Πώς θα γιορτάσετε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Πώς θα γιορτάσετε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Εκτός από τη δωρεάν είσοδο, τα μουσεία ετοιμάζουν μία ποικιλία δράσεων για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Πώς θα γιορτάσετε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Εκτός από τη δωρεάν είσοδο, τα μουσεία ετοιμάζουν μία ποικιλία δράσεων για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων


Αν και η δωρεάν είσοδος στα μουσεία στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων αποτελεί από μόνη της ένα κίνητρο για τον κόσμο να τα επισκεφτεί και να μάθει λίγα πράγματα περισσότερα για την ιστορία της πατρίδας του, τα μουσεία αναλαμβάνουν παράλληλα να δημιουργήσουν πρωτότυπες δράσεις, από δωρεάν ξεναγήσεις και θεματικές εκθέσεις μέχρι συναυλίες. Μολονότι ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων φαντάζει κάπως υποτονικός (το γεγονός ότι πέφτει ακριβώς μέσα στη μέση της εβδομάδας δεν βοηθά ιδιαίτερα), υπάρχουν ορισμένες δράσεις που θα μπορούσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σου, εφόσον θέλεις να συνδυάσεις την περιήγησή σου ανάμεσα στα εκθέματα μαζί με κάτι παραπάνω. Παρακάτω μπορείς να δεις ποιες δυνατότητες σου προσφέρουν τα σημαντικότερα μουσεία της Αθήνας.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Είναι το τιμώμενο μουσείο του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) για φέτος, καθώς συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του. Σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οργανώνει σειρά δράσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες, Δευτέρα και ολοκληρώνονται την Κυριακή 22 Μαΐου μέσα και γύρω από το κτίριό του.

Τετάρτη 18 Μαΐου
Κεντρική Εκδήλωση

Από τις 10:00 έως τις 00:00 (με διακοπή από 18:00-20:30) έχει προγραμματιστεί ολοήμερη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από το Εθνικό Θέατρο στην Αίθουσα του Βωμού, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου, με τη συμμετοχή κορυφαίων πρωταγωνιστών του ελληνικού θεάτρου. Η δράση αποτελεί προάγγελο της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες», την οποία ετοιμάζει το μουσείο για να τιμήσει τα 150 χρόνια του (εγκαίνια: 3 Οκτωβρίου). Η απαγγελία του ομηρικού έπους στην καρδιά του μουσείου παντρεύει με ενδεδειγμένο τρόπο τις τέχνες των μουσών, συνθέτοντας ένα μοναδικό πολιτιστικό γίγνεσθαι και συμβάλλοντας σε μια ιδιαίτερη ανάγνωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Στις 19:00 θα ξεκινήσει μία σειρά ομιλιών σχετικών με το θέμα του εορτασμού από τον ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και τη Δρ Μαρία Λαγογιάννη, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Θα ακολουθήσει συναυλία τη συμμετοχή του Χρήστου Ζερμπίνου και της Χορωδίας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου.

«Περίπατος στα πολιτιστικά τοπία του μουσείου»
Πρόκειται για ωριαίες περιηγήσεις από αρχαιολόγους του μουσείου στις μόνιμες συλλογές, με σχολιασμό του τρόπου που διαμορφώθηκαν και των εκθεσιακών πρακτικών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Η είσοδος είναι ελεύθερη στους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στις δράσεις. Ανάλογα με την ημέρα η εστίαση γίνεται σε διαφορετική θεματική:
Τετάρτη 18/5, 11:00: Αιγυπτιακή Συλλογή
Πέμπτη 19/5, 13:00: Συλλογή Αγγείων & Μικροτεχνίας
Παρασκευή 20/5, 13:00: Συλλογή Γλυπτών

Παρασκευή 20 Μαΐου
«Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς»

Αρχίζει στις 12:00 και διαρκεί μισή ώρα. Είναι παρουσίαση της συμβολής της σύγχρονης τεχνολογίας στη διερεύνηση της πολυχρωμίας στα αγάλματα από το Τμήμα Συντήρησης, Φυσικών και Χημικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η δήλωση συμμετοχής ξεκινά μισή ώρα πριν στο Γραφείο Πληροφοριών της εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η δραστηριότητα της ζωγραφικής είναι διαθέσιμη σε όλους τους επισκέπτες του μουσείου.

Κυριακή 22 Μαΐου
«Μουσείο, μια ξεχωριστή γειτονιά της Αθήνας»

Ένας ιστορικός περίπατος στη νεώτερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς του Μουσείου (Αρχαιολογικό Μουσείο, Πολυτεχνείο, Ακροπόλ, Ιταλικό Ινστιτούτο, οδός Βασ.Ηρακλείου, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα, Επιγραφικό Μουσείο) από τον καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτη Τουρνικιώτη και αρχαιολόγους του Μουσείου. Ξεκινά στις 12.00 και ολοκληρώνεται στις 14.00. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 214 4891.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης συνεχίζει την παράδοσή του, γιορτάζοντας τη μέρα με την κυκλοφορία αναμνηστικού μεταλλίου που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα το λιοντάρι. Στην Ακρόπολη της Αθήνας, τεράστια λιοντάρια δέσποζαν στα αετώματα του Εκατόμπεδου ναού της Αθηνάς, ενώ άλλα μικρού μεγέθους διακοσμούσαν χάλκινα σκεύη του ιερού. Παράλληλα, το μουσείο θα κυκλοφορήσει ειδική κασετίνα που θα περιλαμβάνει τα πέντε αναμνηστικά μετάλλια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, με θέμα το αρχαϊκό αττικό τετράδραχμο, τον πετεινό, τον λαγό, τον κόρακα της Ακρόπολης και το λιοντάρι.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις περιπέτειες των γλυπτών του Παρθενώνα σε νέα προβολή στο αίθριο της Αίθουσας του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του κτιρίου. Εκεί, θα μπορούν να συναντούν τους αρχαιολόγους-φροντιστές για τη θεματική παρουσίαση «Η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια». Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα αγγλικά στις 10:00 και στα ελληνικά στις 12:00 το μεσημέρι, στις 17:00 και στις 19:00. Πρέπει να προηγηθεί δήλωση συμμετοχής την ίδια μέρα στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Τέλος, παιδιά έως 12 ετών και οι συνοδοί τους καθώς και σχολικές ομάδες θα μάθουν για τη σχέση των αρχαίων με τα λιοντάρια και τα άλλα αιλουροειδή στο πλαίσιο της δράσης «Στα ίχνη του λιονταριού» μέσα από ιστορίες, παιχνίδι και δημιουργία. Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα περιμένουν τους επισκέπτες σε κινητά εργαστήρια στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου με θέα την αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής από τις 12:00 έως τις 19:00. Οι επισκέπτες μπορούν να μετέχουν στη δράση στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το υπέροχο μουσείο της Βασιλίσσης Σοφίας παρουσιάζει το πρόγραμμα «Villa Ilissia: Το Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας και η διαδρομή του στον χρόνο». Στις 12:00 και στις 18:00 το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου θα μιλήσει στο κοινό για τη Villa Ilissia που αποτέλεσε το χειμερινό ανάκτορο της Anne Marie Sophie de Marbois-Lebrun, ευρέως γνωστή ως Δούκισσα της Πλακεντίας. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα κτίσματα που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα τα πρώτα χρόνια της ιστορικής της διαδρομής ως πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Σήμερα έχει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και βρίσκεται στο κέντρο ενός πολιτιστικού πάρκου στην καρδιά της πόλης.

Την ίδια ημέρα στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση, που παρουσιάζεται στο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας μέχρι και τις 31 Μαΐου 2016, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα. Τέλος, την Κυριακή 22 Μαΐου θα διεξάγονται δωρεάν ξεναγήσεις ανά μία ώρα στις 10:00, 11:00, 12:00 και 13:00 σχετικά με το κτίριο της Villa Ilissia.

Νομισματικό Μουσείο

Με ένα μείγμα ξεναγήσεων, εικαστικών και και μουσικής ανέλαβε να τιμήσει το Νομισματικό Μουσείο τη συγκεκριμένη ημέρα. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί ειδική θεματική ξενάγηση (9:00-10:00 & 10:30-11:30) με τίτλο «Πολιτιστικά Τοπία & Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε νομίσματα και μετάλλια του Νομισματικού Μουσείου», καθώς και ξενάγηση στο Ιλίου Μέλαθρον από τους Φίλους του Νομισματικού Μουσείου. Παράλληλα, στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης εμπνευσμένης από την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας σε επιμέλεια του καλλιτέχνη Μιχαήλ Ρωμανού, ενώ η ημέρα θα κλείσει στις 20:00 με ένα αφιέρωμα στη latin jazz, με άξονα τη μουσική κουλτούρα της Κούβας, στον κήπο των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου, από το μουσικό σύνολο “Jazz Sextet” της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Αθηνών.

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Η περιήγηση με τίτλο «Ένα Μουσείο, μια γειτονιά, είκοσι σπίτια και μία αυλή» θα πραγματοποιηθεί 11:00 με 13:00 και θα μας ξεναγήσει στην Πλάκα, με σταθμούς τα κτίρια του μουσείου. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από το Ωρολόγιο Ανδρονίκου Κυρρήστου (Αέρηδες). Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 210-3249698.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Με μία ημέρα καθυστέρησης (εδώ παρέμεινε κλειστό τόσα χρόνια, αυτό θα μας πειράξει;) θα γιορτάσει το ΕΜΣΤ τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ανοίγοντας το νέο κτίριο στο Φιξ στο κοινό (ή τουλάχιστον στους 150 τυχερούς που πρόλαβαν να προμηθευτούν ένα δελτίο εισόδου). Την Πέμπτη 9 Μαΐου και ώρα 20:30 παρουσιάζεται στο δώμα του ΕΜΣΤ και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory, η περφόρμανς Lagune του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary. μια πρωτότυπη παραγωγή, με αφορμή την εκατονταετή επέτειο του κινήματος DADA.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης