Βίντεο: Ξύλο και τραυματίες στην κατάληψη των σχολικών φυλάκων

Βίντεο: Ξύλο και τραυματίες στην κατάληψη των σχολικών φυλάκων

Με χημικά και λιποθυμίες ξεκίνησε η απεργιακή εβδομάδα - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο - «Αναγκαία η χρήση χημικών», λέει η ΓΑΔΑ - Άκαρπη η συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη – «Η βία δε λύνει προβλήματα», λέει ο υπουργός

Τα ναρκωτικά δεν φεύγουν από την Αθήνα...
Βίντεο: Ξύλο και τραυματίες στην κατάληψη των σχολικών φυλάκων
Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχτηκαν σήμερα μπροστά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τις αστυνομικές δυνάμεις να εξαντλούν την εξουσία τους πάνω σε συγκεντρωμένους σχολικούς φύλακες που διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ένος αστυνομικού που, με την ασπίδα του και βάζοντας όλη του τη δύναμη, πέταξε στην κυριολεξία έναν άνθρωπο πέντε μέτρα παραπέρα , ο οποίος έχασε την ισορροπία του και προσγειώθηκε στο οδόστρωμα.

Την ίδια μάλιστα στιγμή που ο επικεφαλής λέει στον αστυνομικό να ηρεμήσει, ένας άλλος πλησιάζει τον πολίτη και κολλώντας το πρόσωπό του στο δικό του, αρχίζει να τον προκαλεί. Ο πολίτης διατηρώντας την ψυχραιμία του και χωρίς να αντιδρά στις προκλήσεις φωνάζει «ντροπή σας» στους αστυνομικούς, οι οποίοι του πιάνουν τα χέρια πισθάγκωνα και τον απωθούν προς το πλήθος.

Κλείσιμο




Τα πράγμαρα όμως δεν σταμάτησαν εκεί...

Ο πολίτης στην προσπάθειά του να διαμαρτυρηθεί καθιστός φαίνεται ότι εξαγρίωσε τους αστυνομικούς που άρχισαν να τον τραβούν σαν να ήταν τσουβάλι. Τα βίντεο δείχνουν την αντιμετώπιση που έχει κάποιος που επιλέγει να διαμαρτυρηθεί χωρίς ακρότητες.

Ένταση επικρατούσε από νωρίς το πρωί σήμερα στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βασιλίσσης Σοφίας, εκεί όπου βρίσκονταν δεκάδες σχολικοί φύλακες διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Οι διαμαρτυρόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτηρίου με αποτέλεσμα να προκληθούν μικροεπεισόδια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που φρουρούσαν το χώρο. Από τις δυνάμεις της αστυνομίας έγινε και χρήση χημικών.

Οι συγκεντρωμένοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το προαύλιο του υπουργείου λόγω των δακρυγόνων, ενώ έντονα αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισαν τρεις εξ αυτών, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν με ασθενοφόρο. Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν δύο ακόμη άτομα με τάσεις υστερίας.

Όσον αφορά στη συνάντηση εκπροσώπων των σχολικών φυλάκων με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθυμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη. Το μόνο που κατάφεραν να αποσπάσουν οι διαδηλωτές ήταν μια νέα συνάντηση με τον υπουργό, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, όταν θα υπάρχει από πλευράς Μητσοτάκη μια ολοκληρωμένη εικόνα για το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η συνάντηση εξελίχθηκε ομαλά, μάλιστα οι εκπρόσωποι των σχολικών φυλάκων ζήτησαν συγγνώμη από τον υπουργό για την ένταση που επικράτησε το πρωί. Ζήτησαν από τον υπουργό να ενταχθούν στην κινητικότητα και να μετακινηθούν σε άλλη θέση στο δημόσιο και παράλληλα να υπάρξουν κάποιες προβλέψεις για τους ηλικιωμένους σχολικούς φύλακες, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τους εξήγησε ότι δεν μπορεί προς το παρόν να τους υποσχεθεί κάτι αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες, ενώ τους υποσχέθηκε ότι θα τους ενημερώσει όταν θα υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Πάντως, από το υπουργείο υπάρχει η θέληση να πέσει η ένταση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας ότι το γραφείο του υπουργού θα είναι ανοικτό, προκειμένου ο διάλογος να δώσει τη θέση του σε φαινόμενα έντασης όπως σημειώθηκαν το πρωί.

Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν αποκλείσει τη Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία παραμένει κλειστή από το Σύνταγμα μέχρι το Χίλτον.

ΓΑΔΑ: Απολύτως αναγκαία η χρήση χημικών

Πάντως, σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ χαρακτηρίζει απολύτως αναγκαία και περιορισμένη τη χρήση χημικών στην οποία κατέφυγαν το πρωί δυνάμεις των ΜΑΤ για να απωθήσουν σχολικούς φύλακες.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ δίνει τη δική της εκδοχή για το χρονικό της έντασης και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «επανειλημμένα κάλεσαν και έδωσαν διορία στους συγκεντρωμένους να ελευθερώσουν την είσοδο και να μετακινηθούν στο πεζοδρόμιο».

«Σε όλες τις περιπτώσεις», συμπληρώνει, «οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν, ενώ όταν κινήθηκαν προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων, απωθήθηκαν με την απολύτως αναγκαία και περιορισμένη χρήση χημικών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ:

Την 06.10 ώρα σήμερα, άτομα κινούμενα επί των πεζοδρομίων της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, προσέγγισαν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας αρ. 15 και αιφνιδίως υπερπήδησαν τα κιγκλιδώματα, εισήλθαν στον προαύλιο χώρο και κινήθηκαν οργανωμένα προς την είσοδο του κτιρίου, με πρόθεση την κατάληψη του.

Η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη κατάφερε, σε πρώτη φάση, να ασφαλίσει τις εισόδους και να αποτρέψει την επερχόμενη κατάληψη. Ταυτόχρονα προσέγγισε την είσοδο του υπουργείου λεωφορείο, από το οποίο αποβιβάστηκαν 40-50 άτομα, τα οποία άνοιξαν την εξωτερική πόρτα και εισήλθαν και αυτά στο προαύλιο. Επίσης άλλη ομάδα 50 ατόμων κινήθηκε από την οδό Πανεπιστημίου και ενώθηκε με τους προηγούμενους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που μετέβησαν στο σημείο, επανειλημμένα κάλεσαν και εδωσαν διορία στους συγκεντρωμένους να ελευθερώσουν την είσοδο και να μετακινηθούν στο πεζοδρόμιο. Σε όλες τις περιπτώσεις οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν, ενώ όταν κινήθηκαν προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων, απωθήθηκαν με την απολύτως αναγκαία και περιορισμένη χρήση χημικών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η στρατηγική της έντασης δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα

«Η στρατηγική της έντασης που οδηγεί μερικές φορές στη χρήση βίας δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία των σχολικών φυλάκων.

Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά ανέφερε: «Συνάντησα σήμερα το πρωί στο γραφείο μου αντιπροσωπεία των σχολικών φυλάκων.  Άκουσα με προσοχή τα αιτήματά τους και εξήγησα αναλυτικά τη λογική του προγράμματος κινητικότητας στον δημόσιο τομέα. Βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεχιστεί σε πνεύμα γόνιμο και εποικοδομητικό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επεισόδια που σημειώθηκαν λέγοντας: «Ως προς τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου, θέλω να επισημάνω τα εξής: Η στρατηγική της έντασης που οδηγεί μερικές φορές στη χρήση βίας δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα της χώρας. Είμαι πάντα ανοικτός για διάλογο, όχι όμως υπό το κράτος προπηλακισμών και κατάληψης δημοσίων κτηρίων».
























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης