Λαοθάλασσα βούλιαξε το Σύνταγμα!

Λαοθάλασσα βούλιαξε το Σύνταγμα!

Πρωτοφανής κινητοποίηση που θύμισε πολιτικές συγκεντρώσεις της 10ετίας του ΄80 - Συνέχεια σήμερα

Λαοθάλασσα βούλιαξε το Σύνταγμα!
Πρωτοφανείς διαστάσεις προσέλαβε η συγκέντρωση των Αγανακτισμένων πολιτών στο Σύνταγμα το βράδυ της Κυριακής!

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ είχαν κατακλυστεί όχι μόνο η Πλατεία Συντάγματος, αλλά και η Αμαλίας, η Φιλελλήνων, η Μητροπόλεως, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία, η οποία πλημμύρισε κόσμο!

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων! Στους παλαιότερους η συγκέντρωση θύμισε κάτι από τις τεράστιες πολιτικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90, τότε που τα πούλμαν που μίσθωναν τα κόμματα εξουσίας έφερναν κόσμο από όλη την Ελλάδα στο Σύνταγμα ή στο Πεδίον του Άρεως.

Κλείσιμο
Πολίτες κάθε ηλικίας, με εντυπωσιακή συμμετοχή της νεολαίας, συνέρρεαν μέχρι αργά το βράδυ στη συγκέντρωση και η Ελλάδα έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.

Στη διάρκεια της νύχτας, στην πλατεία Συντάγματος διανυκτέρευσαν περίπου 400 άτομα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες τα μέλη του κινήματος θα βρεθούν σε γειτονιές της Αθήνας για να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν περισσότερους πολίτες.

Με έντονο παλμό και δυναμικότητα οι «Αγανακτισμένοι Έλληνες» εξέφρασαν ειρηνικά την αντίθεσή τους στα μέτρα αυστηρής λιτότητας, που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας το δικό τους δυναμικό παρόν στην πανευρωπαϊκή μέρα συγκέντρωσης.

Το απόγευμα της Κυριακής εκδόθηκε και το πρώτο ψήφισμα των «Αγανακτισμένων», το οποίο αναφέρει: «Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο Σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας. Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.

 Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.

 Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, τρόικα, τράπεζες, μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας. Άμεση δημοκρατία τώρα. Ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια. Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!».

Οι ομάδες περιφρούρησης καθώς και η έγκαιρη αστυνομική παρέμβαση απέτρεψαν την εκδήλωση επεισοδίων καθώς μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Στους πρωταγωνιστές της συγκέντρωσης: σημαίες, σφυρίχτρες, πανό και άδειες κατσαρόλες με τα γνωστά μηνύματα ενάντια στο μνημόνιο! Την τιμητική της είχε, βεβαίως, και η Βουλή με τα γνωστό σύνθημα "Να καεί, να καεί, το μπ... η Βουλή" και τα ανά τακτά διαστήματα φασκελώματα.

Αντιθέτως, ο Θεόδωρος Πάγκαλος σχεδόν αγνοήθηκε, παρόλο που το Σάββατο είχε την τιμητική του, λόγω των απαξιωτικών χαρακτηρισμών που είχε χρησιμοποιήσει για το κίνημα των Αγανακτισμένων σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

Πάνω από την πλατεία στήθηκε και εξέδρα, όπου έπαιξαν μουσική συγκροτήματα, ενώ δεν έλειψαν και happenings με ξυλοπόδαρους, ακροβάτες κλπ. Συνεχίζεται, δε, η «κατασκήνωση» χιλιάδων νέων, ενώ δόθηκαν και θεατρικές παραστάσεις.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας.

Διαβάστε αναλυτικά το χρονικό των διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Ηλεία, τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Τρίκαλα και τη Φλώρινα

Οι Αγανακτισμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το απόγευμα της Δευτέρας,








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης