Επιτάφιος ἐν Ἐλευσῖνι

Επιτάφιος ἐν Ἐλευσῖνι

Ένα πολυθέαμα του σκηνοθέτη Χρήστου Δήμα με βάση τον εμβληματικό Επιτάφιο των Θεοδωράκη- Ρίτσου στη πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε

Επιτάφιος ἐν Ἐλευσῖνι
Σήμερα το βράδυ στις 8.30 στο Παλαιό Ελαιουργείο στη Παραλία της Ελευσίνας (στο πλαίσιο των Αισχυλείων) ένας ντόπιος, ο σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής Χρήστος Δήμας παρουσιάζει τη δική του ανάγνωση του εμβληματικού μουσικού έργου των Μίκη Θεοδωράκη- Γιάννη Ρίτσου Επιτάφιος. Και πραγματικά η εκδοχή του σκηνοθέτη Δήμα είναι μια εξ ολοκλήρου νέα πρόταση παράστασης – «ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό, μουσικό αφηγηματικό ταξίδι, όπου παράλληλα με την Ορχήστρα και το μουσικό δρώμενο, θα υπάρχει πρωτότυπη κινηματογραφική προβολή». Μια προβολή – πάνω σε Οθόνη αλλά και στα κτίσματα του Παλαιού Ελαιουργείου – φιλμικού υλικού, όπου ο μουσικός Επιτάφιος θα συνδεθεί με την ίδια την πόλη της Ελευσίνας και το Μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Ο Επιτάφιος με τον τρόπο του Δήμα συναντιέται «με τις γειτονιές της γενέθλιας πόλης του και τα εργοστάσια» όπως και η ιστορία του αρχαίου Ιερού Χώρου με τον θρήνο της μάνας του Ρίσου, θα συνδεθούν με τον Θρήνο της μάνας του νεκρού γιού. 



Δύο ηθοποιοί ως σύγχρονοι Ιεροφάντες, μέσα από κείμενα αλλά και τον ίδιο τον ποιητικό λόγο του Ρίτσου, θα συνδέουν τους θεατές με την φιλμική εικόνα αλλά και τον Μύθο διαμορφώνοντας τους όρους μιας πρωτοφανέρωτης εμπειρίας.

Προφανώς, στο «σενάριο» του Δήμα δεν θα μπορούσε να λείπει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Ελευσίνας, που φέρνει στο νου παλαιότερες μνήμες και εικόνες από την Περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στις οδούς Παγκάλου και Νικολαΐδου. Και μαζί με αυτά, μια αναφορά στο λιμάνι και τον Βασίλη Λάσκο.
Κλείσιμο
 
Ερμηνεύουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Νένα Βενετσάνου, με τη συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης