Η «σαπουνόπερα» επισκίασε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Οι συγκρούσεις, το viral βίντεο και η ενόχληση του Τραμπ

Η «σαπουνόπερα» επισκίασε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Οι συγκρούσεις, το viral βίντεο και η ενόχληση του Τραμπ

Η κόντρα Τράμπ-Μακρόν «πρωταγωνίστησε» την πρώτη μέρα, ενώ τη 2η όλοι ασχολούνταν με το κλιπ που δείχνει Τριντό, Μακρόν και Τζόνσον να κουτσομπολεύουν τον Αμερικανό ηγέτη - Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν και τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στη σκιά... του «δράματος»

trudeau-trump
Ούτε το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν και τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και στο οποίο δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» τους στάθηκε ικανό να διασώσει το κύρος μιας συνόδου που είχε στοιχεία σαπουνόπερας. Τονίζεται πως τα μέλη της Συμμαχίας δεσμεύονται να μοιραστούν τα κόστη και τις ευθύνες της κοινής τους ασφάλειας: «Μέσω της Δέσμευσης Αμυντικών Επενδύσεων αυξάνουμε τις αμυντικές μας επενδύσεις με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του 2% και του 20%, επενδύοντας σε νέες δυνατότητες, και συμβάλλοντας με περισσότερες δυνάμεις σε επιχειρήσεις και αποστολές».

Παρά τις εξαγγελίες αυτές, αλλά και τη σχεδόν απεγνωσμένη πρόθεση του Γενς Στόλτενμπεργκ να καταπραΰνει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε στο κέντρο αρκετών μετωπικών συγκρούσεων, αμφιλεγόμενων δηλώσεων και παράταιρων συμμαχιών. Μετά βίας μπόρεσαν οι δημοσιογράφοι να συνειδητοποιήσουν τον καυγά που εξελισσόταν, με ανοιχτές κάμερες και ενώπιόν τους, ανάμεσα στους Προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Η ένταση στην ατμόσφαιρα της συνόδου κορυφώθηκε όταν έγινε αναφορά στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που κρατούνται σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η πλειονότητα εξ αυτών προέρχεται από την Ευρώπη, κυρίως δε από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, για να σαρκάσει τον Μακρόν με το ρητορικό του ερώτημα: «Θα ήθελες μερικούς ωραίους μαχητές του ISIS; Μπορώ να σου τους στείλω».


Ο Γάλλος πρόεδρος δεν φάνηκε να διασκεδάζει, υποστηρίζοντας ότι κύριο μέλημα είναι να αποτραπεί η αναζωπύρωση του ISIS, κίνδυνος που μεγεθύνθηκε από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Trump clashes with Macron at NATO summit


 Στο επίκεντρο της κόντρας των δύο προέδρων βρίσκονται και οι απειλές της Ουάσιγκτον να επιβάλλει δασμούς έως και 100% στα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γαλλία, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Πρόκειται για αντίποινα στην επιβολή φόρου σε κολοσσούς τεχνολογίας. Στο αμερικανικό στόχαστρο, πάντως, αναμένεται να μπουν η γαλλική σαμπάνια, τυριά, τσάντες και άλλα είδη, διασαφηνίζεται σε ανακοίνωση του Αμερικανού αντιπροσώπου για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Κλείσιμο
Εκτός από τον Μακρόν, στο στόχαστρο του Τραμπ μπήκε και ο Τζάστιν Τριντό, τον οποίο χαρακτήρισε «διπρόσωπο», εξαιτίας των σχολίων που φαίνεται να έκανε ο Καναδός πρωθυπουργός για εκείνον σε ένα βίντεο. Πράγματι, «ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος» λέει η λαϊκή παροιμία που ταιριάζει γάντι στο απόσπασμα από τη δεξίωση των ηγετών του ΝΑΤΟ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Ούτε λίγο ούτε πολύ αποτυπώνει μία χαλαρή συνομιλία μεταξύ του Τριντό, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, του Γάλλου προέδρου Μακρόν και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Οι τέσσερις άνδρες μοιάζει να ειρωνεύονται τον Αμερικανό πρόεδρο.



Ο Τραμπ ενημερώθηκε για το συμβάν -λέγεται ότι παρακολούθησε και το επίμαχο βίντεο- και δεν μπορούσε να κρύψει την ενόχλησή του. Τα σπασμένα παραλίγο να πληρώσει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Όταν πλησίασε τον Αμερικανό πρόεδρο και τον χαιρέτησε, ο Τραμπ γύρισε σε έναν συνεργάτη του και ρώτησε «ποιος είναι αυτός;».

Ένα ακόμα απρόσμενο γεγονός της διήμερης συνόδου ήταν η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν. Συναντήθηκαν εκτός προγράμματος, παρ’ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυε τις προηγούμενες ημέρες μέσω αξιωματούχων του Λευκού Οίκου πως «ό,τι είχε να πει, το είπε» με τον Τούρκο πρόεδρο και πως δεν υπάρχει λόγος για κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε αντίθεση με την ιδιαίτερα θερμή συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, βαρύ φαίνεται να ήταν το κλίμα στην προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Τι κάνει ο ανιψιός σου ο Κώστας Μπακογιάννης που έμαθα ότι έγινε Δήμαρχος Αθηναίων;» Εξήγησε αμέσως στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τον γνωρίζει, καθώς, όπως είπε, «ήταν συμφοιτητής του γιου μου».

Ο πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε από το Λονδίνο ενοχλημένος, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη τελική συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσει μετά το τέλος της Συνόδου για την 70ή επέτειο του ΝΑΤΟ στο Ουάτφορντ. Ο λόγος; Ούτε λίγο ούτε πολύ τα κατ’ ιδίαν χλευαστικά γι’ αυτόν σχόλια που αντάλλασσαν μεταξύ τους Ευρωπαίοι ηγέτες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο ίδιος προσπάθησε αργότερα, με ανάρτησή του στο Twitter, να υποβαθμίσει το περιστατικό και να το παρουσιάσει σαν υπερβολές των Fake News Media. «Τα πήγα πολύ καλά με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ» έγραψε στο tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν με βαθύ σεβασμό.


Παρά τις εμφανείς διαφωνίες, οι ηγέτες των 29 χωρών αναμένεται να εγκρίνουν έναν νέο προϋπολογισμό για τα έτη 2021-2024, που θα μειώνει αρκετά το οικονομικό βάρος που επωμίζονται εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ. Στην κοινή διακήρυξη αναμένεται, επίσης, να εγκρίνουν μια νέα στρατηγική για την παρακολούθηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Κίνας και την επέκταση των δραστηριοτήτων της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Διάστημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης