Μετρούν τις ζημιές στην Κρήτη μετά τα 6,3 Ρίχτερ

Μετρούν τις ζημιές στην Κρήτη μετά τα 6,3 Ρίχτερ

Σημειώθηκαν πτώσεις από πέτρες σε παλιά σπίτια, καθώς και ρωγμές κυρίως σε παλιές κατοικίες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση - Έκλεισε το φαράγγι της Σαμαριάς - Εξονυχιστικοί έλεγχοι στα σχολικά κτήρια

Μετρούν τις ζημιές στην Κρήτη μετά τα 6,3 Ρίχτερ

Τις ζημιές μετρούν από το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι και οι Αρχές στην Κρήτη έπειτα από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου μετά τις 4 το μεσημέρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η σεισμική δόνηση  6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε παντού αισθητή με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους.
Κλείσιμο

Δείτε το βίντεο με τις εικόνες της επόμενης μέρας:



Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το Σάββατο ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης έχει δοθεί εντολή σε όλους τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας των δήμων να αναφέρουν την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την περιφέρεια τους και τυχόν προβλήματα. Ακόμη, δόθηκε εντολή σε όλους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα σχολεία προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί ζημιές.

Μέχρι και αργά το απόγευμα του Σαββάτου είχε αναφερθεί πτώση βράχου στον επαρχιακό δρόμο Χανιά - Θέρισσο που είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές το οδόστρωμα και μέρος του δικτύου άρδευσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης. Μάλιστα στο Θέρισσο ένα λεωφορείο «εγκλωβίστηκε», με 50 επιβάτες, χωρίς όμως κανείς να πάθει το παραμικρό.




Πτώση βράχου αναφέρθηκε και στον επαρχιακό δρόμο Παλαιόχωρα - Κουντούρα όπου συνεργείο του τοπικού δήμου απομάκρυνε τον βράχο.

Στην πόλη των Χανίων έχουν αναφερθεί πτώσεις από πέτρες σε παλιά σπίτια στην παλιά πόλη, καθώς και ρωγμές κυρίως σε παλιές κατοικίες.

Στην συνοικία Χαλέπας έπεσε η μισή οροφή από εγκαταλελειμμένη παλιά οικία ενώ από τον σεισμό εκτός από τον πανικό στους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα και επιχειρήσεις όπου πολλά προϊόντα έπεσαν από τα ράφια, ενώ ταυτόχρονα χτυπούσαν και οι συναγερμοί.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός βγήκαν στους δρόμους οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ δόθηκε εντολή να ανοίξουν όλες οι αλυσίδες στην παλιά πόλη ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.





Ως γνωστόν οι αλυσίδες έχουν τοποθετηθεί καθώς στην περιοχή απαγορεύεται η είσοδος οχημάτων όλο το χρόνο.

Ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία και στους ξένους τουρίστες που βρίσκονται στα Χανιά και πολλοί ξενοδόχοι επικοινωνούσαν με τις αρχές προκειμένου να λάβουν πληροφορίες και οδηγίες.

Όπως έγινε γνωστό οι κάτοικοι και επιχειρηματίες που έχουν εντοπίσει τυχόν ρωγμές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους καλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 28213 40100 προκειμένου να τις αναφέρουν ώστε να γίνει καταγραφή της κατάστασης.



Πού έχουν καταγραφεί ζημιές

Στην ενδοχώρα

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Χανίων:

-Πέτρες έπεσαν στον δρόμο από Περβόλια προς Θέρισσο, ενώ ζημιές αναφέρθηκαν στο υδροαρδευτικό δίκτυο της περιοχής.

-Έκλεισε το φαράγγι της Σαμαριάς για ένα 24ωρο καθώς αναφέρθηκε η πτώση πετρών και χωμάτων χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

-Ενας ελαφρύς τραυματισμός σημειώθηκε όταν εργάτης που βρισκόταν στο μπαλκόνι πήδησε στο δρόμο από τον πρώτο όροφο και έπεσε σε οροφή σταθμευμένου Ι.Χ.

Δήμος Κισάμου

«Εχω μιλήσει με τους προέδρους των τοπικών, τους αντιδημάρχους, πυροσβεστική- αστυνομία δεν μας δηλώνεται καμία ζημιά πέρα από κάποιες πτώσεις πετρών στο οδικό δίκτυο», είπε στα Χανιώτικα Νέα ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γ. Μυλωνάκης.

Δήμος Καντάνου-Σελίνου

Πτώση βράχων αναφέρθηκε στο δρόμο ανάμεσα σε Παλιόχωρα και Κουντούνα. Όπως είπε ο δήμαρχος κ. Γ. Δερμιτζάκης οι βράχοι απομακρύνθηκαν από χωματουργικό μηχάνημα, ενώ στον υπόλοιπο Δήμο δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Δήμος Πλατανιά

«Δεν μας έχει γίνει καμία αναφορά για ζημιά ούτε στο Κολυμπάρι, ούτε σε Βουκολιές, είτε σε Μουσούρους» δήλωσε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

Δήμος Αποκόρωνου

«Στον Δήμο Αποκορώνου δεν είχαμε  καμία ζημιά, ούτε πτώση πετρών σοβαρή» τόνισε ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την πολιτική προστασία κ. Ν. Κοκολάκης.

Δήμος Σφακίων

«Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά στα Χανιά. Κουνηθήκαμε πολύ αλλά δεν είχαμε καμία καταστροφή»   είπε ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πρωτοπαδάκης, σύμφωνα με τα haniotika-nea.gr.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης