Τραυλισμός: Πώς μπορεί να ξεπεραστούν οι διαταραχές της ροής της ομιλίας

Τραυλισμός: Πώς μπορεί να ξεπεραστούν οι διαταραχές της ροής της ομιλίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό και σε μία προσπάθεια για ουσιαστική και υπεύθυνη ενημέρωση, η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος στις Διαταραχές Ροής Ομιλίας (ΟΕΕΔΡΟ) ενημερώνει

201021145929_image001b-1280x719
Ο τραυλισμός είναι μία διαταραχή στη ροή της ομιλίας με πολυπαραγοντική αιτιολογία. Ως βίωμα συνδυάζει λεκτικά, σωματικά, ψυχολογικά χαρακτηριστικά και συνέπειες στην καθημερινή επικοινωνία και την ευρύτερη λειτουργικότητα του προσώπου που τραυλίζει. Ο τραυλισμός ξεκινά συνήθως μεταξύ του 2ου και του 5ου έτους ζωής του παιδιού – σπανιότερα και στη σχολική ηλικία. Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας (5%) εμφανίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα τραυλισμό. Κάποια από αυτά (1% του γενικού πληθυσμού) θα εδραιώσουν τον τραυλισμό τους και η δυσκολία στη ροή της ομιλίας θα τα συνοδεύει στη μετέπειτα σχολική και ενήλικη ζωή τους.

Το πρόσωπο που τραυλίζει μπορεί να επαναλαμβάνει ήχους, συλλαβές, λέξεις και φράσεις, να επιμηκύνει φθόγγους ή να παρουσιάζει έντονα μπλοκαρίσματα στην προσπάθειά του να μιλήσει. Αντανακλαστικές συσπάσεις των μυών του προσώπου και κινήσεις του σώματος μπορεί να συνοδεύουν την προσπάθεια για ομιλία. Το πρόσωπο που τραυλίζει θέλει να επικοινωνήσει και γνωρίζει ακριβώς αυτό που θέλει να πει αλλά δυσκολεύεται στη ροή της ομιλίας.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης