Η μουσική και το σεξ διεγείρουν το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου

Η μουσική και το σεξ διεγείρουν το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου

Το σύνθημα «sex, drugs and rock'n'roll» δεν γεννήθηκε τυχαία...

Η μουσική και το σεξ διεγείρουν το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου
Από την εποχή που ο Σαίξπηρ έγραφε «αν η μουσική είναι η τροφή του έρωτα, μη σταματάτε, παίξτε κι άλλο», μέχρι το περίφημο σύνθημα των '60s, «sex, drugs and rock'n'roll», η γενετήσια πράξη εμπνέει και εμπνέεται από την απολλώνια τέχνη. 

Και τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους τον λόγο γιατί αυτές οι δύο απολαύσεις... συνδυάζονται τόσο καλά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύει ο Independent, το χημικό σύστημα στον εγκέφαλο που παράγει συναισθήματα απόλαυσης ως αποτέλεσμα του σεξ, της χρήσης ναρκωτικών και της κατανάλωσης νόστιμων φαγητών διεγείρεται σε αρκετά σημαντικό βαθμό από τον ήχο ενός αγαπημένου τραγουδιού.

Κλείσιμο
Για να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία, οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να «μπλοκάρουν» προσωρινά τις φυσικές οπιοειδείς ουσίες που παράγει ο οργανισμός μας όταν περνάμε καλά. Στη συνέχεια, οι 17 συμμετέχοντες στην έρευνα άκουσαν ο καθένας το αγαπημένο του τραγούδι, το οποίο ωστόσο δεν τους έκανε πλέον... κλικ.

«Οι δηλώσεις των συμμετεχόντων μετά το τέλος του πειράματος είχαν μεγάλο ενδιαφέρον», εξηγεί ο Δρ. Daniel Levitin, καθηγητής νευροεπιστημών στο McGill University του Καναδά αλλά και μουσικός παραγωγός. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι είχαν μόλις ακούσει μουσική που λατρεύουν, τα συναισθήματα τους απείχαν πολύ από τα συνηθισμένα. 

«Ξέρω ότι είναι το αγαπημένο μου κομμάτι, αλλά δεν έχει την ίδια επίδραση πάνω μου», ανέφερε ένας από τους συμμετέχοντες, ενώ ένας άλλος είπε απορημένος: «Ακούγεται ωραίο, αλλά για κάποιο λόγο με αφήνει αδιάφορο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι τα οπιοειδή πεπτίδια στον εγκέφαλο «εμπλέκονται άμεσα στη μουσική απόλαυση».

Το αλκοόλ, το σεξ, ο τζόγος και άλλες δραστηριότητες που διεγείρουν το εν λόγω σύστημα μπορούν να οδηγήσουν σε επιβλαβή συμπεριφορά εθισμού, όπως ορισμένες ναρκωτικές ουσίες. Η ελπίδα των επιστημόνων είναι ότι η κατανόηση αυτών των διεργασιών μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων τρόπων αντιμετώπισης κάθε λογής εξαρτήσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης