Έκθεση της Κομισιόν «δείχνει» νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό

Έκθεση της Κομισιόν «δείχνει» νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό

Παρά τις παρεμβάσεις οι δαπάνες για συντάξεις θα ανέρχονται στο 14,3% του ΑΕΠ το 2060 - Στα 67,3 έτη το όριο συνταξιοδότησης το 2050

Έκθεση της Κομισιόν «δείχνει» νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό
Την ανάγκη νέων παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό δείχνει έκθεση της Κομισιόν για τις οικονομικές προβλέψεις μέχρι το 2060 σε συνάρτηση με τη δημογραφική κατάσταση.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και οι οποίες αναμένεται μέχρι το 2060 να μειώσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά δύο μονάδες από το σημερινό 16,2%, το ποσοστό επί του ΑΕΠ μετά από 45 χρόνια θα εξακολουθήσει να είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (12,3% για την ΕΕ και 14,3% για την Ελλάδα).

Κατά την ίδια έκθεση η Κομισιόν προβλέπει ότι το 2050 η Ελλάδα θα έχει ένα από τα υψηλότερα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (67,3 έτη) όταν σήμερα το πραγματικό όριο βρίσκεται στα 62 έτη.


Κλείσιμο

Όπως σημειώνει η Καθημερινή η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού του 2015 έρχεται να κρούσει τον κώδωνα επισημαίνοντας δύο κεντρικά θέματα: αφενός ότι έχουν γίνει πολλά και τα αποτελέσματα τους θα φανούν μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, αφετέρου πρέπει να γίνουν και άλλα, καθώς η μείωση των γεννήσεων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η κακή αφετηρία διατηρούν τις δαπάνες για συντάξεις σε σημαντικά υψηλό επίπεδο.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο της έκθεσης που αναφέρει ότι η Ελλάδα γερνάει. Ενώ το 2013 ένας στους πέντε πολίτες ήταν ηλικίας 65 και άνω, το 2060 το ανίστοιχο ποσοστό θα υπερβαίνει το 30%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης