Χωρίς συμφωνία αναχωρούν από την Αθήνα οι δανειστές

Χωρίς συμφωνία αναχωρούν από την Αθήνα οι δανειστές

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά - Χάσμα και στο δημοσιονομικό όπου η διαφορά, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, βρίσκεται αισθητά κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ - Πιέζουν και για την πώληση της ΔΕΗ - Θα συνεχίσουν με τηλεδιασκέψεις

Χωρίς συμφωνία αναχωρούν από την Αθήνα οι δανειστές
Με την επισφράγιση του πλήρους αδιεξόδου στα εργασιακά ολοκληρώθηκε μετά από 4 ώρες διαπραγμάτευσης στις 5:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης η τελική συνάντηση κυβέρνησης-δανειστών στην Αθήνα.

«Δεν θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις στην Αθήνα. Θα υπάρξει όμως μια τηλεδιάσκεψη πριν το Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου. Ο στόχος για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει αλλά πρέπει μετά να διαπιστωθεί η εφαρμογή των όσων θα έχουν συμφωνηθεί, ενδεχομένως έως τον Ιανουάριο» έλεγε αμέσως μετά τη συνάντηση αξιωματούχος της κυβέρνησης που μετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μεγάλη απόσταση διαπιστώνεται για τα εργασιακά, αλλά και για το δημοσιονομικό κενό του 2018 όπου όμως η διαφορά έχει περιοριστεί αισθητά κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ και θα συνεκτιμηθούν σε τεχνικό επίπεδο τεχνικά θέματα όπως οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, η εξοικονόμηση από το claw back την οποία οι θεσμοί αμφισβητούν κλπ.».

Κλείσιμο
Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «έκλεισαν σχεδόν όλα», παρότι βεβαίως παραμένουν οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες που είχαν διαπιστωθεί μέχρι και την τελική συνάντηση για το θέμα αυτό κυβέρνησης και θεσμών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τα θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού παραπέμπονται σε τεχνική διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως αλλά παραμένει ακόμη ανοικτό το θέμα κουρέματος σε χρέη απο ΦΠΑ και ΦΜΥ. Παραμένουν και ζητήματα στην Eνέργεια αλλά και στη διαδικασία κοινής συνείσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές πιέζουν για πώληση του 25% και όχι μόνο του 17% της ΔΕΗ αλλά και για την απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά.

Στο κείμενο το οποίο συντάχθηκε από τους θεσμούς για να δεχθεί τις παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα της διετίας 2019-2020 «γιατί οι απεσταλμένοι των θεσμών στην Αθήνα δεν είχαν εξουσιοδότηση» να συζητήσουν οποιαδήποτε τροποποίηση των συμφωνημένων στόχων. Επισήμανε, πάντως, ότι ο στόχος για 3,5% για το 2018 παραμένει αμετάβλητος επειδή «είναι γραμμένο στην πέτρα και δεν αλλάζει».

ΥΠΟΙΚ: Σύγκλιση και πρόοδος σε αρκετά θέματα

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει  «σύγκλιση και σημαντική πρόοδο» σε αρκετά θέματα μετά και την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου επαφών με τους θεσμούς.

Μάλιστα, εμφανίζεται βέβαιο ότι θα κλείσει και το δημοσιονομικό του 2018, καθώς και τα θέματα ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τον  εξωδικαστικό συμβιβασμό, πηγές του υπουργείου καθιστούν σαφές ότι απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ για το εργασιακό, αναφέρουν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Ως προς το μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα, επαναλαμβάνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και του 2020 θα πρέπει να συζητηθεί και να καθοριστεί σε επίπεδο Eurogroup, γιατί συνδέεται με τη βιωσιμότητα του χρέους.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης