Ώρα για... Moka

Ώρα για... Moka

Τα μέλη της Moka band μιλούν για τον επερχόμενο δίσκο, τα τέταρτα γενέθλια του συγκροτήματος και το live που ετοιμάζουν στη σκηνή του Passport Κεραμεικός Upstairs

Ώρα για... Moka
Η Moka band ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή του Passport Κεραμεικός Upstairs, την Κυριακή 9 Απριλίου, για να γιορτάσει τα τέταρτα γενέθλιά της μαζί με τη Βαλερία Κουρούπη, τον Νίκο Ξύδη, τον MCD, τον Αλέξανδρο Κοντοπίδη και δυο νέα συγκροτήματα, τους Altribe και τους Dreamy Whispers. Η οκταμελής μπάντα, που απαρτίζεται από μουσικούς με διαφορετικές καταβολές και επιρροές και συνδυάζει blues, soul, funk και ambient ήχους, θα παρουσιάσει ακυκλοφόρητο υλικό από τον επερχόμενο δίσκο της, τραγούδια από την πρώτη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «I» και αγαπημένες διασκευές, μεταξύ των οποίων και αυτή του τραγουδιού «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία αποτελεί, μάλιστα, την αφετηρία της συζήτησής μας.

Το 2015 διασκευάσατε το τραγούδι «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη για τη συλλογή «Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη», που κυκλοφόρησε με την «Εφ.Συν». Νιώσατε ενθουσιασμό ή φόβο όταν σας έγινε η πρόταση;
Η χαρά ήταν πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς όλων των εποχών. Η δουλειά ξεκίνησε αμέσως. Βέβαια, αντιμετωπίσαμε δυσκολία στην επιλογή του τραγουδιού πάνω στο οποίο θα δουλεύαμε, γιατί έχουμε μεγάλη αγάπη σε πολλές δημιουργίες του. Ενθουσιασμός υπήρχε έκδηλος, αλλά όχι φόβος, καθώς είμαστε μια μπάντα που κυνηγά τις προκλήσεις και θέλουμε να στοχεύουμε πάντα όσο πιο ψηλά γίνεται, οπότε ήμασταν αποφασισμένοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στο συγκεκριμένο πρότζεκτ.
Κλείσιμο



Έχετε μοιραστεί τη σκηνή με αξιόλογους καλλιτέχνες. Τι έχετε κερδίσει σε καλλιτεχνικό επίπεδο από τις επί σκηνής συνεργασίες;
Κατ' αρχάς είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε μοιραστεί την ίδια σκηνή με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως η Kovacs, ο Grammatik, οι Dub Pistols, o Kωστής Μαραβέγιας κά. Από αυτές τις στιγμές το κύριο στοιχείο που έχουμε κερδίσει είναι πολλές εμπειρίες και δύναμη για να προχωρήσουμε στο μέλλον, αλλά και για να βελτιωνόμαστε συνεχώς για να στοχεύουμε ψηλότερα.

Την Κυριακή 9 Απριλίου θα γιορτάσετε τα τέταρτα γενέθλιά σας στο Passport Κεραμεικός. Τι έχετε ετοιμάσει;
Στις 9 Απριλίου καλούμε τον κόσμο να έρθει στο Passport Κεραμεικός να γιορτάσουμε μαζί και να διασκεδάσουμε μαζί τα γενέθλιά μας σε μία πολύ όμορφη βραδιά. Έχουν ανακοινωθεί ήδη διάφοροι guests όπως ο Νίκος Ξύδης, η Βαλερία Κουρούπη, ο MCD, οι Dreamy Whispers και οι Altribe, ενώ θα βρίσκεται μαζί μας και ο Αλέξανδρος Κοντοπίδης. Επίσης, πολλές εκπλήξεις θα περιμένουν τον κόσμο που θα βρεθεί την Κυριακή στο Passport, οπότε τα υπόλοιπα από κοντά!



Πώς προέκυψαν οι συνεργασίες με τον Νίκο Ξύδη και τον MCD;
Με τον Νίκο Ξύδη προϋπήρχε φιλία πριν από την έναρξη της επάγγελματικής μας συνεργασίας ως παραγωγού μας στο πρώτο μας άλμπουμ, οπότε ήταν εύκολη απόφαση να συνεργαστούμε, καθώς και εμείς θαυμάζουμε τη δουλειά του και ως παραγωγού και ως καλλιτέχνη, αλλά και αυτός ήταν ενθουσιασμένος από το Project Moka Band. Το καλύτερο κομμάτι ήταν πως μέσα από αυτή τη συνεργασία η φιλία μας με τον Νίκο μετουσιώθηκε σε κάτι δυνατότερο, καθώς πλέον είναι μέλος της «οικογένειάς» μας.
Στην περίπτωση του MCD τα πράγματα ήταν αρκετά απλά, τον ξέραμε και τον θαυμάζαμε ως καλλιτέχνη, ο ίδιος μας παρακολούθησε σε ένα live και εντυπωσιάστηκε από αυτό που είδε, συζητήσαμε το πώς μπορεί να δέσει μια πιθανή συνεργασία, το τολμήσαμε, μας άρεσε το αποτέλεσμα και είμαστε πολύ χαρούμενοι πλέον για το πώς κατέληξε καθώς έχουμε συνεργαστεί σε αρκετά live και αποσκοπούμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον.

Ποια στοιχεία των Altribe και ποια των Dreamy Whispers θαυμάζετε;
Όσον αφορά τους Altribe, η εξαιρετική φωνή της Φιόνας σε συνδυασμό με την ενέργεια και τον δυναμισμό που βγάζουν επί σκηνής είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο, καθώς πρόκειται για μια πολύ ποιοτική μπάντα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα βρίσκονται μαζί μας την Κυριακή.
Η πρώτη φορά που είδαμε τους Dreamy Whispers live, ήταν σε εορταστικό πάρτι του Join Radio, όπου έκαναν και την πρώτη τους live εμφάνιση. Διαπιστώσαμε πως πρόκειται για καταπληκτικούς performers, με κέφι και προσωπικότητα! Ο τρόπος, δε, που χειρίζονται τις φωνές τους και γεμίζουν τη σκηνή είναι μαγικός, οπότε είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που θα βρίσκονται και αυτοί μαζί μας την Κυριακή στο Passport Κεραμεικός.



Στην πρώτη δισκογραφική δουλειά σας θίγονται και κοινωνικά ζητήματα, όπως ο ρατσισμός. Ποια είναι τα θέματα που θίγονται στα καινούργια σας τραγούδια;
Είμαστε άνθρωποι που επηρεάζονται βαθιά από όσα συμβαίνουν γύρω μας και μας αρέσει να γράφουμε και να προβληματιζόμαστε με αυτά. Έτσι, και η δεύτερη δισκογραφική δουλειά μας θα αφορά σε ζητήματα όπως ο ρατσισμός και ο φόβος, αλλά και γενικότερες δυσκολίες, καθώς η κοινωνία μας ταλανίζεται ακόμη από αυτούς τους παράγοντες. Παρ' όλα αυτά, νέο στοιχείο θα είναι κάποια κομμάτια και συνθέσεις που θα αφορούν στον ανθρώπινο ψυχισμό και την εσωτερική μας πάλη και αναζήτηση.

Ποιο είναι το μουσικό ύφος του επερχόμενου άλμπουμ σας;
Προσπαθούμε να προσδώσουμε ένα πιο ενιαίο ύφος στον επερχόμενό μας δίσκο, χωρίς βέβαια να αλλάξουμε τις «σταθερές» του σχήματος, τις επιρροές μας, αλλά και αυτά που μας αρέσει να συνθέτουμε και να παίζουμε. Είδαμε, λοιπόν, δημιουργώντας ότι ο δεύτερος δίσκος κινείται περισσότερο σε ρυθμούς down tempo, neo soul, progressive rock και ambient. Kυρίαρχο στοιχείο είναι η ατμόσφαιρα, κάτι που μας ακολουθεί από το πρώτο μας άλμπουμ.



Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές μεταξύ της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς και της επερχόμενης;
Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αναλλοίωτα τα στοιχεία που μας άρεσαν από τον πρώτο δίσκο, όπως οι ατμόσφαιρες, το groove, η πολυφωνία και ο πλουραλισμός των οργάνων, ο δυναμισμός μας και φυσικά η εξαιρετική παραγωγή.
Η κύρια διαφορά στον καινούργιο δίσκο είναι ότι παίζοντας πλέον τέσσερα χρόνια ξέρουμε πού κινούμαστε και τι εκπροσωπούμε, έχουμε βρει την ταυτότητα μας ο καθένας ξεχωριστά και στην συνέχεια όλοι μαζί ως Moka Band. 

Από το πρώτο σας CD, το οποίο κυκλοφόρησε σε deluxe συσκευασία φάνηκε ότι σας ενδιαφέρει η λεπτομέρεια. Έχετε σκεφτεί το artwork του δεύτερου και πώς θα κυκλοφορήσει;
Υπάρχουν ήδη κάποιες σκέψεις και συζητήσεις για το artwork του δεύτερού μας δίσκου, όπου θα προσπαθήσουμε να μπορέσει να είναι από μόνος του εκφραστής της μουσικής μας δημιουργίας. Από το ξεκίνημα του σχήματος, ο ήχος και η εικόνα πάνε μαζί και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες και στον τρόπο που παρουσιάζεται οτιδήποτε μας αφορά. Είμαστε, βέβαια, σε πρώιμο στάδιο ακόμα γιατί αυτά χρειάζονται και τον απαιτούμενο χρόνο.

Θα μας αποκαλύψετε την ευχή που θα κάνετε όταν σβήσετε τα κεράκια;
Λένε ότι εάν αποκαλύψεις την ευχή σου αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί... Οπότε ας μείνουμε στο να έχουμε υγεία, όρεξη για όμορφες μουσικές ιδέες και το ίδιο πάθος με αυτό που διαθέτουμε τώρα γι’ αυτό που κάνουμε, για να γιορτάσουμε πολλές επιτυχημένες και χαρούμενες επετείους της μπάντας στο μέλλον!

Info
Moka Band: Νίκος Γιανναράς (κιθάρα/φωνή), Γιώτα Δημητρακοπούλου (φωνή), Θοδωρής Υφαντής (μπάσο), Ταξιάρχης Κωστάκης (κιθάρα), Παναγιώτης Πανούσης (κιθάρα), Τάσος Χαλκίδης (πλήκτρα), Γιώργος Ράδος (τύμπανα), Χάρης Χρόνης (τρομπόνι)
PASSPORT ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Upstairs
Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος, Αθήνα
Ημερομηνία και ώρα: Κυριακή 9 Απριλίου στις 22.00 (Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης