Έβρο: Φόβοι για νέα πλημμυρικά φαινόμενα

Κρίσιμη η κατάσταση στον Έβρο: Φόβοι για νέα πλημμυρικά φαινόμενα

Τα Λαγυνά και ο Πόρος έχουν εκκενωθεί, καθώς τα πρωτοφανή σε όγκο νερά έχουν πλημμυρίσει και τους δύο οικισμούς - Σε συγγενικά σπίτια, δημοτικά κτήρια και ξενοδοχεία φιλοξενούνται οι κάτοικοι - Από το 1963 έχουμε να δούμε τέτοια κατάσταση στα Λαγυνά, λέει κάτοικος των Λαγυνών 

Κρίσιμη η κατάσταση στον Έβρο: Φόβοι για νέα πλημμυρικά φαινόμενα
Σε εκκένωση δύο οικισμών στον νομό Έβρου -και συγκεκριμένα των οικισμών Λαγυνά και Πόρου- προχώρησαν οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν.

«Από το 1963 έχουμε να βιώσουμε τέτοια κατάσταση στα Λαγυνά, με τη βασική διαφορά, όμως, ότι τότε δεν υπήρχαν αναχώματα» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Λίτσα Κακαλή, κάτοικος του οικισμού, η οποία είδε, όπως και πολλοί άλλοι, τα ορμητικά νερά του Έβρου να «εισβάλλουν» στο σπίτι της.

Κλείσιμο
Το χωριό εκκενώθηκε, νωρίς το πρωί, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο. Είχε να πλημμυρίσει από το 1963 και παρ' όλο που τώρα υπάρχουν όχι ένα, αλλά δύο αναχώματα -ένα στο ποτάμι κι ένα ανάμεσα στο ποτάμι και το χωριό- δεν ήταν αρκετά για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά του ποταμού, που βρήκαν «διέξοδο» σε σπίτια και εκτάσεις.
Η 45χρονη, η οποία μαζί με τον σύζυγό της έχουν ένα από τα καφενεία του χωριού, είδε με θλίψη, σήμερα το πρωί, πολλούς ηλικιωμένους, θαμώνες του μαγαζιού της, να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με μια σακούλα φάρμακα στο χέρι. Μαζί τους και πολλοί άλλοι από τους κατοίκους του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί κατά το ήμισύ του, αφού έχει πλημμυρίσει το τμήμα του οικισμού που βρίσκεται προς το ποτάμι.







«Έβαλα τα κλάματα βλέποντας τους ηλικιωμένους να φεύγουν, νωρίς το πρωί» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Λίτσα Κακαλή, σύμφωνα με την οποία στο χωριό κατοικούν συνολικά 280 άτομα.

«Μας ειδοποίησαν οι Αρχές από χθες το βράδυ ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ότι πρέπει να αρχίσουμε να εκκενώσουμε αν θέλουμε το χωριό. Εγώ μερίμνησα και πήρα μερικά πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι κάτοικοι των Λαγυνών, που έφυγαν από το χωριό, θα βρουν στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου, στην έδρα του Δήμου και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ήδη, 80 άτομα από τον οικισμό Λαγυνών μεταφέρθηκαν, με λεωφορεία, στην έδρα του Δήμου Σουφλίου και άλλα 30 περιμένουν στο Κοινοτικό Κατάστημα του οικισμού για να μεταφερθούν εντός των επόμενων ωρών στο Σουφλί, εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός. Όπως είπε, το Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές που μπορούν να καλύψουν τη στέγαση των ατόμων.

Όμως και το Σουφλί επλήγη από τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφού υπάρχουν περίπου δέκα πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ άλλες υποδομές, όπως το κλειστό γυμναστήριο, έχουν γεμίσει με νερά, τα οποία απομακρύνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό.







Φόβοι για νέα πλημμυρικά φαινόμενα

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα σημαντική έκρινε ο περιφερειάρχης (Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ) Γιώργος Παυλίδης τη σημερινή παρουσία στον Έβρο του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος προέδρευσε σε έκτακτη σύσκεψη, όπου έγινε μια αποτίμηση της μέχρι σήμερα δύσκολης κατάστασης στην περιοχή και των μέτρων που θα ληφθούν τις επόμενες ώρες.

Ο κ. Παυλίδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών ν’ απεγκλωβιστεί η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων από μακροχρόνιες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και ν’ αλλάξει η διαδικασία της νομοθεσίας για την απόληψη αδρανών υλικών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσα να προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των απαραίτητων αναχωμάτων.

Ο περιφερειάρχης μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ως ιδιαίτερα κρίσιμη, τόνισε ωστόσο ότι παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση των υδάτων. Ο περιφερειάρχης σημείωσε ακόμα ότι ο όγκος των νερών που μπήκαν στην κοίτη του ποταμού Έβρου ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια καθώς φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Μάλιστα, τόνισε ακόμα ότι ήταν τόσο μεγάλος ο υδάτινος όγκος που ήταν πραγματικά αδύνατον να κρατηθεί μέσα στα όρια της κοίτης του ποταμού.

Ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε πως καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα τεχνικά συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας ώστε ν’ αποτραπούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα και να εμποδιστεί η ροή υδάτων εντός κατοικημένων περιοχών.

Αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση τόνισε ότι στα Λαγυνά που έχουν εκκενωθεί, πλημμύρισαν δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Σημείωσε με έμφαση ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πλημμυρικό φαινόμενο καθώς το νερό βρήκε διέξοδο στα πετρώματα κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή και πέρασε στον οικισμό.

Η κατάσταση στο Σουφλί σημείωσε πως είναι απόλυτα ελεγχόμενη και πλέον όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο νότιο Έβρο και ειδικότερα στον Πόρο, στα Φυλαχτά και στο Τυχερό όπου λόγω του μεγάλου υδάτινου όγκου μπορεί να σπάσουν αναχώματα και να υπάρξουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι τοπικές αρχές, πάντως, ανησυχούν για το ενδεχόμενο βροχόπτωσης τις απογευματινές και βραδινές ώρες σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Επί ποδός όλες οι υπηρεσίες και στην Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, επί ποδός είναι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά την προληπτική εκκένωση του οικισμού Πόρου του δημοτικού διαμερίσματος Φερών.

«Ο οικισμός εκκενώνεται. Ήδη έχουν φύγει 60 άτομα και συνεχίζουμε» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης. Οι κάτοικοι, πρόσθεσε, μεταφέρονται με λεωφορεία του δήμου σε ξενοδοχεία των Φερών και τα έξοδα διαμονής τους θα τα καλύψει ο Δήμος.

«Είναι πολύ μεγάλη η ορμή των υδάτων από τη Βουλγαρία- φθάνουν με 2850 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Μιλάμε για εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, ο τρόπος δε με τον οποίο το νερό φθάνει είναι πολύ ορμητικός» σημείωσε ο κ. Λαμπάκης και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης υπογράμμισε ότι, χθες το βράδυ, το νερό πέρασε κάτω από τη λιθορριπή της σιδηροδρομικής γραμμής και έφθασε στα πρώτα σπίτια του οικισμού Λαγυνά, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο οικισμός. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έσπασε το ανάχωμα που προστάτευε τον οικισμό από τα νερά.







«Έχουμε μια πρωτοφανή, ιστορικά, ποσότητα νερού στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης, προσθέτοντας ότι στο ύψος των Φερών, η ποσότητα των υδάτων φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο.

Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι μεγάλες πιέσεις υδάτων δέχεται και η περιοχή των Φερών, όπου εκκενώθηκε ο οικισμός Πόρος αργά χθες το βράδυ και περίπου 80 άτομα μετακινήθηκαν σε ξενοδοχεία της γύρω περιοχής.

Σημείωσε δε, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές και ο ίδιος, όπως και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών, βρίσκονται στα σημεία που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.



Η κατάσταση στα αναχώματα και η στάθμη των υδάτων

Στο μεταξύ, από τις Αστυνομικές Αρχές ανακοινώθηκε ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, τις νυκτερινές ώρες της 5ης Φεβρουαρίου προκλήθηκε θραύση κεντρικού αναχώματος βόρεια του Σουφλίου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος από την εισροή νερών του ποταμού Έβρου.

Σήμερα το πρωί, το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτεχίου ήταν στα 6,05 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Στην περιοχή Πετάλου η στάθμη ήταν στα 7,25 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα. Στην περιοχή των Κήπων το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου ήταν στα 7,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,40 μέτρα.

Η στάθμη των υδάτων του Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου) στην περιοχή Διδυμοτείχου ήταν στα 5,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,80 μέτρα. Λόγω αύξησης υδάτων του ποταμού Έβρου στην συμβολή με τον Ερυθροπόταμο, έχει κατακλυστεί από νερά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων. Η κυκλοφορία διεξάγεται από το βόρειο κόμβο Διδυμοτείχου.

Η εισροή υδάτων από τη Βουλγαρία μέσω του Άρδα, στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, ήταν στα 273 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση αυξημένης ροής) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας στα 695 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής).

Η εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών Εβρου, Άρδα και Τούντζα) ήταν στα 1278 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο.

Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ένθεν και ένθεν του Έβρου και του Άρδα έχουν κατακλυστεί από μεγάλες ποσότητες υδάτων. Ολοι οι κάτοικοι των χωριών πλησίον του Άρδα και του Έβρου έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί. Τα νερά έχουν υποχωρήσει στις παρυφές των οικισμών Καστανεών, Μαρασίων, Ελιάς, Άρζου και Καναδά.

Επίσης - σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση - λόγω μεγάλης αύξησης των υδάτων του ποταμού Έβρου, με απόφαση των τουρκικών Αρχών από την 1η Φεβρουαρίου 2015 διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα της Αδριανούπολης, με αποτέλεσμα την διακοπή εισόδου - εξόδου οχημάτων από τον Ε/Δ Καστανέων από και προς την Τουρκία.




























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης