Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Τα ζόμπι ανασταίνουν το είδος του δράματος εποχής: μια κινηματογραφική μείξη για τις επόμενες δεκαετίες

Οι ταινίες της εβδομάδας
Περηφάνια και προκατάληψη και ζόμπι / Pride and Prejudice and Zombies
Του Μπερ Στιρς. Με τους Λίλι Τζέιμς, Σαμ Ράιλι, Λένα Χέντι, Τσαρλς Ντανς.
Κωμωδία, 2016, ΗΠΑ / Μ. Βρετανία, 107’.

 Πώς θα ήταν ο κόσμος της Τζέιν Οστεν αν η Ελίζαμπεθ Μπένετ δεχόταν επίθεση από ζόμπι την ώρα που έπαιρνε το τσάι της; Και τι εννοείτε δεν σας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό; Ευτυχώς αυτό ακριβώς αναρωτήθηκε ο Σεθ Γκράχαμ-Σμιθ και έγραψε ολόκληρο βιβλίο, πάνω στο οποίο βασίστηκε τελικά η σουρεαλιστική, ξεκαρδιστική ταινία του Μπερ Στιρς. Και έτσι, η Λιζ Μπένετ, ένας από τους καλύτερους λογοτεχνικούς χαρακτήρες και πρότυπο μαχητικότητας και ανεξαρτησίας, ξεσπαθώνει κυριολεκτικά εδώ, σκοτώνοντας ορδές από ζόμπι για να οδηγηθεί στην καρδιά του κυρίου Ντάρσι - τον οποίο εννοείται ότι και σώζει. Απολαυστικότατη και ανατρεπτική ταινία που σέβεται το (υπέροχο) πρωτότυπο  ώστε να μην το κατακρεουργήσει με μία ακόμα ανιαρή, ανέμπνευστη κινηματογραφική μεταφορά του. Τέλεια ιδέα και για σίκουελ: Μαντάμ και Μποβαρί και ζόμπι: ίσως ο μόνος τρόπος να αντέξει κανείς το βιβλίο.
Κλείσιμο





Η κυρία και το φορτηγάκι / The Lady in the Van
Του Νίκολας Χάιτνερ. Με τους Μάγκι Σμιθ, Αλεξ Τζένινγκς.
Κομεντί, 2015, Μ. Βρετανία, 104’.

 «Εδώ είναι Λονδίνο. Κανείς δεν είναι καλός». Ακριβώς την ίδια την ατάκα της κοντράρει η ταινία του Νίκολας Χάιτνερ, στην ιστορία ενός θεατρικού συγγραφέα που επιτρέπει σε μια εκκεντρική άστεγη πρώην καλόγρια να παρκάρει το βανάκι της στην αυλή του για μερικές μέρες, οι οποίες γίνονται εβδομάδες και μετά δεκαετίες. Η εν λόγω κυρία είναι η Μάγκι Σμιθ, χωρίς την οποία δεν θα στεκόταν η εν γένει χλιαρή ταινία: εξισορροπεί έξοχα το βάσανο με την κακοτροπία, την ανθρωπιά με το πείσμα και μπορεί με ένα χαμόγελό της μόνο να εξαφανίσει τις ρυτίδες της και να μεταμορφωθεί σε αθώο ανυπεράσπιστο παιδί.




 
Η απόφαση / Κrigen
Του Τομπίας Λίντχολμ.
Με τους Πίλου Ασμπεκ, Τούβα Νοβότνι.
Δραματική, 2015, Δανία, 115’.

Από τον υπερ-σεναριογράφο του εξαιρετικού «Κυνηγιού» με τον Μαντς Μίκελσεν και σκηνοθέτη της εξίσου εντυπωσιακής «Πειρατείας στον ωκεανό» έρχεται η υποψήφια για Ξενόγλωσσο Οσκαρ «Απόφαση». Με κατεβασμένους τους τόνους εδώ, ο Τομπίας Λίντχολμ αφηγείται την ιστορία ενός διοικητή διμοιρίας στο Αφγανιστάν, ο οποίος καλείται να απολογηθεί για μια συγκεκριμένη εντολή που έδωσε εν ώρα μάχης. Οπως και στην «Πειρατεία», ο χρόνος μοιράζεται μεταξύ πεδίου δράσης και Δανίας, όπου η σύζυγος του πρωταγωνιστή προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα τρία παιδιά τους. Προς τιμήν του, ο Λίντχολμ αποφεύγει το μελόδραμα όπως ο διάολος το λιβάνι και εστιάζει στη σοβαρότητα των ηθικών διλημμάτων, αλλά όλη αυτή η προσοχή στερεί την αγωνία και την ένταση από το υπόλοιπο.






Μια ανάσα / Εin Atem
Του Κρίστιαν Τσούμπερτ. Με τους Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Γέρντις Τρίμπελ.
Δραματική, 2015, Γερμανία/Ελλάδα, 97’.

Η κρισο-λαγνεία και η διαιώνιση μπαγιάτικων προκαταλήψεων ρέουν άφθονες σ’ αυτή την ελληνογερμανική συμπαραγωγή που ακολουθεί τη ζωή δυο γυναικών, μιας Ελληνίδας και μιας Γερμανίδας, οι οποίες διασταυρώνονται με τραγικές συνέπειες.






Πέρα από τα βουνά / Mountains May Depart
Του Ζία Ζάνγκε.
Με τους Ζάο Tάο, Ζανγκ Γι.
Δραματική, 2015, Κίνα / Γαλλία / Iαπωνία, 132’.

Η ζωή μιας γυναίκας και η σχέση της με τον άντρα, και στη συνέχεια το παιδί της, σε τρεις διαφορετικές φάσεις: 1999, 2014 και 2025, με την καθεμία να αντικατοπτρίζει και την εξέλιξη της σχέσης της Κίνας με τη Δύση, τον καπιταλισμό και την αποξένωση.






Η μεγάλη διάσωση / The Finest Hours
Του Κρεγκ Γκιλέσπι. Με τους Κρις Πάιν, Κέισι Αφλεκ, Μπεν Φόστερ, Ερικ Μπάνα.
Περιπέτεια, 2016, ΗΠΑ, 117’.

Μια ομάδα αντρών της Ακτοφυλακής προσπαθεί να διασώσει τους επιζώντες ενός ναυαγίου κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Βασισμένο σε πραγματική ιστορία.






Kung Fu Panda 3
Των Αλεσάντρο Καρλόνι, Τζένιφερ Γιου. Με τις φωνές των Τζακ Μπλακ, Μπράιαν Κράνστον, Αντζελίνα Τζολί.  
Κινούμενα σχέδια, 2016, ΗΠΑ / Κίνα, 95’.

Τρίτη ταινία στο franchise με το αγωνιστικό αρκουδάκι πάντα, το οποίο επανασυνδέεται μετά από χρόνια με τον πατέρα του.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης