«Έκθεση» ζωής και έκφρασης του Κων. Καταγά στο Root

«Έκθεση» ζωής και έκφρασης του Κων. Καταγά στο Root

Σε μια εποχή που όλοι θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν «δυσκολίες», ο καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα που τα ονόμασε "Rest[Art]", δείχνοντας ότι είναι Τέχνη να κάνεις μία νέα αρχή, όταν όλα φαίνονται δύσκολα ή και αδύνατα

«Έκθεση» ζωής και έκφρασης του Κων. Καταγά στο Root
Ο ζωγράφος που μετέτρεψε την δυσκολία σε δημιουργία και την αδυναμία σε αγάπη για τη ζωή, έρχεται και πάλι να ταράξει  τα νερά, εκθέτοντας έργα που γέννησε η πίεση της ανάγκης αλλά έγιναν δημιουργία και ώθηση για νέα αρχή.
 
Την Δευτέρα 2 Μαρτίου άνοιξε τις πύλες  της  η έκθεση στο Root Artspace, στον παλιό “Σταύλο” στο Θησείο, (Ηρακλειδών 10) όπου μέχρι τις 12 Μαρτίου θα εκτίθεται η σχεδιαστική ενότητα « Eπανεκκίνηση» -rest[art], με έργα του Κωνσταντίνου Ιω. Καταγά και παράλληλα, ένα κοινό έργο με τον DimitristheAthens, το "ουδέν θεόσφατον".
 
Το βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης μάλιστα, στις 9 το βράδυ, ο B.D.Foxmoor των Active Members θα παρουσιάσει live τραγούδια από την τριλογία La bruja muerta, με ελεύθερη είσοδο, σε μία εμφάνιση αφιερωμένη στον Κώστα Καταγά, με αφορμή την έκθεσή του που ξεκινάει σήμερα.
 
Σε μια εποχή που όλοι θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν «δυσκολίες», ο καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα που τα ονόμασε "Rest[Art]", δείχνοντας ότι είναι Τέχνη να κάνεις μία νέα αρχή, όταν όλα φαίνονται δύσκολα ή και αδύνατα.

Ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο, δημιουργείται το Root Artspace Society που είναι μια πλατφόρμα αφιερωμένη σε όλους τους καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί με το Root Artspace – από παραγωγούς και εικαστικούς, μέχρι σκηνοθέτες, μουσικούς, αρχιτέκτονες και σεφ. Ο στόχος του Society είναι να φέρει αυτούς τους καλλιτέχνες πιο κοντά, και να δημιουργήσει ένα δίκτυο τέχνης και συνεργασίας. 
Κλείσιμο



Στο Root Artspace μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους ίδιους τους καλλιτέχνες, τη δουλειά τους και τα επόμενα σχέδιά τους. 

Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη στο ισόγειο για άτομα με κινητική αναπηρία.
 
Έτσι γεννήθηκε η "επανεκκίνηση"!

Ο Κώστας Καταγάς σπούδασε Δασολόγος στο Αριστοτέλειο, στη Θεσσαλονίκη. Τα χρόνια της δουλειάς του, ως Δασολόγος, έζησε στιγμές έντασης και δημιουργικότητας, αποκτώντας πάθος και με τη βοτανική επιστήμη.
Όταν όμως, "χωρίς να το καταλάβει", βρέθηκε ανάμεσα σε συντρόφους στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης γνώρισε έναν κόσμο, που όπως λέει ο ίδιος, "επέτρεψε στο μυαλό μου να δραπετεύει και στο χέρι μου να καταγράφει!"
 

 
Η επαφή με τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, με τους συνοδούς τους, με τους γιατρούς και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στο Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων όπου παρέμεινε για 2 χρόνια (2011-2013) αλλά και η ενασχόλησή του με το σχέδιο, οι γνώμες και οι κριτικές που εισέπραξε για αυτά, συνέθεσαν μέσα μου την ιδέα της «επανεκκίνησης». Της διάδοσης δηλαδή του έργου αυτού, κύρια στις ομάδες -ασθενείς, συνοδούς, φίλους, οικογένειες- που αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις υγείας (ψυχικής ή/και σωματικής) σαν μια απόδειξη της ικανότητας του νου να ξεπερνάει όποιες και όσες πιέσεις τίθενται στη διάρκεια της ζωής.
 
"Μια επανεκκίνηση η οποία προαπαίτησε μια ψυχική ανακατανομή. Η μνήμη βέβαια δε σβήνει…" λέει ο Κωνσταντίνος.
 
Λίγα λόγια για τον ίδιο και το έργο του:
 
Ο Κωνσταντίνος Καταγάς, από το 1987 ζει και εργάζεται στην Ερμούπολη της Σύρου.Το 1991 και το 1992 παρουσίασε 20 πίνακες, λάδι σε καμβά, στο Δήμο Μυκόνου και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερμούπολης αντίστοιχα.
Από το 2001 μέχρι το 2004 εικονογραφεί και σελιδοποιεί την ελληνική έκδοση του Adobe magazine για λογαριασμό της ΑΝΟΔΟΣ Α.Ε.
Το 2007 καλείται ως μέλος 5μελούς κριτικής επιτροπής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ), για την κατηγορία web design – σχεδιασμού ιστοσελίδας/ιστότοπου.
 
To 2007 παρουσιάζει επίσης μια 12ετή έρευνά του για την αυτοφυή χλωρίδα των Κυκλάδων (taxonomy) και εκδίδει ένα βιβλίο 442 σελίδων, με τίτλο «Τα ΦΥTA των ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ι»,
 
Aπό το 2011 σχεδιάζει με μελάνι σε χαρτί πάνω σε ένα κομοδίνο νοσοκομείου και μια ενότητα από τα σχέδιά του τα παρουσιάζει στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων το Νοέμβρη 2012 και το Μάρτη του 2013 με τίτλο Άρρητοι πλόες (Irrational Navigations).
 
Παρουσιάζει την ίδια ενότητα τον Απρίλιο του 2013 στο Art cafe ΚΥΚΕΩΝ, στην Ελευσίνα, και τον Ιούλιο του 2013 την εκθέτει στην αίθουσα «ΒΑΤΗΣ» του δήμου Ερμούπολης εμπλουτισμένη με περισσότερα σχέδιά του από το ΕΚΑ.
 
Το 2012 εκδίδει ένα κόμικ 78 σελίδων με τίτλο «Η Αποκατάσταση είναι ένα είδος ζωής • Το ζω αυτό ή το ονειρεύομαι;»
 
Παράλληλα παρουσιάζει ιατρικά και άλλα σχέδιά του στο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας, Ξενοδοχείο Σάνη, Χαλκιδική
 
Εκθέτει 15 σχετικά σχέδια της ίδιας ενότητας στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Ξενοδοχείο Αthenaeum Intercontinental
 
Τον Οκτώβρη του 2014 προσφέρει το δημιουργικό για το Συνέδριο της Β’ Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης. Συντονίστρια-Διευθύντρια κλινικής Δρ. Κωνσταντίνα Πετροπούλου.
 
Info: Root Artspace, Ηρακλειδών 10, 118 51, Θησείο,
 
 
Τηλέφωνο:Tηλ. 210 34 50 003
 
www.restart.net.gr
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης