Στο νησιώτικο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη

Στο νησιώτικο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη

Η Άννα Λόντου μάς ξεναγεί στο σπίτι του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, στην καρδιά της Αθήνας

Στο νησιώτικο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη
Στο κέντρο της Αθήνας -και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μετς, δίπλα στο Παναθηναϊκό Στάδιο- βρίσκεται το σπίτι του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Βιβλία, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενά του έχουν διατηρηθεί από την κληρονόμο του σπιτιού και κόρη της γυναίκας του, από τον πρώτο της γάμο, την κυρία Άννα Λόντου.




Κλείσιμο

Ένα διώροφο νησιώτικο σπίτι με κάτασπρους τοίχους, μπλε παραθυρόφυλλα, καμάρες και μία «κρυφή» εσωτερική αυλή στέγαζε την οικογένεια του Γιώργου Σεφέρη. Η οικία χτίστηκε μεταξύ του 1960 και 1963 από τον γνωστό τότε αρχιτέκτονα, Παναγή Μανουηλίδη. Σε αυτό το σπίτι, ο νομπελίστας ποιητής, συγγραφέας και διπλωμάτης, απολάμβανε την ησυχία του, μακριά από το πλήθος, ενώ μαζεύονταν οι φίλοι του, σημαντικοί εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος και ο Γιώργος Κατσίμπαλης. Εκεί, ακόμη, ο Σεφέρης υποδεχόταν νέους ανθρώπους που τους συμβούλευε και τους βοηθούσε. Επίσης, σε αυτό το σπίτι τον επισκέφτηκε και ο διάσημος αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος, Έζρα Πάουντ.



«Πριν από λίγες ημέρες, τοποθέτησα έξω από το σπίτι μια ταμπέλα που αναγράφει ότι εδώ έζησε ο Γιώργος Σεφέρης», αναφέρει η κυρία Λόντου, η οποία, μάλιστα, αποκάλυψε ότι το σπίτι βρίσκεται ακόμα εκτός πολεοδομικού σχεδίου. Η βιβλιοθήκη του Γιώργου και της Μαρώς Σεφέρη παραχωρήθηκαν το 1987 στη Βικελαία δημοτική βιβλιοθήκη Ηρακλείου, ενώ στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη δόθηκε το Αρχείο του και στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης οι φωτογραφίες του.





«Ο Γιώργος Σεφέρης πέρασε πολλά χρόνια σε μια γκαρσονιέρα που βρισκόταν κάτω από το σπίτι της αδερφής του, της Ιωάννας, που έμενε με τον σύζυγό της, νομικό, φιλόσοφο, πολιτικό και πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τσάτσο», αναφέρει σχετικά η κυρία Λόντου.

Μετά την κατοίκηση του ιδιόκτητου σπιτιού του, ο Γιώργος Σεφέρης ζει σπουδαίες στιγμές για τη συγγραφική του πορεία. Το 1963, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της νησιώτικης κατοικίας, ο Έλληνας ποιητής και συγγραφέας βραβεύεται με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών, επικρατώντας του διάσημου Χιλιανού ποιητή, Πάμπλο Νερούδα, και του Άγγλου ποιητή, Ουίσταν Όντεν.







Η αναγνώριση του έργου του Γιώργου Σεφέρη ήταν παγκόσμια. Το 1964, αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ το 1965 αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Το φθινόπωρο του 1968 μεταβαίνει στις ΗΠΑ και διαβάζει ποιήματά του σε διάφορα πανεπιστήμια, όπως στο Χάρβαρντ και στο Πρίνστον καθώς και στη ΧΑΝ της Νέας Υόρκης.Ο Γιώργος Σεφέρης άφησε την τελευταία του πνοή το 1971, αφήνοντας ως πνευματική του κληρονομιά δεκαέξι ποιητικές συλλογές, δύο μυθιστορήματα, τέσσερα δοκίμια και πέντε μεταφράσεις. Εκτός από το βραβείο Νόμπελ, ο Γιώργος Σεφέρης τιμήθηκε και με το Βραβείο Παλαμά το 1947.





Ο Γιώργος Σεφεριάδης, όπως ήταν το πραγματικό του επίθετο, γεννήθηκε το 1900 στη Σμύρνη. Μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ αργότερα μετακόμισε οικογενειακώς στο Παρίσι όπου τελείωσε τη Νομική. Το 1927 διορίστηκε στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ως ακόλουθος πρεσβείας, ενώ το1931 διορίστηκε υποπρόξενος και έπειτα διευθύνων του ελληνικού Γενικού Προξενείου του Λονδίνου. Το 1936 διορίστηκε πρόξενος στην Κορυτσά ενώ το 1937 μετατέθηκε στην Αθήνα ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξωτερικού Τύπου του Υφυπουργείου Τύπου και Πληροφοριών. Το 1942, και ενώ έχει ακολουθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην Αίγυπτο και έχει υπηρετήσει στην ελληνική πρεσβεία στην Πρετόρια, διορίστηκε Γενικός Διευθυντής Τύπου Μέσης Ανατολής στο Κάιρο. Από το 1957 έως το 1962 διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο. Το 1960, αναγορεύτηκε σε επίσημο διδάκτορα της Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης