Καταφύγιο αδέσποτων Κεφαλονιάς: Δύο εθελόντριες «φύλακες άγγελοι» για 300 αδέσποτα ζώα

Καταφύγιο αδέσποτων Κεφαλονιάς: Δύο εθελόντριες «φύλακες άγγελοι» για 300 αδέσποτα ζώα

«Οι διασώσεις δεν με τρομάζουν, με τρομάζει να μην μπορώ να σώσω ένα αδέσποτο ζώο», λέει η Μαρίνα από την Κολομβία, η «ψυχή» του καταφυγίου για τα αδέσποτα στην Κεφαλονιά - Στο καταφύγιο φιλοξενούνται αδέσποτα που μπορεί όποιος θέλει να υιοθετήσει ή να γίνει ανάδοχος

ark-1
Κραυγή αγωνίας για το μέλλον και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων που φιλοξενεί το καταφύγιο αδέσποτων Κεφαλονιάς «Ντόρις ARK - Animal Rescue Kefalonia» εκφράζει η δημιουργός και «φύλακας άγγελος» του καταφυγίου Μαρίνα Μασάδο. Τα βήματα της ζωής έφεραν τη Μαρίνα από την Κολομβία, την χώρα καταγωγής της, στην Κεφαλονιά πριν πολλά χρόνια. Όπως η ίδια διηγείται δεν άντεχε να βλέπει τα κοκαλιάρικα αδέσποτα σκυλιά να τριγυρίζουν απελπισμένα και πεινασμένα στο Λιθόστρωτο ή στην πλατεία του Αργοστολίου.

Εκείνη τα τάιζε, τους έδινε ένα χάδι και λίγο νερό. Μερικοί ντόπιοι, όπως λέει, εξαίρεση στον κανόνα, της πετούσαν πέτρες και την έβριζαν, όταν έτρεχε να τα σώσει από τις ρόδες των αυτοκινήτων. Με την βοήθεια εθελοντών και του τότε δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση η Μαρίνα μάζεψε 10 αδέσποτα σκυλιά και τα έβαλε σε ένα άτυπο καταφύγιο στη Λαγκάδα, περιοχή λίγο έξω από το Αργοστόλι.

Μέχρι το 2011 τα αδέσποτα ζώα στο νησί είχαν γίνει πολλά, τότε η Μαρίνα αποφάσισε να αναλάβει μεγαλύτερη δράση. Ο δήμος Αργοστολίου την βοήθησε και της προσέφερε 10 στρέμματα ιδιοκτησίας του στη ΒΙΠΕ, στα όρια της πρωτεύουσας του νησιού. Έτσι, δημιουργήθηκε το καταφύγιο αδέσποτων Κεφαλονιάς «Ντόρις ARK - Animal Rescue Kefalonia», το οποίο σήμερα φιλοξενεί 220 σκυλιά, 70 γάτες, ένα άλογο, 1 κουνέλι και δύο πάπιες, που πριν μερικούς μήνες δέχθηκαν επίθεση από αδέσποτους σκύλους στη λίμνη του Κουτάβου. Πολλά από αυτά τα ζώα δεν είναι υγιή, μερικά είναι ηλικιωμένα, άλλα τυφλά και κάποια από αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη από θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.
ark-3
Η Μαρίνα και η Τζόις εργάζονται 18 ώρες την ημέρα για την φροντίδα των ζώων του καταφυγίου
Στο πλευρό της Μαρίνας, που μόνη της πάλευε για τα αδέσποτα του καταφυγίου με την βοήθεια λίγων ντόπιων εθελοντών και πολλών αλλοδαπών, πριν 8 περίπου χρόνια βρέθηκε η Τζόις Μπρούκμαν, νεαρή βιολόγος από την Ολλανδία. Όπως μας ανέφερε η πάντα χαμογελαστή και ακούραστη Τζόις, μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη κοντά στο Ρότερνταμ. Σπούδασε βιολογία και στην συνέχεια έκανε δύο μεταπτυχιακά, ένα για την συμπεριφορά και την υγεία των ζώων και το δεύτερο για την συμπεριφορά και την ευζωία των ζώων. Πριν 8 χρόνια η Τζόις βρέθηκε ως εθελόντρια σε καταφύγιο ζώων σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Βαγιαδολίδ στην Ισπανία. Εκεί άκουσε για πρώτη φορά από μια Αγγλίδα εθελόντρια για το ARK και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Έτσι, χωρίς να διστάσει, βρέθηκε στην Κεφαλονιά για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στα αδέσποτα του καταφυγίου και έκτοτε έγινε το «δεξί χέρι» της Μαρίνας Μασάδο. «Θέλουμε να μας βοηθήσει ο δήμος, εγώ και η Μαρίνα είμαστε μέρα νύχτα με τα ζώα, δεν έχουμε προσωπική ζωή, δεν έχουμε επαγγελματικές ευκαιρίες», μας λέει η Τζόις.

«Δουλεύουμε συνεχώς επί 18 ώρες την ημέρα, δεν έχουμε προσωπική ζωή, δεν μπορούμε να αναζητήσουμε εργασία», συμπληρώνει με παράπονο η Μαρίνα Μασάδο, όχι γιατί την κούρασε η φροντίδα των αδέσποτων του καταφυγίου, αλλά επειδή αυτά τα πλάσματα χρειάζονται και αξίζουν πολλά περισσότερα. Έρχονται εθελοντές για να βοηθούν τις δύο γυναίκες με την φροντίδα των ζώων από όλα τα μέρη της γης. «Το καλοκαίρι μας επισκέπτονται και μας ξεκουράζουν εθελοντές από την Αγγλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Γερμανία, την Αυστραλία, έρχονται ολόκληρες οικογένειες να μας βοηθήσουν, εργάζονται μαζί μας, δίνουν χρήματα για την σίτιση και τα φάρμακα των αδέσποτων και μας έχουν κάνει γνωστούς σε όλη την υφήλιο», δηλώνει η Μαρίνα. Αυτή την περίοδο ένας Βρετανός, ο Κρις, εργάζεται εθελοντικά στο καταφύγιο κάποιες μέρες την εβδομάδα.
ark-4
Υπάρχουν και εθελοντές από το νησί, ντόπιοι, είναι όμως λιγότεροι από τους ξένους, σύμφωνα με την υπεύθυνη του καταφυγίου. Όπως αναφέρει η Μαρίνα Μασάδο χωρίς την βοήθεια αυτών των εθελοντών και κάποιων χορηγών το καταφύγιο θα ήταν αδύνατον να λειτουργήσει. Και ο δήμος Αργοστολίου προσφέρει κάθε χρόνο ένα ποσό. Φέτος ο δήμος έδωσε 20.000 ευρώ, όμως, αν και ευχαριστούν τον δήμο, οι δύο εθελόντριες τονίζουν πως αυτά τα χρήματα, δυστυχώς, δεν είναι αρκετά. Μόνο τα σκυλιά χρειάζονται για να τραφούν 6 σακιά 20 κιλών ξηρά τροφή με κόστος 23 ευρώ έκαστο, μαζί με τα έξοδα διατροφής των άλλων ζώων και την πληρωμή των κτηνιάτρων, που είναι απαραίτητο να εξετάζουν τα ζώα τακτικά, είναι φανερό πως το καταφύγιο έχει ανάγκη από περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Η Μαρίνα δηλώνει πως τόσο οι κτηνίατροι, όσο και οι έμποροι ζωοτροφών κάνουν πάντα «γενναίες» εκπτώσεις, όμως, ας μην ξεχνάμε τα ζώα είναι πολλά και η φροντίδα τους θέλει ανθρώπινα χέρια και χρήματα.«Θέλουμε μεγαλύτερη στήριξη από τον δήμο για το καταφύγιο, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις ανάγκες των αδέσποτων του καταφυγίου, να μας βοηθήσει ο δήμος με ανθρώπινο δυναμικό και εμείς να μπορέσουμε να έχουμε ελεύθερο χρόνο», λέει η Μαρίνα και προσθέτει πως το καταφύγιο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα τα φάρμακα των άρρωστων ζώων που θέλουν ψυγείο να φυλάσσονται σε φορητά ψυγεία πάγου ενώ τον χειμώνα που νυχτώνει νωρίς οι δύο εθελόντριες ταΐζουν τα ζώα με φακούς κεφαλής!
Κλείσιμο
ark-2
Διασώσεις ζώων, υιοθεσίες και αναδοχή

«Οι διασώσεις δεν με τρομάζουν, με τρομάζει να μην μπορώ να σώσω το ζώο», αναφέρει με παρρησία η Μαρίνα Μασάδο. Βλέπετε, η εθελόντρια από την Κολομβία, που τώρα είναι πια Κεφαλονίτισσα, δεν εργάζεται μόνο στο καταφύγιο αλλά φροντίζει και για τα αδέσποτα ζώα εκτός καταφυγίου.

Από κάθε σημείο της Κεφαλονιάς την Μαρίνα θα φωνάξουν όταν η ζωή ενός ζώου βρίσκεται σε κίνδυνο. Ένα σκυλί που πέταξαν κάποιοι «άγνωστοι» σε πηγάδι στα Διλινάτα η Μαρίνα έτρεξε και το έσωσε, το ίδιο συνέβη και με άλλο σκυλί που εγκλωβίστηκε σε απόκρημνη παραλία. Η Μαρίνα είναι ατρόμητη, γεννήθηκε κοντά στη ζούγκλα του ποταμού Ορινόκο, έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Νότιας Αμερικής. «Οι δασώσεις ζώων είναι επικίνδυνες, πρέπει να ξέρεις να τολμάς, να διακινδυνεύεις...», αναφέρει με υπερηφάνεια η Μαρίνα Μασάδο.

Όμως, η Μαρίνα λέει και κάτι άλλο που είναι μαχαιριά στην καρδιά κάθε ζωόφιλου: «Χρειαζόμαστε βοήθεια από τον δήμο και από άλλους εθελοντές. Θέλουμε και εμείς να βρούμε δουλειά, η Τζόις είναι νέα μορφωμένη κοπέλα, έχει πτυχίο βιολογίας. Μας ταΐζει ο κόσμος...».

Στο «Ντόρις ARK - Animal Rescue Kefalonia» υπάρχουν ζώα που δίνονται για υιοθεσία αλλά και άλλα, τα οποία είναι ηλικιωμένα για υιοθεσία, όμως, μπορεί όποιος θέλει να τα βοηθήσει μέσω αναδοχής. Με 10 ευρώ τον μήνα μπορείτε να γίνεται ανάδοχος ενός ζώου του καταφυγίου, τα χρήματα θα διατεθούν για την σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ζώου. Τα ηλικιωμένα ζώα είναι πολλά στο καταφύγιο, επειδή, όπως λέει η Μαρίνα, οι δύο εθελόντριες είναι κατά της ευθανασίας και φροντίζουν αυτά τα πλάσματα να ζουν αξιοπρεπώς μέχρι το τέλος... Αλλά ακόμα και μετά θάνατον, οι εθελόντριες εξακολουθούν να νοιάζονται για τα ζώα του καταφυγίου. Έτσι, σε μια άκρη του χώρου υπάρχει το νεκροταφείο των ζώων που «έφυγαν» και σε κάθε τάφο μια επιγραφή με το όνομα του ζώου για να θυμίζει πως έζησε με αγάπη, φροντίδα και αξιοπρέπεια, όπως αξίζει σε κάθε έμψυχο ον.

Το καταφύγιο των αδέσποτων στο Αργοστόλι έχει ανάγκη από κάθε είδους βοήθεια. Αν κάποιος επιθυμεί να επισκεφθεί την Κεφαλονιά και να εργαστεί εθελοντικά έστω και για λίγες μέρες είναι ευπρόσδεκτος. Όποιος θέλει να στείλει ζωοτροφές, να γίνει ανάδοχος ενός αδέσποτου ζώου ή να υιοθετήσει ένα από τα ζώα του καταφυγίου μπορεί να επικοινωνήσει με την Μαρίνα και την Τζόις στα τηλέφωνα: 6979072801, 6988565509.

Ειδήσεις σήμερα:

«Ήταν ευθεία βολή, ήταν προμελετημένη η επίθεση» - Ο υπαστυνόμος των ΜΑΤ περιγράφει την επίθεση στον 31χρονο αστυνομικό

Έφη Σαρρή: «Ο Κασσελάκης είναι ο έρωτας, θα κατέβαινα στις εκλογές μαζί του κι ας καθάριζα το γραφείο του»


Ο Κρις Κουόμο ξεσπά σε γέλια ενώ παίρνει συνέντευξη από TikToker με σύνδρομο Τουρέτ που τον «λούζει» με βρισιές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης