Επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά: Οι πλούσιοι είναι πιο «σφιχτοί» από τους μη προνομιούχους

rich-poor

Οι μη προνομιούχοι είναι πιθανότερο να μοιραστούν τα όποια χρήματά τους από ό,τι οι ευκατάστατοι, δείχνει μια νέα μελέτη

Οι άνθρωποι που ανήκουν στα μη προνομιούχα και στα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου στρώματα, είναι πιο πρόθυμοι να μοιραστούν τα (όποια) πλούτη τους, από ό,τι οι πιο ευκατάστατοι και ανώτερου «στάτους» άνθρωποι.

Αυτό δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη, που βασίστηκε σε μια σειρά από οικονομικά παίγνια, στα οποία οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες (μία υψηλού και μία χαμηλού «στάτους») και κλήθηκαν να παίξουν με πραγματικά χρήματα. Με βάση μια σειρά από διαφορετικά «σενάρια», κάθε εθελοντής αποφάσιζε πόσα χρήματα θα κρατήσει για τον εαυτό του και πόσα θα προσφέρει σε ένα κοινό ταμείο, τα χρήματα του οποίου μετά θα μοιράζονταν σε όλους ισότιμα.

Όσοι ανήκαν την «ανώτερη» κοινωνικοοικονομική ομάδα ξεκινούσαν με περισσότερα χρήματα (όπως συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο), ενώ όσοι βρίσκονταν στην «κατώτερη» ομάδα, είχαν λιγότερα χρήματα εξαρχής. Η κατανομή των συμμετεχόντων στις δύο ομάδες δεν ήταν σταθερή αλλά άλλαζε συνεχώς, είτε στην τύχη (με κλήρωση), είτε ανάλογα με την προσπάθεια που κατέβαλε κανείς στο παιγνίδι (οπότε «δικαιωματικά» ανήκε στην προνομιούχα ομάδα).

Το κοινωνικό πείραμα έδειξε κατά βάση δύο πράγματα: πρώτον, ότι όσοι ανήκαν στην χαμηλή κοινωνικοοικονομική τάξη (που δεν ήσαν πάντα οι ίδιοι), συνεισέφεραν περισσότερο στο κοινό ταμείο, από ό,τι όσοι ανήκαν στην ανώτερη τάξη. Δεύτερον, ότι οι προνομιούχοι ήσαν ακόμη πιο απρόθυμοι να συμβάλουν στο κοινό ταμείο, όταν είχαν κερδίσει τον πλούτο τους με προσωπική προσπάθεια και όχι από τύχη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάγδα Όσμαν του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας "Basic and Applied Social Psychology", τόνισαν ότι η μελέτη δείχνει εργαστηριακά πως όταν ένας άνθρωπος αποκτά περισσότερο πλούτο, είναι πιο απρόθυμος να τον μοιρασθεί, πολύ περισσότερο αν τον έχει αποκτήσει με προσπάθεια.

Όπως είπε η Όσμαν, «για τα άτομα υψηλού στάτους, ο τρόπος απόκτησης του πλούτου μέσω τύχης ή προσπάθειας φαίνεται να είναι ο παράγων-κλειδί που καθορίζει το επίπεδο συνεργασίας με άλλους. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τα άτομα χαμηλού στάτους, για τα οποία ο τρόπος που βρέθηκαν σε αυτό το επίπεδο, δεν επιφέρει κάποια διαφορά στη συμπεριφορά τους».

«Αν έχεις κερδίσει το ανώτερο επίπεδό σου μέσω προσπάθειας μάλλον παρά μέσω τύχης, είναι ακόμη πιο πιθανό να θέλεις να διατηρήσεις αυτά που έχεις. Όταν έχεις λίγα, μια προφανής στρατηγική για να τα αυξήσεις, είναι μέσω συνεργασίας. Ένα συμπέρασμα από αυτό, είναι ότι ακόμη κι αν κάποιος εμφανίζεται πρόθυμος για συνεργασία, δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι το κάνει μόνο για αλτρουιστικούς λόγους», πρόσθεσε η ίδια.

Η μελέτη, επίσης, δείχνει ότι οι μη προνομιούχοι δεν μπορούν να αρκεσθούν στην καλή θέληση, στην κατανόηση και στην ενσυναίσθηση των προνομιούχων για να βελτιώσουν τη θέση τους. Τα πειράματα έδειξαν ότι αυτός ο τρόπος δεν «πιάνει».

«Το άλλο απρόσμενο εύρημα είναι ότι η ενσυναίσθηση δεν έχει σχεδόν καμία επίπτωση στην προώθηση της συμπεριφοράς υπέρ του κοινωνικού συνόλου, με άλλα λόγια δεν είναι ικανή να παρακινήσει τους έχοντες να συνεισφέρουν αρκετά χρήματα στο κοινό ταμείο. Αυτό που δείχνει η μελέτη, είναι ότι όταν πρόκειται για χρήματα, η ενσυναίσθηση ουσιαστικά δεν παίζει κανένα ρόλο στη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Οι πλουσιοι

εχουν τα λεφτα τους. Ζουν για τα λεφτα τους, ανησυχουν για τα λεφτα τους, μονη τους εννοια τα λεφτακια τους. Στο τελος υπαρχει κανενας που εχει ως στοχο να γινει καλος ανθρωπος? Ολα για τα λεφτα τσιφτετελληνα?

Οποιος αποκτησε με κοπο προφυλασσεται

Οποιος γνωριζει καλα την κοινωνια ξερει οτι υπαρχουν πολλα λαμογια εκει εξω που με διαφορα τερτιπια ψαχνουν να βρουν ευκαιρια για να σου αρπαξουν οτι μπορουν...

A

Νομίζω όταν είχαν ρωτήσει τον Ωνάση πώς κατάφερε και παρέμεινε πλούσιος είχε πει απλά "δεν τα χαλάω". Κι όντως για τον πλούτο που είχε, αν αναλογιστεί κανείς, δεν είχε σπαταλήσει τα λεφτά όπως άλλοι.

Συναγωνιστής φραπεδονομάχος με οφσόρ τσέπες

Αληθεύει, ο Έλληνας φορολογούμενος μοιράζει τα χρήματα του με το επί γεννεές δεκατέσσερις κρατικοδίαιτο Μητσακέϊκο.

Ο καπιταλιστής είναι καπιταλιστής...

Όταν συνειδητοποιεί ότι δεν σκέφτεται αυτός για τα λεφτά του αλλά αυτά για αυτόν. Αν δώσει, αυτός που μαζεύει θα τον εξαγοράσει ή θα δώσει καλύτερη προσφορά για μια συμφέρουσα μπίζνα. Όταν στο χωράφι σου θες 100 άτομα να σπείρεις, καλλιεργήσεις και μαζέψεις 100 τόνους αγαθού και μετά καρπώνεσαι λόγω ιδιοκτησίας εσύ το 90% και οι υπόλοιποι 99 που δούλεψαν, μοιράζονται το 10%, τότε μόνο "κόπο" και "αυτοδημιούργητος" δεν λες. Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή καπιταλισμός λέγεται. Χωράφια ιδιοκτησία σου, που πριν διακόσια χρόνια, σύμφωνα με τους τότε φεουδαρχικούς νόμους, ανήκαν σε πρίγκιπες κι ευγενείς, Τούρκους, Γάλλους ή Έλληνες και στην εκκλησία, τους οποίους οι καπιταλιστές απαλλοτρίωσαν. Αυτό ήταν ηθικό. Αν πάνε οι εργάτες να κάνουν στους καπιταλιστές το ίδιο, τότε είναι βρωμοκουμμούνια. Θα έρθει η σειρά σας παράσιτα, γρήγορα ή γρηγορότερα.-

Εκμετάλευση ανθρώπου από κομμουνιστή

Πριν λίγο καιρό πήγα σε σούπερ-μάρκετ ένωσης συνεταιρισμού να πάρω μια φιάλη ουίσκυ για δώρο. Πιάνω το πρώτο κουτί στο ράφι: είναι άδειο! Το δέυτερο: άδειο! Το τρίτο: επίσης! Τα παίρνω και πηγαίνω να ζητήσω εξηγήσεις από τον διευθυντή. Αυτός κυνικός και απαθής, χασκογελάει και παραδέχεται οτι τα κλέβουν...οι πωλήτριες! Όλες διορισμένα κομματόσκυλα και με γερό "δόντι" για να (λέμε τώρα...) απολυθούν. Οι μισθοί τριπλάσιοι από ένα ιδιωτικό σουπερ-μάρκετ και η εξυπηρέτηση: χελώνας! Φεύγοντας, παρατηρώ τις ταμίες να μασουλάνε έναν σωρό ανοιγμένα σνακ. Γιατί όχι; μου απαντάνε γελώντας, αφού είναι "δωρεάν". Και φυσικά "ηθικό" κατά την άποψη σου. ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ Ο ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ!

ΦΑΣΚΟΓΕΛΩΣ

Τρίχες. Αυτά που έχουν οι "μη προνομιούχοι" πιθανότατα προέρχονται από επιδόματα που δεν δούλεψαν για να τα αποκτήσουν. Easy come, easy go. Οι πλούσιοι που μάτωσαν για να αποκτήσουν ό,τι έχουν αποκτήσει ξέρουν την αξία του χρήματος και της περιουσίας και φυσικό είναι να μην μοιράζουν τζάμπα πράμα σ' αυτούς που πιθανότατα θα τα σκοτώσουν σε χασίσια.

Είναι πολύ απλό.

Γιατί οι πλούσιοι δε θέλουν να επανέλθουν στο σημείο που ήταν πριν γίνουν πλούσιοι ή όταν είχαν λιγότερα χρήματα..Γι αυτό, "Βόηθα με φτωχέ , μη γίνω σαν κι εσένα".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gloutoi

Χρησιμοποιείστε ιμάντες αντίστασης και δώστε την απαραίτητη ποικιλία στην προπόνησή σας, ρυθμίζοντας τη δυσκολία στο δικό σας επίπεδο φυσικής κατάστασης και αυξάνοντάς τη καθώς προοδεύετε