Κρήτη: Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για το επόμενο 24ωρο

Κρήτη: Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για το επόμενο 24ωρο

Ευθύμιος Λέκκας: Πρόκειται για τον κύριο σεισμό - Άκης Τσελέντης: Δεν αποκλείεται τα 6,3 Ρίχτερ να ενεργοποιήσουν και άλλα ρήγματα - Βασίλειος Παπαζάχος: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε κάτι βραχυπρόθεσμα»

Αποθήκη μαμούθ με... μαϊμούδες στον Βοτανικό
Κρήτη: Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για το επόμενο 24ωρο
«Η περιοχή αυτή έχει δώσει και στο παρελθόν και άλλους ισχυρούς σεισμούς» δήλωσε στο protothema.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Άκης Τσελέντης για τον σεισμό 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη, εκτιμώντας πως κατά 99% πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αφού η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

Όπως είπε ο κ. Τσελέντης ο σεισμός αυτός έγινε «πάνω στο βασικό ρήγμα του Ελληνικού Τόξου, ακριβώς πάνω από την αφρικανική πλάκα και δεν αποκλείεται να διεγείρει και άλλα ρήγματα στον Ελλαδικό χώρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι ικανό να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς». 

Στα Χανιά ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας
Κλείσιμο

Στην έκακτη σύσκεψη του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στα Χανιά παραβρέθηκε το Σάββατο και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας εκτιμώντας ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίxτερ ήταν ο κύριος.

Ο κ. Λέκκας προήδρευσε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κατά την διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την γενική εικόνα των ζημιών που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έγινε γνωστό ότι λόγω καταπτώσεων βράχων στο φαράγγι της Σαμαριάς την Κυριακή ο εθνικός δρυμός θα παραμείνει κλειστός προκειμένου να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος της διαδρομής του, ενώ όπως επίσης έγινε γνωστό δόθηκε εντολή σε όλους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να πραγματοποιήσουν την Κυριακή ελέγχους σε όλα τα σχολεία προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί ζημιές.


Παράλληλα μετά την πρώτη καταγραφή των ζημιών που έχουν αναφερθεί, από την Κυριακή οι τεχνικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε επίσημη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.

Όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας, «εκδηλώθηκε ένας σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών, αυτό είναι και το τελικό μέγεθος στο οποίο καταλήξαμε μετά τον υπολογισμό όλων των παραμέτρων. Ο σεισμός εκδηλώθηκε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Κρήτης και των Αντικυθήρων. Ήταν ένας σεισμός που χαρακτηρίζεται από το μεγάλο βάθος που ήταν περίπου 35 χιλιόμετρα και για αυτό έγινε αισθητός όχι μόνο στα Χανιά και την Κρήτη, αλλά γενικότερα σε όλο το μισό της νότιας Ελλάδας».

Ο κ. Λέκκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού καλώντας τους πολίτες να είναι προσεκτικοί για το επόμενο 24ωρο.

«Ήταν ένας σεισμός που ανησύχησε ιδιαίτερα τον πληθυσμό αλλά είχε περιορισμένες βλάβες για το μέγεθος του. Κατέδειξε, ότι ο δομημένος ιστός της Κρήτης ανταπεξέρχεται και σε πολύ μεγάλα σεισμικά γεγονότα. Πέρα από τα χαρακτηριστικά του σεισμού μπορώ να πω ότι η κρατική μηχανή κινήθηκε άμεσα. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν ήταν ένα φαινόμενο που ήρθε και πέρασε, παρόλα αυτά θα πρέπει το επόμενο 24ωρο να είμαστε κάπως προσεκτικοί», πρόσθεσε.

«Πιστεύω, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, βέβαια όλα τα στοιχεία δεν τα έχουμε ακόμα και εξελίσσεται το φαινόμενο αλλά αυτό το λέω με μια μεγάλη πιθανότητα. Θεωρώ ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν, να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και πρέπει βεβαίως τα σπίτια που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές και είναι παλιά σπίτια, να μην κατοικηθούν απόψε, όπως επίσης να μην περνάμε από απόκρημνες περιοχές όπου είναι πιθανό ακόμα και μια μικρή δόνηση να δημιουργήσει κάποιες κατολισθήσεις. Συνολικά πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε πάρα πολύ καλά και όλα θα εξελιχθούν ομαλά», σημείωσε.

Βασίλης Παπαζάχος: Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κύριο σεισμό με σιγουριά

«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός» δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Παπαζάχος ομότιμος καθηγητής της σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Παενεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και προσθέτει πως είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι κατασκευές στο νησί της Κρήτης.

Ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο Mega είπε ότι πρόκειται για το «Ελληνικό Τόξο», ενώ τόνισε πως η πλάκα του Αιγαίου μετακινείται νοτιοδυτικά 3,5 εκατοστά το χρόνο.

«Ωστόσο δεν μπορούμε να προβλέψουμε κάτι βραχυπρόθεσμα διότι δεν υπάρχει γνώση», όπως υπογράμμισε.

Τρόμαξαν οι κάτοικοι σε όλο το νησί - Πτώση βράχου στο δρόμο του Θερίσσου

Οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι μέσα από τα σπίτια τους και από τα καταστήματα αφού ο σεισμός ήταν ιδιαιτέρως δυνατός. Νωρίτερα, σε συνομιλία του protothema.gr με τον δημοσιογράφο Κώστα Βεζυράκη που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εμπορικό κέντρο στο Ηράκλειο η εικόνα που μας μετέφερε είναι ότι ο κόσμος πανικοβλήθηκε και έτρεχε προς τις εξόδους του εμπορικού κέντρου. Όλοι οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους.  

Λίγα δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου άρχισαν να χτυπούν οι συναγερμοί σε καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ όσοι βρισκόταν μέσα σε αυτά βγήκαν στο δρόμο. 




Στο δρόμο του Θερίσσου έπεσε ένας μεγάλος βράχος ο οποίος σχεδόν έκλεισε την πρόσβαση σε ένα σημείο, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου.

Μάλιστα στο Θέρισσο ένα λεωφορείο «εγκλωβίστηκε», με 50 επιβάτες, χωρίς όμως κανείς να πάθει το παραμικρό, όπως και στο Βλήτος Παλαιόχωρας.

Επίσης, σύμφωνα με το cretalive.gr, έσπασαν τζαμαρίες και αγωγοί ύδρευσης στην παλιά πόλη των Χανίων, και έπεσαν μάρμαρα από μπαλκόνια παλαιών κτισμάτων.

Αναστάτωση προκλήθηκε και στο γήπεδο του Ναυστάθμου, καθώς την ώρα του αγώνα Ασπίδα - Ροδωπού, φίλαθλοι και παίκτες έντρομοι κατάλαβαν το σεισμό και πετάχτηκαν από πάγκους και εξέδρες.
Στην περιοχή της Κισσάμου που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης