Ισπανία: Ο ΟΗΕ ζητά την αποφυλάκιση τριών Καταλανών αυτονομιστών ηγετών

barkeloni-katalonia-diadilosi-uper-tis-aneksartisias

Ανεστάλη η βουλευτική ιδιότητα και του Ραούλ Ρομέβα που δικάζεται για «στάση»

Η Ισπανία πρέπει να αποφυλακίσει τους τρεις Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες, στους οποίους η ισπανική δικαιοσύνη αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερους με εγγύηση μέχρι τη δίκη τους για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017, όπως κρίνει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Στην έκθεσή της, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, η Ομάδα Εργασίας για την Αυθαίρετη Κράτηση σημειώνει ότι η Ισπανία θα πρέπει να ερευνήσει την "αυθαίρετη" απόφαση να μην αποφυλακιστούν με εγγύηση οι Οριόλ Ζουνκέρας, Ζόρντι Σάντσεζ και Ζόρντι Κρουισάρτ αλλά και να τους δοθεί η δυνατότητα να ζητήσουν αποζημίωση για την κράτησή τους.

Εννέα Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες βρίσκονται στη φυλακή και δικάζονται με διάφορες κατηγορίες, από στάση μέχρι διασπάθιση δημόσιων πόρων, σε σχέση με την οργάνωση του δημοψηφίσματος του 2017 και την απόπειρα απόσχισης και κήρυξης ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ δεν έχει την εξουσία να διατάξει την αποφυλάκιση ενός κρατούμενου, μόνο να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις. Οι περισσότερες αποφάσεις της στο παρελθόν έχουν αγνοηθεί.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα η Άνω Βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου ανέστειλε τη βουλευτική ιδιότητα ενός άλλου Καταλανού αυτονομιστή, του Ραούλ Ρομέβα, ο οποίος κρατείται επίσης αλλά στα τέλη Απριλίου εξελέγη στη Γερουσία. Η απόφαση αυτή, την οποία ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Γερουσίας Κριστίνα Ναρμπόνα, ελήφθη μετά την έκθεση που υπέβαλαν για το θέμα οι νομικοί σύμβουλοι της Άνω Βουλής. Με βάση αυτό το κείμενο, το γεγονός ότι ο Ρομέβα κρατείται και δικάζεται για "στάση" σημαίνει αυτόματα την αναστολή της ιδιότητάς του ως γερουσιαστή.

Η Κάτω Βουλή είχε ήδη αναστείλει τη βουλευτική ιδιότητα άλλων τεσσάρων Καταλανών ηγετών, μεταξύ των οποίων και του Ζουνκέρας. Στους πέντε είχε επιτραπεί να βγουν προσωρινά από τη φυλακή στις 21 Μαΐου για να ορκιστούν στο κοινοβούλιο.

Ο Ρομέβα ήταν "υπουργός" Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζδεμόν τον Οκτώβριο του 2017, όταν έγινε η απόπειρα απόσχισης. Κρατείται από τον Μάρτιο του 2018, αφού πέρασε και έναν μήνα στη φυλακή στα τέλη του 2017. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει την καταδίκη του σε 16 χρόνια κάθειρξης.

Η δίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trumppompeo0

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωνε ότι δεν υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα τους προστατεύει 400 χρόνια! - Είπε ότι, αν η Άγκυρα συμπεριφερθεί άσχημα, οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα

45
zuk0

Όπως αποκάλυψε το Facebook, το δίκτυο που αποδίδεται στο Internet Research Agency (IRA) της Ρωσίας χρησιμοποιούσε 50 λογαριασμούς στο Instagram - Είχε συγκεντρώσει 246.000 ακόλουθους, ασχολούμενο με «διχαστικά ζητήματα αμερικανικής πολιτικής»

21789574

Η ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού έκανε λόγο για ανησυχητικές καταγγελίες υπέρμετρης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας - Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πιθανώς έως και 13, ενώ 44 έχουν τραυματιστεί, 9 εκ των οποίων σοβαρά