Από πού θα φύγουν 180.000 «λιμνάζοντες» φοιτητές

Από πού θα φύγουν 180.000 «λιμνάζοντες» φοιτητές

Στα Πανεπιστήμια υπάρχουν 139.175 «λιμνάζοντες» φοιτητές και θα διαγραφούν 129.008

Από πού θα φύγουν 180.000 «λιμνάζοντες» φοιτητές
Στη διαγραφή των αποκαλούμενων αιωνίων φοιτητών προχωρά το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τους «λιμνάζοντες φοιτητές» στα Πανεπιστήμια (πλην του Δημοκρήτειου, των Καλών Τεχνών, Ιόνιου Πανεπιστήμιο και της Γεωπονικής, ιδρύματα για τα οποία αναμένονται στοιχεία) υπάρχουν 139.175 «λιμνάζοντες» φοιτητές, θα διαγραφούν 129.008 και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες δύο εξεταστικές περιόδους 10.167 φοιτητές.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ίδιων στοιχείων, στα ΤΕΙ υπάρχουν 39.283 «λιμνάζοντες φοιτητές», θα διαγραφούν 23.811 φοιτητές και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δύο επόμενες εξεταστικές περιόδους 23.811 φοιτητές.

Κλείσιμο
Ερωτηθείς σχετικά την Παρασκευή, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη του στον ΑNT1 τόνισε: «Λείπουν ορισμένα στοιχεία που θα τα έχουμε ως υπουργείο που δίνουν ένα συνολικό αριθμό κυρίως στα πανεπιστήμια αλλά και στα ΤΕΙ, 180.000 ανθρώπων που μπήκαν στο πανεπιστήμιο και δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Από αυτό τον αριθμό ότι 140.000 είναι στα πανεπιστήμια και 40.000 είναι στα ΤΕΙ. Είναι τα τελικά νούμερα, λείπουν ορισμένα τμήματα, άρα δεν επιφυλάσσομαι να τα ανακοινώσω».

«Από αυτούς, δώσαμε μία ευκαιρία από τους 140.000 στα πανεπιστήμια στις 10.000 και από τα ΤΕΙ από τις 40.000 σε περίπου 13.000 – 13.500», πρόσθεσε και διευκρίνισε: «Επειδή έχει γίνει μία παρεξήγηση και από τους Δημοσιογράφους, αλλά ακούστε, ακόμη και από τους ενδιαφερομένους, δε μιλάμε για διαγραφές φοιτητών που μπήκαν μετά το 2003 γιατί γι΄ αυτούς ο νόμος ρυθμίζει άλλα πράγματα. Μιλάμε για φοιτητές οι οποίοι μπήκαν νομική, φιλολογία πριν το 2003, για πενταετή κύκλο σπουδών όπως είναι το πολυτεχνείο, η οδοντιατρική πριν το 2001 και για εξαετή κύκλο σπουδών όπως είναι η ιατρική πριν το 1999, δηλαδή 15, 13 και 11 χρόνια και πριν, ένα το κρατούμενο».

Σύμφωνα με τον υπουργός Παιδείας, «ο νόμος ψηφίστηκε το 2011 και τώρα γράφουν εδώ ότι τον ψήφισα εδώ, ο νόμος ψηφίστηκε το 2011 με τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή και προειδοποιούσε ότι τον Αύγουστο του 2014, μετά από τρία χρόνια δηλαδή, διαγράφονται όλοι».

«Λέμε λοιπόν τώρα, επειδή αυτή την τριετία κάποιοι έδωσαν μια μάχη απ΄ αυτούς, ξαναλέω, από φοιτητές που πέρασαν 2003, 2001, 1999 και πριν, λοιπόν, λέμε όσοι από αυτούς τα τελευταία δύο χρόνια ήρθαν έστω και μία φορά να δώσουν ένα μάθημα ή έχουν τελειώσει όλα τα μαθήματα αλλά τους μένει η πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ ή η διπλωματική τους εργασία στα πανεπιστήμια, να μπορούν να δώσουν ακόμη δύο φορές, σε δύο πλήρεις εξεταστικές περιόδους. Αυτή είναι η απόφασή μας. Οι υπόλοιποι διαγράφονται στις 31/8ου, έτσι λέει ο νόμος», είπε.

«Αυτό θα αποδώσει το αληθινό φοιτητικό δυναμικό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και σε μας αλλά και στους αξιολογητές από τον διεθνή τομέα, που πολλές φορές αξιολογούν τα ιδρύματα χωρίς να έχουν άμεση επαφή. Τα πανεπιστήμια, όπως ήταν ανακοινώνεται ότι το Πολυτεχνείο είναι 80ό στην παγκόσμια κατάταξη, αυτά γίνονται βάσει αξιολογήσεων που δεν είναι ορατές, δηλαδή έρχεται ο αξιολογητής σε ρωτάει, ολοκληρώνει, όπως κάνει η Ελληνική Αρχή Αξιολόγησης, έτσι; Πρέπει να έχουμε λοιπόν σεβασμό στον κύκλο σπουδών και έναν ακριβή αριθμό του δυναμικού», σημείωσε.

Σε ότι αφορά στην τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και θα συζητηθεί την Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί όπως εμείς προτείνουμε μία συμμετοχή τα τελευταία δύο χρόνια σε μία εξεταστική διαδικασία για ένα μάθημα να αρκεί, μας προτείνει να έχουν παρουσία σε εξετάσεις τεσσάρων εξαμήνων. Τεσσάρων εξαμήνων παρακαλώ. Σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα κι εμείς λέμε ότι αρκεί και σε ένα. Και δεύτερον λένε χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουν εδώ, καταργούν μία διάταξη από το νόμο του 2011 που αν καταργηθεί αντί το μέτρο να αφορά από το 2003 και πίσω, το φέρνει από το 2015 πιο εδώ. Δηλαδή επιταχύνει τη διαδικασία των διαγραφών και σε κάποιους από τους παρόντες φοιτητές πρώτον και προϋποθέτει συμμετοχή σε δύο εξάμηνα, ενώ εμείς λέμε συμμετοχή ακόμα και σε ένα μάθημα, για να μπορείς να δώσεις δύο ακόμα εξεταστικές περιόδους».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης