Ιταλία: Οι λαϊκιστές κηρύσσουν τον πόλεμο στις εφημερίδες

itl_01

«Μολύνουν τη συζήτηση», δηλώνει ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο ένας από τους δύο ισχυρούς άνδρες της λαϊκιστικής ιταλικής κυβέρνησης

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο ένας από τους δύο ισχυρούς άνδρες της λαϊκιστικής ιταλικής κυβέρνησης, κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των εφημερίδων, κατηγορώντας τις ότι «μολύνουν τη συζήτηση» και απειλώντας να αποσύρει απ' αυτές τις διαφημίσεις εταιρειών του δημοσίου.

«Οι εφημερίδες (...) μολύνουν καθημερινά πλέον τη δημόσια συζήτηση και το χειρότερο είναι ότι το κάνουν χάρη και στο χρήμα της συλλογικότητας», κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα στο Facebook ο επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S).

Στον επόμενο ιταλικό προϋπολογισμό, «θα προβλέψουμε μια μείωση των έμμεσων δημόσιων συνεισφορών (στον Τύπο) και ετοιμάζουμε μια επιστολή προς τις εταιρείες, στις οποίες το κράτος έχει συμμετοχές, για να τους ζητήσουμε να σταματήσουν να πληρώνουν τις εφημερίδες» αγοράζοντας διαφημιστικό χώρο, προειδοποίησε.

Όπως και ο ιδρυτής του, ο Μπέπε Γκρίλο, το M5S είναι πεπεισμένο πως τα κλασικά μέσα ενημέρωσης επιθυμούν να αποτύχει το κυβερνητικό πείραμά του με σύμμαχο την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Ο Ντι Μάιο και οι υπουργοί του M5S, όπως και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και αριθμός υπουργών της Λέγκα, επικοινωνούν κυρίως μέσω του Facebook και του Twitter, μην παραλείποντας ποτέ να επικρίνουν τον παραδοσιακό Τύπο και τα περιεχόμενά του στο όνομα της υπεράσπισης του «λαού» εναντίον του «κατεστημένου».

«Δεν είναι δημοσιογραφία, είναι απλώς προπαγάνδα με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ που πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να κάνει ό,τι θέλει», υποστήριξε ο 32χρονος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είναι επίσης υπουργός Απασχόλησης και Οικονομικής Ανάπτυξης.

«Δεν διαβάζω τις ιταλικές εφημερίδες για να ενημερωθώ (...) αλλά μόνο για να καταλάβω με ποιόν τρόπο θέλουν να μας επιτεθούν», πρόσθεσε.

Ο Ντι Μάιο, ο οποίος δεν είχε κάνει παρά μια βουλευτική θητεία στις τάξεις της αντιπολίτευσης πριν φθάσει στην εξουσία, «δεν είναι συνηθισμένος στην πίεση του Τύπου και στο γεγονός ότι ο Τύπος είναι ελεύθερος», διαβεβαιώνει ο Ραφαέλε Λορούσο, γενικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας του Ιταλικού Τύπου (FNSI), απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ντι Μάιο και ο σύμμαχός του Ματέο Σαλβίνι --πρώην δημοσιογράφος σ' έναν ραδιοσταθμό της Λέγκα και πιο έμπειρος πολιτικός-- «προκρίνουν τα κοινωνικά δίκτυα επειδή έτσι μιλούν απ' ευθείας σ' αυτούς που τους συμπαθούν και μπορούν να λένε ό,τι θέλουν», προσθέτει.

Στη διάρκεια της ημέρας, οι δύο άνδρες πολλαπλασιάζουν τα βίντεο στο Facebook και τα μηνύματα στο Twitter. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Σαλβίνι υποστήριξε πως ένα από τα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook το είδαν 8 εκατομμύρια άνθρωποι, «αριθμός πολύ μεγαλυτερος απ' ό,τι σ' ένα παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης».

Η επίθεση αυτή από την πλευρά του επικεφαλης ενός κινήματος, που προτείνει την άμεση δημοκρατία μέσω του Ίντερνετ και καταφέρεται τακτικά εναντίον των «fake news» του παραδοσιακού Τύπου, προκαλεί ανησυχίες στην κορυφή του κράτους.

Έτσι ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα υπερασπίσθηκε χθες τον Τύπο υπογραμμίζοντας πως «η άνευ όρων ελευθερία του Τύπου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο και θεμελιώδες στοιχείο της δημοκρατίας», σε μήνυμα που απηύθυνε προς τις εφημερίδες της Σικελίας.

«Στον δυτικό κόσμο στον οποίο ζούμε προς το παρόν, η ζωτικότητα των εφημερίδων θεωρείται δείκτης για τη δημοκρατία και το ενδιαφέρον για τα κοινά», γράφει από την πλευρά του ο Έζιο Μάουρο, για χρόνια διευθυντής δύο εφημερίδων, σε άρθρο που δημοσιεύεται από τη La Repubblica.

«Στον ξεχωριστό κόσμο του Ντι Μάιο, οι εφημερίδες είναι εχθροί, παρείσακτοι, λαθραίοι και παράσιτα», προσθέτει ο Μάουρο εκτιμώντας ότι τα μέτρα που εξετάζει ο επικεφαλής του M5S «αποκαλύπτουν ότι φοβάται μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, πλουραλιστική και αυτόνομη κοινή γνώμη».

Ο Ντι Μάιο καταφέρθηκε επίσης εναντίον της μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία έχει στόχο να συνεισφέρουν οικονομικά οι γίγαντες του Ίντερνετ για τα καλλιτεχνικά περιεχόμενα και τα άρθρα που χρησιμοποιούν και έλαβε την Τετάρτη το πράσινο φώς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, πρόκειται για «ντροπή»: «με τη δικαιολογία αυτής της μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομιμοποίησε εκ των πραγμάτων την προληπτική λογοκρισία».

«Θα είναι αληθινή ευχαρίστηση να δούμε μετά τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές» του Μαΐου 2019 «μια εντελώς ανανεωμένη κοινοτική ηγετική τάξη που ούτε καν θα σκέφτεται να περάσει τέτοιες βρωμιές», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ςς

οι συριζαιοι και χρυσαυγητες της ιταλιας που κυβερνουν λενε οτι τα μεσα ενημερωσης μολυνουν την κοινωνια της ιταλιας,δηλαδη αυτο που κανουν αυτοι μολυνουν την κοινωνια το χρεωνουν σε αλλους,οτι κανει ο συριζα με τους ψεκασμενους στο ελλαδισταν,

Λαϊκοτόμαρα!

Οι τσιπροκαμμένοι, ο Τράμπ, τα ιταλικά παρτάλια της τωρινής κυβέρνησης, ο Ορμπάν κλπ είναι οι σούπερ απατεώνες που εκμεταλεύονται τα αμόρφωτα γίδια σε κάθε χώρα προς δικό τους όφελος.

μετεωρολόγος

Έφτασε κι εκεί το αντισοβιετικό νέφος;

Νικ

Καλά σας τα λέει ο Ιταλός, κάνετε πολύ κακό με την άθλια προπαγάνδα σας, σας τα ψωνάζει ο λαός στις πλατείες και κάνετε πως δεν ακούτε, για αυτό και τις εφημερίδες δεν τις παίρνουμε πια ούτε για να σκουπίζουμε ξέρετε τί, ενώ εξαιτίας της προπαγάνδας σας στις Τηλεοράσεις βλέπουμε το Καράσεβδα και τα σαρβάϊβορ, γιατί σας έχουμε γραμμένους, παρόλα αυτά δεν θα γλιτώσετε από τους κάθε Σαλβίνι.

Ίσα ρε ... ψεκασμένε "πατριώτη"!

Λαϊκιστές, ίδια σκατά παντού είναι!

Δημοσιογράφε μη λες τέτοια

άσε εμάς να κρίνουμε αν είναι λαϊκιστές

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

Από που κι ως που ταμπελοποιείτε τον καθένα με διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων, ως "λαϊκιστή", ενόσω η πραγματικότητα τον επιβεβαιώνει ; Πως τολμάτε και κατασυκοφαντείτε μία εκλεγμένη κυβέρνηση, όπως της Ιταλίας, ως λαϊκιστική ; Και ποιοί είναι οι "σωστοί" και οι "καλοί" ; Μήπως οι δήθεν "προοδευτικοί", "δημοκράτες" και "κεντροαριστεροί", που έφεραν τον Όλεθρο στην Ευρώπη και κατέστρεψαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων ρίχνοντάς τους στην απελπισία ; Μήπως ο Λουξεμβούργειος υπουργός, που δοξάζετε επειδή κατέκρινε τον "ακροδεξιό" Σαλβίνι, όταν το Μαφιόζικο-κρατίδιό του συνήργεσε άμεσα στην Καταλήστευση του πλούτου της Ευρώπης, με το να βοηθά τους Μαφιόζους, τα Μεγαλολαμόγια και τις Πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν, φέρνοντας τη Λαίλαπα της λιτότητας παντού ; Αυτός είναι ο "δημοκράτης" και οι άλλοι οι "φασίστες" ; Ντροπή σας γι'αυτή την άθλια Προπαγάνδα.

33

εισαι αδιορθωτος και αμετανοητος συριζαιος ,κου κου ες,δεν πιζεσαι ρε μεγαλε,τα εχεις τελειωσει ολα,ταχεις καψει ολα,με καμενα λαδια κυκλοφορεις,αλλαξετα ,μπορει ναχεις καψει και φλατζα,.αντε ρε μεγαλε τι να σου πω,.αρκει που εισαι ευτυχισμενος,.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης