Η Αθήνα φωτογραφίζεται

Η Αθήνα φωτογραφίζεται

Η Julia Anna Gospodarou είναι το πρόσωπο πίσω από το σεμινάριο Ασπρόμαυρης Fine Art Φωτογραφίας

Η Αθήνα φωτογραφίζεται
Η Julia Anna Gospodarou είναι αρχιτέκτονας και φωτογράφος, διεθνώς βραβευμένη, με διακρίσεις στους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας, όπως SWPA, PX3, IPA, IFPA, B&W Spider Awards. Είναι επίσης και το πρόσωπο πίσω από το σεμινάριο Ασπρόμαυρης Fine Art Φωτογραφίας, το οποίο πραγματοποιείται στις 28-29 Μαρτίου για τέταρτη φορά, καθιστώντας την Αθήνα το κέντρο της fine art φωτογραφίας.

Πρόκειται για ένα σεμινάριο-workshop με διεθνή συμμετοχή, το οποίο έχει ως θέμα τη fine art αρχιτεκτονική φωτογραφία, αλλά καλύπτει γενικώς την ασπρόμαυρη φωτογραφία τέχνης, σε όλες της τις μορφές. Το σεμινάριο διοργανώθηκε για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια, και είναι ακόμα το μόνο σεμινάριο του είδους στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στον κόσμο που καλύπτουν αυτό το στιλ.

Ο στόχος ήταν πάντα διπλός: από τη μια να γίνει γνωστή η fine art ασπρόμαυρη φωτογραφία και η αρχιτεκτονική φωτογραφία στην Ελλάδα και στον κόσμο. Από την άλλη να γίνει η αρχιτεκτονική της Αθήνας γνωστή μέσω των φωτογραφιών που βγάζουν οι συμμετέχοντες. Τώρα, στην τέταρτη συνέχεια του σεμιναρίου, μπορούμε να πούμε ότι και οι δύο στόχοι έχουν επιτευχθεί.

Κλείσιμο


Πριν από τέσσερα χρόνια ελάχιστοι θα έβγαζαν φωτογραφίες με την αρχιτεκτονική της Αθήνας - εκτός των γνωστών μνημείων. Τώρα οι οπαδοί της ασπρόμαυρης fine art φωτογραφίας έχουν πολλαπλασιαστεί. Πολλοί περισσότεροι έρχονται στην πόλη μας με σκοπό να τραβήξουν φωτογραφίες με την αρχιτεκτονική της. Αυτό χαροποιεί ιδιαιτέρως την Julia Anna Gospodarou, η οποία πιστεύει ότι όλοι οι κόποι (οι οποίοι ήταν πολλοί ειδικά στην αρχή) άξιζαν για να πετύχει αυτό.

Τα θέματα που περιλαμβάνονται στο σεμινάριο είναι θεωρητικά και πρακτικά, όπως η εξερεύνηση της δημιουργικότητας και της προσωπικής έκφρασης στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, φωτογραφία μακράς έκθεσης, μελέτη σύνθεσης στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, παρουσίαση της νέας μορφής fine art φωτογραφίας, (en)Visionography, όπως την έχει αποκαλέσει η δημιουργός της, Julia Anna Gospodarou, μαθήματα επεξεργασίας ασπρόμαυρης φωτογραφίας με τη μέθοδο της Photography Drawing (PhtD), μια νέα μέθοδο επεξεργασίας που η διοργανώτρια του σεμιναρίου έχει δημιουργήσει και διδάσκει, και άλλα θέματα σχετικά με τη fine art ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα γίνει φωτογράφιση πολλών από τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια και αρχιτεκτονικά στοιχεία της Αθήνας, καλύπτοντας όλα τα αρχιτεκτονικά στιλ, από την αρχαία μέχρι τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Η Julia Anna Gospodarou αναλαμβάνει να μας κατατοπίσει περισσότερο σχετικά, απαντώντας στις ερωτήσεις μας.



Όταν άρχισες τα σεμινάρια περίμενες αυτή την επιτυχία;
Ναι και όχι. Όταν άρχισα να κάνω fine art αρχιτεκτονική φωτογραφία στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια, κανείς δεν το έκανε αυτό και γενικώς κανείς δεν πίστευε ότι η Αθήνα θα ήταν μια πόλη όπου μπορείς να ασχολείσαι με fine art αρχιτεκτονική φωτογραφία ή γενικώς αρχιτεκτονική φωτογραφία, εκτός από το κλασικό στιλ της εμπορικής αρχιτεκτονικής φωτογραφίας. Οπότε αυτό που έκανα ερχόταν αντίθετα στο ρεύμα και πολλοί ήταν δύσπιστοι. Αλλά είμαι συνηθισμένη να πηγαίνω αντίθετα, οπότε αυτό δεν με αποθάρρυνε καθόλου, αντιθέτως. Πάντα κυνηγούσα τα όνειρά μου, ασχέτως από τη γνώμη των άλλων και πάντα τα πραγματοποιούσα, επειδή πίστεψα σε αυτά. Για την ακρίβεια, δύο ήταν τα άτομα που με στήριξαν από την αρχή στην προσπάθειά μου να κάνω γνωστή τη fine art αρχιτεκτονική φωτογραφία στην Ελλάδα, και πίστεψαν ότι τα καταφέρω και ότι αυτά τα σεμινάρια θα ήταν μια επιτυχία. Ο ένας ήταν ο πατέρας μου, λάτρης της φωτογραφίας και εκείνος και ο πρώτος άνθρωπος που έχω δει με μια μηχανή στο χέρι, και ο φίλος και συνεργάτης μου Joel Tjintjelaar, ένας fine art φωτογράφος που θαυμάζω πολύ, με τον οποίον έχω γράψει και το βιβλίο μου “From Basics to Fine Art - B&W Photography”, το οποίο έχει γίνει μεγάλη επιτυχία. Τώρα σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο σεμινάριο, μπορώ να πω ότι το Athens Β&W Fine Art Workshop είναι μια εκδήλωση γνωστή πλέον σε όλον τον κόσμο και με συμμετέχοντες κάθε φορά από όλες τις ηπείρους. Αυτό που με χαροποιεί περισσότερο είναι ότι άνθρωποι που δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα έρχονται τώρα ειδικά για να βγάλουν fine art ασπρόμαυρες φωτογραφίες της αρχιτεκτονικής της Αθήνας και φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Πολλοί από αυτούς έχουν έρθει περισσότερες από μία φορές. Πιστεύω αυτή είναι από τις καλύτερες διαφημίσεις που θα μπορούσε κανείς να κάνει σε αυτή την όμορφη πόλη που δοκιμάστηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια. Το ότι μπόρεσα να προσφέρω κάτι στην πόλη μου με αυτό που κάνω, με την τέχνη μου, με κάνει πολύ ευτυχισμένη.



Πόσο δύσκολο είναι αυτό για κάποιον που δεν έχει τις γνώσεις αυτού του είδους φωτογραφίας;
Η fine art φωτογραφία -αρχιτεκτονική ή μη- γεννιέται μέσα μας και όχι μέσα στο αντικείμενο που φωτογραφίζουμε, οπότε αν έχουμε τα σωστά εργαλεία και αν μάθουμε να κοιτάμε μέσα μας και να εκφράζουμε την καλλιτεχνική μας πλευρά, δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε τέτοιου είδους φωτογραφία. Χρειάζεται κάποια καθοδήγηση, και αυτός είναι ο σκοπός των σεμιναρίων που κάνω (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο) και των άλλων μορφών μαθημάτων ασπρόμαυρης fine art φωτογραφίας που διδάσκω, online ή προσωπικά, αλλά αν κανείς θέλει και είναι αποφασισμένος να δει τη φωτογραφία με άλλο, πιο δημιουργικό μάτι, δεν είναι δύσκολο. Πιστεύω ότι, αν μάθουμε τον τρόπο, όλοι μπορούμε να εκφραστούμε μέσω της τέχνης. Η τέχνη είναι μέσα μας, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την αναγνωρίσουμε και να τη βγάλουμε ελεύθερα προς τα έξω.

Έχει η Αθήνα την αρχιτεκτονική δομή που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Και αν ναι, πoια κτίρια έχουν ενδιαφέρον;
Η αρχιτεκτονική της Αθήνας είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από ό,τι θα περίμενε κανείς. Κατά κάποιο τρόπο τα αρχαία της Αθήνας έχουν βάλει τον πήχη πολύ ψηλά για την υπόλοιπη αρχιτεκτονική της πόλης και πολλοί συγκρίνουν αυτά τα δύο στοιχεία στην αρχή.
Επίσης, λόγω διάφορων συνθηκών που συνδέονται με την ιστορία της Ελλάδας, δεν θα δει κανείς τα υπερπολυτελή κτίρια που θα έβλεπε πχ. στο Παρίσι, αλλά θα δει αξιόλογα κτίρια και μια πολύ χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που ταιριάζει περισσότερο στον τόπο και το κλίμα της Ελλάδας. Ορισμένα από τα πιο αξιόλογα και εντυπωσιακά σημεία της Αθήνας είναι το ΟΑΚΑ και όλα τα Ολυμπιακά έργα, αν και κάποια από αυτά θα έπρεπε να αξιοποιούνται και να φροντίζονται καλύτερα. Είναι επίσης όλα τα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια (κρίμα που υπάρχουν πλέον τόσο λίγα), όπως και διάφορα άλλα νέα κτίρια, κρατικά και ιδιωτικά, τα οποία έχουν χτιστεί με σεβασμό στην αισθητική και με όραμα. Επίσης περιμένω με ανυπομονησία την διεκπεραίωση του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, το οποίο τα είναι από τα εντυπωσιακά κτίρια της Ευρώπης και ένα υπέροχο αντικείμενο για φωτογράφιση.

Οι μαθητές σου είναι κυρίως από άλλες χώρες. Όταν έρχονται εδώ τι σου λένε για την Αθήνα;
Οι μαθητές μου έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου και οι εντυπώσεις τους τόσο για τα πράγματα που μαθαίνουν στο σεμινάριο, όσο και για την πόλη και την αρχιτεκτονική της είναι εξαιρετικές. Κάποιοι από αυτούς έχουν γυρίσει και τις περισσότερες φορές και έχουν φέρει και τους φίλους τους. Εμένα αυτό με ευχαριστεί ιδιαιτέρως επειδή σημαίνει ότι και η δουλειά μου ήταν καλή και η Αθήνα εντυπωσίασε. Οι περισσότεροι θέλουν είτε να μάθουν ασπρόμαυρη fine art φωτογραφία από την αρχή είτε να εξειδικευτούν σε αυτή, στη λήψη και την επεξεργασία αυτού του είδους φωτογραφίας, ή να εμπλουτίσουν το portfolio τους με τα όμορφα κτίρια της Αθήνας. Όλοι φεύγουν λέγοντας τα καλύτερα λόγια και αυτό μπορεί να φανεί από τις εντυπώσεις που αφήνουν στο site μου μετά την εκδήλωση. Ενα πράγμα που έχω ακούσει πάρα πολύ είναι: αν δεν ήταν το σεμινάριό σου, δεν θα είχα μάθει πόσο υπέροχη είναι πραγματικά η Αθήνα. Για μένα αυτό λέει τα πάντα. Επίσης τα βραβεία που πολλοί από εκείνους κερδίζουν με τις φωτογραφίες τους από το σεμινάριο είναι για μένα η καλύτερη ανταμοιβή για τη δουλειά μου.



Εκτός από φωτογράφος είσαι και αρχιτέκτονας. Tι θα άλλαζες στην Αθήνα;
Είμαι όντως και αρχιτέκτονας και έχω δουλέψει σε πολλά από τα μοντέρνα κτίρια της Αθήνας, κάποια από τα οποία τώρα φωτογραφίζω, όπως τα Ολυμπιακά έργα, και μπορώ να πω ότι και οι δύο εμπειρίες είναι εξαιρετικές: το να σχεδιάζεις και να κατασκευάζεις ένα κτίριο ως αρχιτέκτονας, και μετά να το φωτογραφίσεις και να το ξαναδημιουργήσεις μέσω μιας φωτογραφίας τέχνης. Δεν θα έδινα καμία από αυτές τις δύο εμπειρίες.
Τι θα άλλαζα στην Αθήνα; Δεν ξέρω αν θα μου άρεσε να δω στην Αθήνα αυτά που βλέπω αλλού, το ίδιο στιλ ή την ίδια κλίμακα. Όχι επειδή αυτά που συναντά κανείς αλλού στον κόσμο δεν είναι όμορφα και καλοφτιαγμένα, αλλά η Αθήνα θα έχανε το πνεύμα της έτσι. Οπότε θα ήθελα να δω αλλαγές, αλλά όχι για να αλλάξουμε ταυτότητα. Θα ήθελα να δω περισσότερη μοντέρνα αρχιτεκτονική, περισσότερο πράσινο και μια δομή της πόλης πιο φιλική προς τον πεζό, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διατηρήσουμε την κλίμακα και την ψυχή αυτής της πόλης, αυτό που την ξεχωρίζει από τα άλλα μέρη.

Πέρα από αυτό τι άλλο θα κάνεις στο μέλλον; 
Έχω πολλά σχέδια και πολλές ιδέες για το μέλλον, αυτό που χρειάζομαι είναι χρόνος για να τα προλαβαίνω όλα. Γενικά θα έχω μια πολύ δραστήρια επαγγελματική χρονιά και χαίρομαι για αυτό, γιατί αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και το κάνω με την ψυχή μου. Αμέσως μετά το σεμινάριο στην Αθήνα θα πάω στο Σικάγο όπου διοργανώνω άλλα σεμινάρια workshop fine art ασπρόμαυρης φωτογραφίας, και μετά θα βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη επίσης για επαγγελματικούς λόγους και για να δουλέψω στο φωτογραφικό project που ετοιμάζω αυτόν τον καιρό και το οποίο εστιάζει στην αρχιτεκτονική των υψηλών κτιρίων των μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ. Πολύ σύντομα θα αρχίσω να διδάσκω μαθήματα φωτογραφίας σε μια αγγλική σχολή φωτογραφίας για την οποία μόλις έχω γυρίσει τον προηγούμενο μήνα στο Λονδίνο μια σειρά από βίντεο παρουσιάσεις πάνω στο θέμα της ασπρόμαυρης fine art φωτογραφίας. Παράλληλα, δουλεύω με τον συνεργάτη μου για να δημοσιεύσουμε το βιβλίο "From Basics to Fine Art" σε νέα εκτυπωμένη μορφή. Και η λίστα είναι μακριά αλλά αυτά θα είναι τα άμεσα σχέδιά μου. Πολλά άλλα θα μπορούσε κανείς να δει στο site μου που έχει πληροφορίες για όλα μου τα project. Και αργότερα θα τα πούμε και πάλι σε ένα νέο Athens B&W Fine Art Workshop με καινούργιους καλλιτέχνες και νέες φωτογραφικές εμπειρίες. Ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι σε όλους Καλή Άνοιξη και Καλό Πάσχα!

Περισσότερες λεπτομέρειες για το σεμινάριο, στην περιγραφή του στο website της Julia Anna Gospodarou.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης