Το ελληνικό e-Health στην Μάλτα

Το ελληνικό e-Health στην Μάλτα

Στη Μάλτα, όπου φιλοξενείται η ευρωπαϊκή εβδομάδα ηλεκτρονικής υγείας eHealth Week 2017, βρίσκεται και ο ελληνικός κλάδος του e-Health

Το ελληνικό e-Health στην Μάλτα
Η e-Health Week είναι ένα ετήσιο συνέδριο που συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Εταιρεία Πληροφοριακών και Συστημάτων Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τη διοργάνωση φέτος έχει αναλάβει η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Μάλτας. Στο περυσινό συνέδριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών, είχαν παρευρεθεί συνολικά 2.230 επισκέπτες από 55 χώρες και 6 ηπείρους, ανάμεσά τους πάνω από 130 ομιλητές, 539 κυβερνητικοί αξιωματούχοι και 54 εκθέτες. Πρόκειται, λοιπόν, για το πιο σημαντικό δρώμενο στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης.

Χώρο μέσα στο διεθνές αυτό περιβάλλον αναζητά και το ελληνικό «οικοσύστημα» του e-Health, είτε αυτό αφορά σε εταιρείες είτε σε δημόσιους φορείς, μέσω της αποστολής που διοργανώνει το eHealth Forum
Κλείσιμο
.

«Σε μια ενιαία αγορά, η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει στη συνδιαμόρφωση των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή υγεία. Η υγεία πρέπει να αλλάξει ανεξάρτητα από την ψηφιακή μετατροπή της. Επειδή το εσωτερικό περιβάλλον της χώρας θα καθυστερήσει να αλλάξει, η λύση για τις επιχειρήσεις καινοτομίας είναι η εξωστρέφεια. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιχειρούν στον τομέα της ψηφιακής υγείας υποφέρουν με εξαίρεση τις πολυεθνικές και αυτές που επιχειρούν εκτός ελληνικών συνόρων», τονίζει η managing director του eHealth Forum, Λίνα Νικολοπούλου.

Όπως αναφέρει η ίδια, στόχος του Forum είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους, αλλά και να συνεργαστούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα cluster για την ψηφιακή υγεία. Επιπλέον στόχοι είναι η εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες, ανάπτυξη της σχετικής κουλτούρας ψηφιακής υγείας και συλλογή δεδομένων σχετικά με το e-Health στην Ελλάδα.

Το eHealth Forum ξεκίνησε το 2013 από το συνέδριο για την Ψηφιακή Υγεία που ανέλαβε να διοργανώσει στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 η τότε Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου. Το συνέδριο συσπείρωσε μία κοινότητα με στόχο την προώθηση της ψηφιακής υγείας στη χώρα, ενώ σήμερα σε αυτήν συμμετέχουν πάνω από 500 άτομα (επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες της πληροφορικής και της υγείας, εκπρόσωποι δήμων, ακαδημαϊκοί και ερευνητές, επιχειρήσεις, startups, επιστημονικοί σύλλογοι, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, στελέχη του δημόσιου τομέα).

Στην ελληνική αποστολή στη Μάλτα, που κατεβαίνει με τον τίτλο «Προωθώντας το eHealth στην Ελλάδα», συμμετέχουν: η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ΑΕ, οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού Computer Solutions (πάροχος ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας σε 30 δημόσια νοσοκομεία και 100 ιδιωτικές κλινικές), SIBA Soft, SIGMASOFT (η οποία έχει αναπτύξει τα APIs για το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης), Ergobyte (υπηρεσίες φαρμακευτικών αναφορών, ιατρικών φακέλων και συστάσεων φαρμακευτικής αγωγής), Gnomon (λύσεις διαχείρισης υγείας) και η εταιρεία πώλησης τηλεϊατρικού εξοπλισμού και υπηρεσιών υγείας Telematic Medical Applications. Επιπλέον, είναι προγραμματισμένη μία δίωρη ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου, όπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Τάσος Ταγάρης θα παρουσιάσει τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας που υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής θα αναφερθούν στις προκλήσεις και ευκαιρίες που υπάρχουν στην ψηφιακή υγεία στη χώρα.

Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να δείξει ότι, με επίκεντρο την ΗΔΙΚΑ και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα ηλεκτρονικής υγείας με μεγάλη προοπτική, τεχνογνωσία που μπορεί να μοιρασθεί και δυνατότητες να αναπτύξει νέες υπηρεσίες και προϊόντα.

«Για πολλά χρόνια υπήρχε μια κοινότητα επιστημόνων που συμμετείχαν σε έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών. Ήταν όμως ατομικές προσπάθειες. Η ψηφιακή υγεία απαιτεί εθνική στρατηγική. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες στο παρελθόν για την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα λόγω της προφανούς χρησιμότητας, αλλά χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Η εποχή των πρώτων εφαρμογών ήταν ανώριμη και η μακρόπνοη επένδυση περιορισμένη», τονίζει η Λίνα Νικολοπούλου.

«Οι συμμέτοχοι του τομέα υγείας είναι πολλοί, πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και κατά βάση του δημόσιου τομέα. Οι ιατροί και οι άνθρωποι της πληροφορικής δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Έχουν διαφορετική νοοτροπία. Επίσης, για τους ιατρούς οι αλλαγές είναι καταιγιστικές, αν σκεφθεί κανείς ότι αλλάζει η παντοδυναμία της αυθεντίας (του ιατρού) και βαδίζουμε στην παντοδυναμία του καταναλωτή (ασθενή). Αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παρατηρείται σε όλες τις αγορές. Χρειάζεται ωρίμανση: κατανόηση των ωφελειών, διάδοση και συνεργασία πολλών συμμετόχων. Αυτή είναι μια ανάγκη αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπληρώνει.

Η Managing Director του eHealth Forum καταγράφει ως ευκαιρίες για την Ελλάδα στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας την υγιή ενεργό γήρανση, τα έξυπνα σπίτια, την ενοποίηση υγείας και κοινωνικής φροντίδας, την εξατομικευμένη θεραπεία, τις πολιτικές βασισμένες σε μεγάλα δεδομένα για εξοικονόμηση πόρων και τη συμμετοχή του πολίτη. Τονίζει, επίσης, ότι οι ευκαιρίες θα αναδειχθούν μόνον εάν υπάρξει οριζόντια συνεργασία μεταξύ τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, με την υγεία.

«Δεν υπάρχουν αριθμοί, υπάρχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με το eHealth στην Ελλάδα, αλλά ο χώρος είναι αχαρτογράφητος», αναφέρει η Λίνα Νικολοπούλου, η οποία καλεί για μία εθνική στρατηγική και ένα βιώσιμο και ξεκάθαρο οικονομικό μοντέλο στον κλάδο, προκειμένου να επενδύσει η αγορά.

«Σε ένα περιβάλλον όπου το κόστος της υγείας διαρκώς αυξάνεται και τα εμπόδια στην πρόσβαση πολλαπλασιάζονται, η ψηφιακή υγεία βελτιώνει την πρόσβαση και μειώνει το κόστος. Είναι στρατηγικός στόχος για κάθε κυβέρνηση η διείσδυση υπηρεσιών ψηφιακής υγείας στα εθνικά τους συστήματα παροχής υγείας και φροντίδας», υποστηρίζει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης