Λήτης: Πέθανε μια σημαντική μορφή της ελληνικής ροκ σκηνής

Λήτης: Πέθανε μια σημαντική μορφή της ελληνικής ροκ σκηνής

Η μουσική διαδρομή του, τα πολλά συγκροτήματα και οι «Μεσαιωνικές Μπαλάντες»

litis
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της ελληνικής ροκ σκηνής, που διέγραψε μια επιτυχημένη διαδρομή στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, ο Λήτης, έφυγε από τη ζωή. Ο Νικόλαος Σάννος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, υπήρξε ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του περιθωριακού ροκ, που άφησε το ιδιαίτερο προσωπικό μουσικό στίγμα του, και επικεντρώθηκε στο κοινωνικό τραγούδι.

Ξεκίνησε την μουσική πορεία του το 1968 με το συγκρότημα The Cannibals ενώ από το 1970 άρχισε να γράφει δικά του κομμάτια, κυρίως μπαλάντες. Στις αρχές τις δεκαετίες του ‘70 εμφανίστηκε στις μπουάτ της Πλάκας προσελκύοντας πολύ κόσμο.

Από το 1975 έπαιζε  τις «Μεσαιωνικές Μπαλάντες» ως μέλος του  ντουέτου «Λήτης και Ιζόλδη», στο Σπόρτινγκ, στο Κύτταρο και σε κινηματογράφους σε όλη την Αθήνα ενώ 1981 έκαναν περιοδεία στην Πελοπόννησο μαζί με τους Schmetterling και τους Sharp-ties. Παράλληλα συμμετείχαν με δυο τραγούδια στην συλλογή Happening '82, μαζί με άλλα συγκροτήματα μεταξύ των οποίων και τα Αίολος, Vavoura band, Magic de spell, Heaven and Hell, Tonal Orchestra).

Στη συνέχεια σχημάτισε το γκρουπ Λήτης + Τρύκ με το οποίο κυκλοφόρησε το LP «Ποδανά». Τους Τρύκ αποτελούσαν οι Λήτης (φωνή , κιθάρα), Αντώνης Τσέτσος (κιθάρα), Δημήτρης Κροκίδης (κιθάρα), Παναγιώτης Ζυγούρης (μπάσο).

Το 1988 παρουσίασε έναν προσωπικό δίσκο με τίτλο «Χαρακίρι» ενώ την ίδια περίπου περίοδο δημιούργησε, μαζί με τους Νίκο Γκίνη από τους Σύνδρομο και Θεόδωρο Τρύφωνα από τους Αγάπανθος, την Μουσική Συνεργατική Κίνηση Αθηνών( ΜΟΥ.ΣΥΝ.Κ.Α.), μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση με σκοπό την προώθηση καλλιτεχνικών τάσεων από τον ευρύτερο χώρο της τέχνης. Στο club Ροντέο της πλατείας Βικτωρίας η ΜΟΥ.ΣΥΝ.Κ.Α διοργάνωσε πολλές συναυλίες ελληνικών συγκροτημάτων.

Μέχρι το 1995 έπαιζε με το συγκρότημα «Συνεργείο» ενώ η τελευταία του δισκογραφική δουλειά, που ηχογράφησε με το νέο του γκρουπ που ονομαζόταν «Σκιάχτρα» κυκλοφόρησε το 2005 με τίτλο «Νυχτώνει».

Ειδήσεις σήμερα:

Μυστικές συνομιλίες Αμερικανών και Ρώσων - Θα παρίσταται και ο αρχηγός της CIA

Βρετανία - Παρουσιαστής του BBC εξομολογείται: «Έχω καρκίνο στο τελικό στάδιο, μου μένουν λίγοι μήνες ζωής»

Παύλος Χαϊκάλης: «Για ό,τι έγινε φταίει ο Κρόνος, θέλει πολύ σεξ» - Η προκλητική… διάγνωση για τον Μίχο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης