Υπουργείο Εργασίας: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για μείωση στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Υπουργείο Εργασίας: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για μείωση στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Εμμέσως επαληθεύεται η πληροφορία για επιβολή ανώτατου πλαφόν 2.000 ευρώ για το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών και προαναγγέλλεται «κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων»

Υπουργείο Εργασίας: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για μείωση στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
Μία διάψευση, μία σιωπηρή επιβεβαίωση και μια προαναγγελία αλλαγών υπέρ των ασθενέστερων περιλαμβάνεται στη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας μετά τα δημοσιεύματα ότι έρχονται νέες περικοπές στις συντάξεις.

Η διάψευση: Από το γραφείο του κ. Κατρούγκαλου διαψεύδονται οι πληροφορίες περί οριζόντιων μειώσεων στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μεικτά. Ωστόσο, στα ψιλά γράμματα της ανακοίνωσης του κ. Κατρούγκαλου αναφέρεται ότι ακόμη δεν έχουν παραδοθεί οι προτάσεις της Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, «οπότε, προφανώς, δεν έχει καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση των συνεπειών εφαρμογής τους και, ακόμη προφανέστερα, καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί». Με άλλα λόγια, μπορεί το όριο των 1.000 ευρώ να ανέβει λίγο προς τα πάνω, αναλόγως πώς θα υπολογιστεί ο τρόπος κάλυψης των ελλειμμάτων από εναλλακτικές ισοδύναμες λύσεις ώστε να αποφευχθεί το κούρεμα για παράδειγμα του ΕΚΑΣ.

Η σιωπηρή επιβεβαίωση: Το υπουργείο Εργασίας δεν σχολίασε την αποκάλυψη ότι θα επιβληθεί πλαφόν 2.000 ευρώ για όλες τις συνταξιοδοτικές παροχές που θα μπορούν να εισπράττουν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι.
Κλείσιμο

Η προαναγγελία αλλαγών:
Για κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι έρχεται εξίσωση των υψηλών συντάξεων προς τα χαμηλότερα όρια, δηλαδή μείωση των υψηλών συντάξεων.

Μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μεικτά

«Καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί» σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μεικτά, οι οποίες μεσοσταθμικά μπορεί να φτάνουν ή και να ξεπερνούν το 11%.

«Δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1000 Ευρώ δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Οπως διευκρίνιζεται «οι προτάσεις της Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, οπότε, προφανώς, δεν έχει καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση των συνεπειών εφαρμογής τους και, ακόμη προφανέστερα, καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί».

Το Υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ωστόσο ότι «δεν πρόκειται να εφαρμόσει οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν» αν και προαναγγέλλει ότι «η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, με ομοιόμορφους κανόνες για όλους, που θα εξασφαλίζει την κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων».

Έχει μεγάλη σημασία να επισημανθεί ότι το υπουργείο Εργασίας δεν διαψεύδει το άλλο στοιχείο του σημερινού ρεπορτάζ της «Καθημερινής» ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η επιβολή πλαφόν για το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών κοντά στις 2.000 ευρώ.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εργασίας μετά τα δημοσιεύματα ότι έρχονται κλιμακωτές περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ:


«Δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1000 Ευρώ δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, οπότε, προφανώς, δεν έχει καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση των συνεπειών εφαρμογής τους και, ακόμη προφανέστερα, καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να εφαρμόσει οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, με ομοιόμορφους κανόνες για όλους, που θα εξασφαλίζει την κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση θα το κάνει πράξη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης