Εσύ πιστεύεις στη μαγεία;

Εσύ πιστεύεις στη μαγεία;

H Νάντια Μπουλέ υποδύεται τη μικρή Ντόροθυ στον “Μαγό του Οζ” έχοντας στο πλευρό της το σκιάχτρο, τον τενεκεδένιο και το λιοντάρι

Εσύ πιστεύεις στη μαγεία;
Τα κόκκινα γοβάκια της Ντόροθι εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν κάθε μικρό παιδί ακόμα και αν δημιουργήθηκαν πριν 115 χρόνια. Το πιο χαρακτηριστικό αντικείμενο του Μάγου του Οζ είναι σύμβολο ευτυχίας και μαγείας και το παραμύθι του Φρανκ Μπάουμ, αν και γραμμένο το 1900, συνεχίζει να συγκινεί. Το βιβλίο “The Wonderful Wizard of Oz” μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1939 σε σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ και προτάθηκε για 6 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για αυτού της Καλύτερης Ταινίας, χάνοντας τελικά από το Όσα παίρνει ο άνεμος.

Κλείσιμο


Η μικρή Ντόροθυ εδώ και λίγες μέρες έχει έρθει στην Αθήνα για να εξιστορήσει στους μικρούς θεατρόφιλους τις περιπέτειες της. Στο Θέατρο του Ελληνικού Κόσμου η Νάντια Μπουλέ υποδύεται τη μικρή έφηβη που μαζί με τους ιδιαίτερους φίλους της προσπαθεί να επιστρέψει στο σπίτι της στο Κάνσας. Ένας ανεμοστρόβιλος τη μεταφέρει στη Χώρα του Οζ και εκεί, ανάμεσα σε δυσκολίες και εμπόδια, συναντάει τη σύμμαχο της Γκλίντα και αποκτά τα κόκκινα γοβάκια που έχουν μαγικές ιδιότητες: σε περίπτωση που χρειαστεί τη βοήθεια της το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να χτυπήσει το ένα πάνω στο άλλο. Με τη βοήθεια τους αλλά και πολύ θέληση η Ντόροθυ, το σκιάχτρο, ο τενεκεδένιος και το λιοντάρι καταφέρνουν να φτάσουν στη Σμαραγδένια Πολιτεία και να συναντήσουν τον Μάγο του Οζ, όχι, δυστυχώς, με τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η ιστορία του Οζ -λέξη που προέρχεται πιθανότατα από το oasis (=παράδεισος)- έχει απασχολήσει δεκάδες μελετητές σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία της μικρής, που χάνει το σπίτι της, προσπαθεί να επιστρέψει σε αυτό και όταν συναντά τον μάγο καταλαβαίνει ότι όλα ήταν μια πλάνη θυμίζει έντονα την οικονομική κρίση στην Αμερική και αρκετοί πιστεύουν ότι αυτό συμβολίζει η περιπέτεια της. Σε κάθε περίπτωση η Ντόροθι αγαπήθηκε από χιλιάδες παιδιά, το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, και έχει δώσει μάθημα για τη σπουδαιότητα της αυτοεκτίμησης, τη δύναμη της θέλησης και την πολύτιμη αξία της φιλίας. Αυτό όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι, όπως επισημαίνει και η Νανά Νικολάου, σκηνοθέτιδα του έργου, ότι «δίδαξε εκατομμύρια παιδιά να αγαπούν το διάβασμα και να ανακαλύπτουν τη μαγεία στα καθημερινά πράγματα της ζωής. Μια ιστορία ενότητας και συμμετοχής, κοινών στόχων, που βγάζουν στο φως ότι καλύτερο έχει ο καθένας μέσα του».



Info
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Σκηνικά: Μαιρούλα Τσαγκάρη
Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά
Χορογραφία-Κινησιολογία: Έλενα Γεροδήμου
Ερμηνεύουν:
Ντόροθυ: Νάντια Μπουλέ
Αφηγητής: Αλέξανδρος Μπουρδούμης
Λαμαρινόκαρδος: Αντώνης Καρυστινός
Αχυρόμυαλος: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος
Λιοντάρι: Άγγελος Μπούρας
Κακιά Μάγισσα: Πελαγία Αγγελίδου
Καλή Μάγισσα: Αλεξάνδρα Ούστα
Θεία Έμμυ-Λιχουδένια-Ποντικοβασίλισσα : Ειρήνη Γραμματικοπούλου
Λιχουδένιος-Ποντικομέραρχος-Φύλακας: Νικορέστης Χανιωτάκης
Μάγος του Οζ-Θείος Ερίκος-Λιχουδένιος: Γεράσιμος Σκαφίδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης