Νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας

Νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας

Είναι το αποτέλεσμα άνω των 20 ετών καινοτόμου έρευνας στο χώρο της ανάπτυξης εμβολίων

Νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας
Ένα (ακόμη) εμβόλιο για τη θωράκιση παιδιών και εφήβων από τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα παρασκεύασαν οι επιστήμονες. Το νέο σκεύασμα με την εμπορική ονομασία Bexsero προσφέρει προστασία έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας B (MenB), καλύπτοντας το κενό που υπήρχε στη δημόσια υγεία.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα ή μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, όπως ονομάζεται, έχει μπει στο… στόχαστρο των ειδικών τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μέσω του εμβολιασμού η επιστημονική κοινότητα στοχεύει στην εξάλειψη των θανάτων και των αναπηριών που προκαλεί στα παιδιά και τους εφήβους η νόσος όταν αυτά προσβληθούν από τα υπαίτια βακτήρια (μηνιγγιδόκοκκο, πνευμονιόκοκκο ή αιμόφιλο ινφλουέντσας τύπου b).

Κλείσιμο
Η χορήγηση των εμβολίων του πνευμονιόκοκκου και του αιμόφιλου ινφλουέντσας τύπου b έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας, ωστόσο υπάρχει ακόμη περιθώριο για δράση. Όπως επισήμανε σε πρόσφατη επιστημονική εκδήλωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τα περίπου 5 θανατηφόρα περιστατικά που καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται σε βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Σύμφωνα με την ίδια, τα κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας αυξήθηκαν στην Ελλάδα: από 61 που είχαν δηλωθεί το 2012 ανήλθαν σε 68 το 2013.
 
Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας
 
Η μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία στον αυχένα, εμετό, ζαλάδα, φωτοφοβία κι εξάνθημα κόκκινων κηλίδων οι οποίες δεν εξαφανίζονται με την πίεση του δέρματος. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εκδηλωθούν από μερικές ώρες έως μία με δύο ημέρες.

Από την κλινική εξέταση ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει εάν πρόκειται για ιογενή ή για μικροβιακή μηνιγγίτιδα, καθώς απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Οι ιοί ή τα βακτήρια κάτω από συνθήκες που δεν είναι γνωστές, εισβάλλουν στον οργανισμό, διαπερνούν την άμυνά του και προκαλούν τη μηνιγγίτιδα. Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται ότι είναι ο εξασθενημένος οργανισμός, οι απλές ιώσεις, η κούραση, το στρες.

Αυξημένος κίνδυνος νόσησης εμφανίζεται πάντα σε κλειστούς χώρους μεγάλων συναθροίσεων, όπως τα σχολεία, οι φοιτητικές εστίες, οι στρατώνες.
 
Το νέο εμβόλιο
 
Το Bexsero® (εμβόλιο πολλαπλών συστατικών κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου
οροομάδας B [rDNA, προσροφημένο]) είναι το αποτέλεσμα άνω των 20 ετών
καινοτόμου έρευνας στο χώρο της ανάπτυξης εμβολίων. Όπως εξήγησε στην ίδια επιστημονική εκδήλωση η κυρία Θεοδωρίδου, «ο MenB ήταν ένας
ιδιαίτερα δύσκολος στόχος γιατί το εξωτερικό περίβλημα των βακτηρίων δεν
αναγνωρίζεται καλά από το ανοσοποιητικό σύστημα ως αντιγόνο, καθιστώντας
την ανάπτυξη ενός ευρέως αποτελεσματικού εμβολίου σημαντική πρόκληση
μέχρι τις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης