Σε «κλίμα» Παπανδρέου ο Δημήτρης Δρούτσας

Σε «κλίμα» Παπανδρέου ο Δημήτρης Δρούτσας

«Αυτή η κυβέρνηση δε θα έπρεπε πλέον να είναι στην εξουσία» είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου ως «έναν βαθιά δημοκρατικό άνθρωπο, ο οποίος ποτέ δε θα τολμούσε και ποτέ δεν άγγιξε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα, όπως το βιώνει ο Έλληνας πολίτης τα τελευταία δύο χρόνια»

Σε «κλίμα» Παπανδρέου ο Δημήτρης Δρούτσας
Νέο μήνυμα Παπανδρέου ή απλά πρωτοβουλία του κ. Δρούτσα ήταν η χθεσινή παρέμβαση του δεύτερου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5»;  Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και συνεργάτης του κ. Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε πολλά ερωτήματα στη συνέντευξη που παραχώρησε και στην οποία επιτέθηκε τόσο στη σημερινη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσο και στην κυβέρνηση Σαμαρά.  

Ο κ. Δρούτσας στη συνέντευξή του κινήθηκε σε γενικές γραμμές στο πλαίσιο που τοποθετείται ο πρώην πρωθυπουργός στις δημόσιες παρεμβάσεις του σε διάφορες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο ή σε συνεντεύξεις του σε ξένα ΜΜΕ. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού προ ημερών διαβεβαίωναν πως ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει να παρεμβαίνει, όπως κάνει μέχρι σήμερα, και στο μέλλον. Θα τον απασχολήσουν στις επόμενες τοποθετήσεις του δύο ζητήματα: Δημοκρατίας και πελατειακού κράτους. Σε αυτά τα δύο θέματα επικεντρώθηκε στη χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Δρούτσας και κατέληξε στο συμπέρασμα πως «αυτή η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε πλέον να είναι στην εξουσία».

Σε αντίθεση με όσα, κατά τον κ. Δρούτσα, πρεσβεύει η παρούσα κυβέρνηση, χαρακτήρισε τον  κ. Παπανδρέου ως «έναν βαθιά δημοκρατικό άνθρωπο, ο οποίος ποτέ δε θα τολμούσε και ποτέ δεν άγγιξε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα, όπως το βιώνει ο Έλληνας πολίτης τα τελευταία δύο χρόνια».

Κλείσιμο
Από την άλλη πλευρά, είπε πως η κυβέρνηση Σαμαρά «έχει διολισθήσει σε μια πρακτική μέσα στην κρίση να αμφισβητήσει ή να θέσει εκτός λειτουργίας τους δημοκρατικούς θεσμούς, κινδυνεύει η ίδια η Δημοκρατία στην Ελλάδα και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε πλέον να είναι στην εξουσία».   

Παρόμοιες απόψεις είχαν εκφραστεί επισήμως από το γραφείο του κ. Παπανδρέου όταν προέκυψε η υπόθεση Μπαλτάκου. Τότε σε ανακοίνωση αναφερόταν πως η σημερινή κυβέρνηση «έθεσε σε αμφισβήτηση στα μάτια των Ελλήνων, τη δημοκρατική λειτουργία της κυβέρνησης και των θεσμών της πολιτείας».

Τότε, στη ανακοίνωση του γραφείου του κ. Παπανδρέου καταγραφόταν το ερώτημα «Πώς είναι δυνατόν, με αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική συνεργασία να λειτουργεί επ' οφελεία της χώρας και των Ελλήνων;».

Εχθές, όμως, ο κ. Δρούτσας δε στάθηκε μόνο στην κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά επεκτάθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στη σημερινή ηγεσία του: «όταν βλέπει κανείς την κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ, πώς έχει καταντήσει, βεβαίως είναι μια πονεμένη ιστορία και αυτό πονάει».

Επισήμανε, βεβαίως πως ανήκει στο «ΠΑΣΟΚ του Γιώργου του Παπανδρέου», όμως πρόσθεσε: «αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα δεν ξέρω αν πραγματικά κανείς μπορεί να το αποκαλέσει ΠΑΣΟΚ, έχοντας υπ’ όψιν την ιστορία της παράταξης αυτής»

Αναφερόμενος στις ημέρες της αποχώρησης του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία της χώρας, ο κ. Δρούτσας μίλησε ευθέως για «ανατροπή»: «Με προβλημάτισε όχι μόνο η στάση και ο ρόλος πολλών υψηλόβαθμων στελεχών και στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο την άμεση της ανατροπής του κ. Παπανδρέου - και εγώ χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο "ανατροπή" πολύ συνειδητά, για μένα ήταν ανατροπή». Ο κ. Δρούτσας, μάλιστα, προχώρησε σε αναφορές σε κέντρα «διαπλοκής» που συνεπικούρησαν στην επίσπευση της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου: «Τα κατεστημένα συμφέροντα ελέγχουνε τα πάντα, ελέγχουν και πολλές πολιτικές δραστηριότητες».

Σε πρόσφατο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός στην εφημερίδα Πελοπόννησος με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη είχε αναφορές σε «παραστατικά κέντρα»: «Γνώμονάς μας, η πίστη στην ανάγκη να ανοίξουμε ένα δρόμο για το μέλλον που θα είναι απαλλαγμένος από αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, οι οποίες μας οδήγησαν στην κρίση, απαλλαγμένος από διαδρομές που οδηγούσαν ζωτικούς πόρους στα χέρια παραστατικών κέντρων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης