Η τέχνη στο πλευρό των προσφύγων

Η τέχνη στο πλευρό των προσφύγων

Τρεις εκδηλώσεις πολιτισμού και αλληλεγγύης, που αξίζουν την προσοχή μας, πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες μέρες με στόχο τη συλλογή αγαθών και χρημάτων για τη στήριξη των προσφύγων

Η τέχνη στο πλευρό των προσφύγων
Πολιτισμός σημαίνει να σέβεσαι, να κατανοείς και να στέκεσαι αλληλέγγυος στον διπλανό σου. Όχι μέσα από lifestyle εξώφυλλα, αλλά μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Οι καλλιτέχνες, ως άνθρωποι που θεωρητικά διακρίνονται για την υψηλή κοινωνική τους ευαισθησία, δεν μπορούν να μένουν αμέτοχοι μπροστά στο δράμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Με τρεις διαφορετικού ύφους εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 21 και στις 27 Μαρτίου, μία σειρά καλλιτεχνών θέτει την τέχνη του στην υπηρεσία των προσφύγων επιδιώκοντας τη συλλογή υλικών αγαθών και χρημάτων για τη στήριξή τους.

Κλείσιμο


«ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΥ ΝΟΥΡΙΑΝ» στον Ελαιώνα

Η 21η Μαρτίου για εμάς σηματοδοτεί την εαρινή ισημερία και είναι η επίσημη έναρξη της άνοιξης. Για τον περσόφωνο κόσμο όμως και τους Κούρδους είναι η Πρωτοχρονιά. Με αυτή την αφορμή η παιδική (και όχι μόνο) παράσταση «Μια Γιορτή του Νουριάν» από την Ομάδα Νεανικού Θεάτρου «Η Συντεχνία του Γέλιου» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 6.30 στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα. Πρόκειται για μία παράσταση, που έκανε πρεμιέρα το 2011 και παίχτηκε με αμείωτη επιτυχία για τρία συνεχόμενα χρόνια.

Το έργο του Volker Ludwig, σε μετάφραση–διασκευή του Βασίλη Κουκαλάνι, είναι μια ανατρεπτική κωμωδία με θέμα τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση. Με σύνθημα «Όλοι κάτω από την ίδια σκηνή ζούμε» και «Σύνορα ανοιχτά τώρα!», η Συντεχνία του Γέλιου επισκέπτεται τον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα δίνοντας την ευκαιρία στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν. Παράλληλα δίνει σε όλους εμάς τη δυνατότητα να δώσουμε το παρών φέρνοντας τρόφιμα, τα οποία θα διατεθούν για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά δίχως συνθήκες υποδοχής και προστασίας.



«ΠΙΑΝΩ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ» - Μια παράσταση αλληλεγγύης
Την Κυριακή, 27 Μαρτίου, στις 3 το μεσημέρι, η πλέον επιτυχημένη (από κάθε άποψη) παράσταση παιδικού θεάτρου της φετινής σεζόν στηρίζει τους πρόσφυγες διαθέτοντας όλα τα έσοδα από την παράσταση για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δείτε το «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο» των Patari Project, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Πάσχου, στο θέατρο Πόρτα. Είναι μία ανατρεπτική εκδοχή του μύθου της Σταχτοπούτας πάνω σε ένα… πιάνο με πολύ χιούμορ και συγκίνηση μέσα από την τεχνική της πλατφόρμας.

Την Κυριακή 27 Μαρτίου, όμως, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στις 3 το μεσημέρι, έχετε ακόμα έναν λόγο για να δείτε αυτή την εξαιρετική παράσταση. Τα 10 ευρώ του εισιτηρίου σας θα πάνε για να ανακουφίσουν λίγο τον πόνο τόσων χιλιάδων ανθρώπων, που έχουν ανάγκη. Θα περάσετε ένα πραγματικά απολαυστικό δίωρο δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους πρόσφυγες να χαμογελάσουν κι αυτοί με τη σειρά τους. Αξίζει να είμαστε όλοι εκεί.



«ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» στο Πεδίον του Άρεως
Την ίδια μέρα, την Κυριακή 27 Μαρτίου, από τις 5 το απόγευμα έως το 8 το βράδυ, στην κατάληψη του Green Park στην οδό Μαυροματαίων 22 στο Πεδίον Άρεως, 14 ποιητές και 24 ηθοποιοί ενώνουν τις δυνάμεις τους στηρίζοντας τους πρόσφυγες. «Ένα ποίημα για του πρόσφυγες» είναι ο τίτλος αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης, κατά την οποία μία σειρά ταλαντούχων και δημοφιλών ηθοποιών θα διαβάσουν ποιήματα 14 ποιητών της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.

Συγκεκριμένα οι ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Αηδίνη, Δανάη Επιθυμιάδη, Μαρία Ζορμπά, Γιάννης Καρούλης, Μάνος Καρατζογιάννης, Χρύσα Καψούλη, Μαρία Κίτσου, Όλια Λαζαρίδου, Χριστίνα Μαξούρη, Κλεοπάτρα Μάρκου, Γιώργος Νανούρης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Ιωάννα Παπά, Αγγελική Παπαθεμελή, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Παπαπαύλου, Nίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Σαββίδης, Σοφία Σεϊρλή, Μάνος Στεφανάκης, Τάκης Τζαμαργιάς, Τσιμάρας Τζανάτος, Ένκε Φεζολλάρι και Μιλτιάδης Φιορέτζης θα διαβάσουν ποιήματα των: Γιάννη Στίγκα, Θωμά Τσαλαπάτη, Κατερίνας Ηλιοπούλου, Ευτυχίας Παναγιώτου, Γιάννη Αντιόχου, Γιώργου Ψάλτη, Ζήση Αϊναλή, Δημήτρη Πέτρου, Κυριάκου Συλφιτζόγλου, Χρήστου Αρμάντο Γκέζου, Μαρίας Κουλούρη, Αργύρη Παλούκα, Αντώνη Τσόκου και Ιβάν Αθανασόπουλου.

Ο μουσικός Απόστολος Καλτσάς θα συνοδεύει την ανάγνωση των ποιημάτων ή θα κάνει τις μουσικές γέφυρες με το μπάσο του. Ο καθένας μας μπορεί να δώσει το παρών φέρνοντας μαζί του μία ή και περισσότερες σακούλες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Αν κάποιος θελήσει να δώσει χρήματα είναι κι αυτά ευπρόσδεκτα. Όλα τα είδη ανάγκης και τα χρήματα θα δοθούν στην Παμπειραϊκή Ένωση για τους Πρόσφυγες. Γιατί, όπως μας θυμίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, «η αλληλεγγύη είναι η εκδίκηση του καλού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης