Στρίβουμε το... καυτό Peugeot 308 GTi

Στρίβουμε το... καυτό Peugeot 308 GTi

Ακολουθώντας την ένδοξη παράδοση των προκατόχων του με το σήμα GTi, το απόλυτο Peugeot 308 των 270 PS κυκλοφορεί και… οπλοφορεί.

Στρίβουμε το... καυτό Peugeot 308 GTi
Βασιζόμενη στην τεράστια αγωνιστική της κληρονομιά και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει μαχόμενη επί δεκαετίες σε πίστες και ειδικές διαδρομές, η Peugeot
δημιούργησε έναν διάβολο μεταμορφωμένο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινότητα της πόλης, αλλά ταυτόχρονα να σπάσει και όλα τα δεσμά ανίας που μπορεί να πλήττουν τον ιδιοκτήτη του.
Αν το 205 GTi ήταν ο Σπύρος Λούης, το 308 GTi by Peugeot Sport έχει γίνει σπρίντερ ολκής. 

Κλείσιμο
ΔΟΚΙΜΗ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (instagram.com/seitanf1
   ) 

Έβαλε τα ρούχα του αλλιώς
Για τον οικογενειάρχη, το απλό 308 είναι ένα hatch που καλύπτει κάθε βασική ανάγκη και προσφέρεται με 1.200άρη βενζίνης απόδοσης 110 και 130 αλόγων (κόστος απόκτησης από 18.900€) και με 1.600άρη diesel 100 και 120 ίππων (από 19.900€). Ωστόσο για κάθε ανήσυχο (όχι απαραίτητα) νιάτο, υπάρχει αυτή η απόλυτη έκδοση-ρουκέτα που βάζει δύσκολα στον ισχυρό ανταγωνισμό (Focus ST, Leon Cupra 290 κ.ά.). Στέκεσαι απέναντί του και η αλήθεια είναι πως δεν βλέπεις κάτι δραματικό. Πιο επιθετικό εμπρός μέρος, με διαφορετική μάσκα και περισσότερους αεραγωγούς στον προφυλακτήρα, 19άρες ζάντες με αεριζόμενους δίσκους εμπρός και 4πίστονες δαγκάνες, πίσω μία απόληξη εξάτμισης σε κάθε άκρο, διαχύτης για τα… μάτια, λογότυπα GTi και μια… περίεργη διχρωμία σε κόκκινο-μαύρο.

Peugeot-308-GTi-h640

Οι Γάλλοι τη βάφτισαν «Coupe Franche» και, όπως λένε, συμβολίζει την κοφτερή προσωπικότητα του μοντέλου.  Σαν να υποδηλώνει ταπεινά ότι δεν κρύβει τίποτα ταπεινό μέσα του. Στον εσωτερικό του κόσμο, κουμπώνεις στα μπάκετ καθίσματα και καταλαβαίνεις ότι αυτή η βόλτα δεν θα είναι στο πάρκο. Οι κόκκινες ραφές συνεχίζουν το εξωτερικό χρωματικό μοτίβο, ο λεβιές αλλαγής σχέσεων και ο πίνακας οργάνων σε προετοιμάζουν, το κουμπάκι «Sport» σε προκαλεί να το πατήσεις. Όλα αυτά σε μίνιμαλ περιβάλλον, οδηγοκεντρικό στήσιμο στο ταμπλό και μεγάλη οθόνη αφής 9.7’’, που προσφέρεται για την πλειοψηφία των λειτουργιών. Ολα αυτά σε ένα περιβάλλον με καλή ποιότητα υλικών, περιορισμένους χώρους για τους επιβάτες αλλά γενναίο χώρο αποσκευών.


Peugeot-308-GTi-g640

Voulez-vous coucher avec moi?

Και πάμε στην ουσία. Απόλαυση ή ονείρωξη; Επιλέγεις το δεύτερο, πατάς το κουμπί «Sport» και ο πίνακας οργάνων κοκκινίζει, εμφανίζοντας μπάρες πληροφοριών για ισχύ, ροπή, πίεση turbo, πλευρική και διαμήκη επιτάχυνση. Eξτρα μελωδία, ο ήχος από τον κινητήρα που από μόνος του αποτελεί έναν καλό λόγο για να επιλέξετε το γαλλικό μοντέλο. Στα 1.6 προσφέρει απλόχερα 270 PS με ροπή 33.6 kgm από τις 1.900 rpm. Από εκεί και ως τις 6.500 σε κολλάει στο κάθισμα και πυροβολεί κατά ριπάς. Οι σχέσεις στο 6άρι κιβώτιο είναι κοντές, το τιμόνι μικρό (πολύ μικρό) και με παροιμιώδη αμεσότητα. Και συνεχίζεις και γκαζώνεις ξανά, πωρώνεσαι. Το 308 GTi είναι ένα εκρηκτικό αυτοκίνητο με την ανάρτηση που είναι δουλεμένη από την Peugeot Sport και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορετικό περιορισμένης ολίσθησης «Torsen» να είναι σύμμαχοι στο κυνήγι της απόλαυσης. Ολα αυτά με κατανάλωση χαμηλότερη του άμεσου ανταγωνισμού, με κινητήρα 1.6 -με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό για τα ελληνικά δεδομένα- και επιδόσεις που του επιτρέπουν να μην ιδρώνει κόντρα σε κανέναν αντίπαλο. Σε αντίθεση με έναν ανυποψίαστο συνεπιβάτη τον οποίο εύκολα θα τον «τρομάξετε» από τα πρώτο χιλιόμετρο σε ευθεία!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA

Κινητήρας: 1.598 cc
Ισχύς: 270 PS/6.000 rpm
Ροπή: 33,6 kgm/1.900 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 6,0 sec
Τελική ταχύτητα: 250 km/h (ηλεκτρονικά περιορισμένη)
Μεικτή κατανάλωση: 6,0 l/100 km Εκπομπές CO2: 139 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 167€
Βάρος: 1.320 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.253/1.804/1.446 mm
Χώρος αποσκευών: 420 lt
Τιμή: 41.000€


Peugeot-308-GTi-j640 Όπως κάθε σπορ μοντέλο που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, από τα εντυπωσιακότερα στοιχεία του είναι η σχεδόν ακαριαία δυνατότητα πέδησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης