Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν: Πάνε για Νόμπελ Ειρήνης μετά τη σύνοδο της Σιγκαπούρης;

Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν: Πάνε για Νόμπελ Ειρήνης μετά τη σύνοδο της Σιγκαπούρης;

«Πολλοί από αυτούς που έλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης έχουν λίγο αίμα στα χέρια τους. Το ερώτημα είναι αν αυτοί έκαναν αρκετό καλό, ώστε να ξεπλυθεί το αίμα», υποστήριξε ειδικός αναλυτής

trump-kim1
Η Τρίτη ήταν μια ιστορική μέρα για τον πλανήτη καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος και αυτός που μέχρι πρότινος ο Ντόναλντ Τραμπ αποκαλούσε «little rocket man» (μικρό πυραυλάνθρωπο), υπέγραψαν στη Σιγκαπούρη συμφωνία για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και για ειρήνη στην περιοχή.

Ο Τραμπ, ως έμπειρος επιχειρηματίας του real estate, προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα χολιγουντιανής παραγωγής βίντεο, αντίγραφο του οποίου έδωσε στον Κιμ Γιονγκ Ουν, στο οποίο παρουσιάζονται οι παραλίες της Βορείου Κορέας με πεντάστερα ξενοδοχεία και μαρίνες αντί για δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. «Θα τείνει το χέρι στην ειρήνη για να απολαύσει την ευημερία όπως δεν την έχει δει ποτέ; Μια μεγάλη ζωή ή η απομόνωση; Ποιο μονοπάτι θα επιλεχθεί;», ρωτά ο εκφωνητής του βίντεο και, όπως φαίνεται, ο «ελέω θεού» ηγέτης της Βορείου Κορέας έσφιξε το χέρι του πλανητάρχη και επέλεξε το μονοπάτι της ειρήνης.

Μετά την επιτυχημένη συνάντηση των δύο ανδρών και την συμφωνία για ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο υπάρχει περίπτωση να προταθούν για το Νόμπελ Ειρήνης; Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως, προς το παρόν, το πολύτιμο βραβείο παραμένει «μακρινό όνειρο» για τον πλανητάρχη και για τον ηγέτη της Βορείου Κορέας. Αν και πριν ακόμα από την σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης προσωπικότητες, όπως ο Τζίμι Κάρτερ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Μουν Τζάε Ιν, είχαν υποστηρίξει πως ο Τραμπ θα μπορούσε να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης, υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις.

Ο Άσλε Σβεν, Νορβηγός ιστορικός που ειδικεύεται στο Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε πως είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσει κανείς για τις υποψηφιότητες του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν. «Ο χρόνος θα δείξει αν η συμφωνία (της Σιγκαπούρης) θα αποφέρει καρπούς», υποστήριξε ο Σβεν και μίλησε για τις αντιφατικές προσωπικότητες των δύο ανδρών. Ο Τραμπ προκάλεσε σοκ στη διεθνή διπλωματία όταν απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει κατηγορηθεί για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

«Αν όμως η συμφωνία οδηγήσει σε πραγματικό αφοπλισμό της κορεατικής χερσονήσου θα είναι πολύ δύσκολο να μην τους δοθεί ένα βραβείο. Θα πρόκειται για μια παράξενη κατάσταση αλλά αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν, όταν άνθρωποι με βίαιο παρελθόν έλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης», δήλωσε ο Νορβηγός αναλυτής.

Ο Χέρνικ Ούρνταλ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη στο Όσλο, υπενθύμισε πως το 2000 το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιουνγκ, για τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ Νοτίου και Βορείου Κορέας. Τελικά, αποδείχθηκε πως αυτές οι προσπάθειες ήταν περισσότερο μια καμπάνια δημοσίων σχέσεων για τον ίδιο τον πρόεδρο.

«Πολλοί από αυτούς που έλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης έχουν λίγο αίμα στα χέρια τους. Το ερώτημα είναι αν αυτοί έκαναν αρκετό καλό, ώστε να ξεπλυθεί το αίμα. Ούτε ο Τραμπ, ούτε ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκαναν αρκετά αυτή τη χρονιά για να τους απονεμηθεί το βραβείο», δήλωσε ο Ούρνταλ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης