Λαπαροσκόπηση – Ρομποτική Χειρουργική: Έφεραν επανάσταση σε Γυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία

Λαπαροσκόπηση – Ρομποτική Χειρουργική: Έφεραν επανάσταση σε Γυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία

Για την επανάσταση που έφεραν στην Γυναικολογία και την Γυναικολογική Ογκολογία η λαπαροσκόπηση κα η ρομποτική χειρουργική μιλάει στο ygeiamou ο Νικόλαος Φ. Βλάχος, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Διευθυντής Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

robotic
Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική είναι ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη της Γενικής Χειρουργικής στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Η λέξη λαπα-ροσκόπηση προέρχεται από τις λέξεις «λαπάρα» που σημαίνει κοιλιά και «σκοπώ» που σημαίνει βλέπω. Έτσι, ενώ η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση γίνεται μέσα από μεγάλες τομές στην κοιλιά, ώστε να υπάρχει άμεση όραση των οργάνων του ασθενούς, στη λαπαροσκόπηση οι χειρουργικοί χειρισμοί πραγματοποιούνται με τη χρήση λαπαροσκοπικών εργαλείων που εισάγονται στην κοιλιά μέσα από μικρές (5-10 χιλ.) τομές.

Η εξέταση των ενδοκοιλιακών οργάνων γίνεται με μια λεπτή κάμερα που τοποθετείται μέσα από μία τομή 1 εκ. διαμέσου του ομφαλού. Η λαπαροσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία και συνήθως απαιτούνται συνολικά 2 έως 4 τομές 0.5-1 εκ. στο δέρμα της κοιλιάς, ανάλογα με τον τύπο της (διαγνωστική ή επεμβατική).

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης