Κίνηση σοκ από Μέι: Θα σταματήσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς Βρετανία

Κίνηση σοκ από Μέι: Θα σταματήσει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς Βρετανία

Τι αλλάζει για Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους, αν η βρετανική κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτό το βήμα

Μία ανακοίνωση που θα αλλάξει την Ευρώπη όπως τη ξέρουμε, αναμένεται να κάνει τις επόμενες ημέρες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Λίγες μέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση εκλογών για τις 8 Ιουνίου
, η Μέι είναι έτοιμη για μία ακόμα κίνηση-σοκ καθώς έχει σκοπό να βάλει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων από την ΕΕ προς τη Βρετανία! 

Την πρόθεσή της αυτή αποκαλύπτει σήμερα με αποκλειστικό δημοσίευμα η εφημερίδα Daily Mail, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές του Συντηρητικού Κόμματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Μέι θα δημοσιοποιήσει μανιφέστο για τις εκλογές στο οποίο θα δεσμεύεται ότι θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς τη Βρετανία. Στο ίδιο μανιφέστο θα δεσμευτεί επίσης ότι η χώρα της θα αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
      
Οι δεσμεύσεις της Μέι, με τις οποίες θέλει να βάλει «φρένο» στην ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία, έχουν στόχο να τερματίσουν την κωλυσιεργία των σκληροπυρηνικών οπαδών της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Tο μανιφέστο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τα στελέχη των Συντηρητικών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, γράφει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: «Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των Τόρηδων, τα τρία μέτρα της Μέι είναι ουσιαστικά για την υλοποίηση του αποτελέσματος του περσινού δημοψηφίσματος».

Tι αλλάζει για Ελληνες εργαζόμενους και φοιτητές

Με βάση τα νέα δεδομένα, για τους φοιτητές υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης αύξησης στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, έως και κατά 30%-40% περίπου. Επίσης, σχεδόν εξίσου σημαντικός θα είναι ο αποκλεισμός από τα φοιτητικά δάνεια, από τα οποία εξαρτάται η συνέχιση της φοίτησης για την πλειονότητα των σπουδαστών. Αυτά θα συμβούν αν όντως οι Ελληνες σπουδαστές αντιμετωπιστούν ως κοινοί αλλοδαποί. Μέχρι στιγμής οι Ελληνες -όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της Ε.Ε.- χρεώνονται επί ίσοις όροις με τους γηγενείς Βρετανούς και έχουν πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξένοι φοιτητές στη Βρετανία θεωρούνται «international students» και χρεώνονται με πολύ υψηλότερα δίδακτρα.

Εως το 2015 οι Ελληνες συνέθεταν την πέμπτη κατά σειρά πολυπληθέστερη ομάδα αλλοδαπών σπουδαστών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, στα βρετανικά πανεπιστήμια εγγράφηκαν 10.130 Ελληνες φοιτητές, σχεδόν όσοι ήταν και οι Ιταλοί συνάδελφοί τους. Δεδομένης της πληθυσμιακής διαφοράς των δύο χωρών (Ελλάδα: 11 εκατομμύρια κάτοικοι, Ιταλία: 60 εκατομμύρια), το μέγα πλήθος των Ελλήνων σπουδαστών συνιστά πειστήριο του μαγνητισμού που ασκούν τα βρετανικά ΑΕΙ στους συμπατριώτες μας. Σε μια κατά προσέγγιση εκτίμηση, το σύνολο των Ελλήνων σπουδαστών (και πανεπιστημιακών λειτουργών διαφόρων βαθμίδων) υπολογίζεται σε περίπου 35.000 άτομα - αν και δεν είναι εξακριβωμένο πόσοι παραμένουν ή έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Αν η Μέι προχωρήσει σε αυτό που αποκαλύπτει η Daily Mail οι Ελληνες σπουδαστές θα θεωρούνται «overseas students», δηλαδή απλώς ξένοι, προερχόμενοι από χώρες εκτός των βρετανικών νήσων και άρα δεν θα έχουν συμμετοχή στα προνόμια των «home students», δηλαδή εκείνων που σπουδάζουν στην πατρίδα τους, τη Βρετανία. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία έως σήμερα ανήκουν οι γηγενείς Βρετανοί και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εφόσον η ανώτατη παιδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο κατ’ εξαίρεση δωρεάν -καίτοι κρατικά επιχορηγούμενη- για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κατά προσέγγιση είναι της τάξης των 11.500 ευρώ ετησίως. Για τους «overseas» ή «international students» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 6.000 ευρώ!

Μολονότι οι διαβαθμίσεις είναι σχεδόν ατελείωτες, αναλόγως της πολιτικής κάθε πανεπιστημίου στο Λονδίνο, στην κεντρική Αγγλία, στη Σκοτία κ.λπ., η διαφορά στα δίδακτρα αποτυπώνει το πόσο θα φτάσει να κοστίζει το Brexit στους φοιτητές που δεν έχουν βρετανική υπηκοότητα, με επίσης μεγάλο πρόβλημα τη μη δυνατότητα να λάβουν δάνειο. Με το υψηλό κόστος ζωής στη Βρετανία, οι περισσότεροι σπουδαστές βασίζονται στα φοιτητικά δάνεια προκειμένου να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους. Σαν κοινοί «αλλοδαποί», χωρίς δικαίωμα λήψης δανείου και με αυξημένα δίδακτρα, οι Ελληνες φοιτητές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τη Βρετανία. 

Για τους δε Ελληνες εργαζομένους στη Βρετανία, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα και πολύ πιο περίπλοκα. Το Brexit ενδέχεται να τους μετατρέψει σε «εργαζομένους β’ κατηγορίας», εφόσον για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν προαπαιτούμενα (αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.), ενός κάποιου είδους βίζα, η οποία θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια, αλλά και μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ως την τελική τους αδειοδότηση για εργασία στη Βρετανία. Οι ίδιοι οι Ελληνες εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν ενδεχομένως περιορισμένη πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και, κυρίως, στα επιδόματα, καθώς και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς. 

Το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα για καθέναν από τους 1,6 εκατομμύρια αλλοδαπούς εργαζομένους. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες, οι συμπατριώτες μας που ζουν μόνιμα και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 52.000 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία καλύπτουν το διάστημα έως το τέλος του 2014. Ωστόσο, η έξαρση του μεταναστευτικού ρεύματος από την Ελλάδα προς τη Βρετανία σημειώθηκε το 2015, όταν το Grexit και όχι το Brexit ήταν πιο κοντά από ποτέ. Περισσότεροι από 10.500 Ελληνες έλαβαν τον Εθνικό Αριθμό Ασφάλισης, τον βρετανικό ΑΜΚΑ, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαν να εργαστούν. Για τους ανθρώπους αυτούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων απέδρασαν από την Ελλάδα και ήταν διατεθειμένοι να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά για να επιβιώσουν, το Brexit είναι ένας νέος εφιάλτης.

ΣΧΟΛΙΑ (428)

CITI zen

τρομολαγνεια. Τα συνορα δε θα κλεισουν (οχι ακομα). Οσο εχουν προσβαση στην αγορα οι πολιτες της ΕΕ θα εχουν το δικαιωμα της ελευθερης μετακινησης. ειναι σα να διαβαζεις εσπρεσσο και να την περνεις στα σοβαρα. Ο δημιο - σιογραφος ειναι για κλαμματα.....

Θα πηγαίνουν με διαβατήριο

Σιγά το πρόβλημα ρε μάγκες.

Κυριάκος Ιωαννίδης

Αν το έκανε εδώ θα ήταν φασίστρια, όμως οι λαοί που γνωρίζουν τι είναι δημοκρατία το εγκρίνουν, γιατί το συμφέρον του λαού τους είναι υπεράνω όλων.

ik

Το άρθρο λεει ΟΛΗ την αλήθεια!έχω ενα ξαδερφάκι που δουλεύει Αγγλία και τον ζηλεύω αφάνταστα με τη ζωάρα που κάνει. Να πιασει πατο το σκουλήκι και να γυρίσει πίσω. Οχι β, ε κατηγορίας θα γίνουν, έτσι μου είπε και το μέντιουμ.

Λεωνιδας Στοκας

Γιατι, οι Ελληνες μεταναστες σε Αμερικη, Καναδα, Αυστραλια, κλπ ειναι πολιτες β' κατηγοριας; Μαλλον οχι!

Τι ζωάρα κάνει ;

Άμα είναι τραπεζίτης θα βρει και αλλου δουλειά. Κανένας άλλος δεν κάνει "ζωάρα" στην Αγγλία. Πολλοί επιβιώνουν

πώς την είδανε;

Η ΕΕ πρέπει οπωσδήποτε να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στα αγγλάκια. Βίζα και απαγόρευση εισόδου. Να φεύγουν απ το κωλονήσι τους μόνο αεροπορικά. Και φορολογία και οικονομικό πόλεμο σε οποιαδήποτε εταιρεία εδρεύει στη Βρεττανία και αρνείται να μετακινήσει την έδρα της στην ΕΕ. Τέλος , δημιουργία κινήτρων για τη διάσπαση της Βρεττανίας . Αυτά για αρχή. Οι Έλληνες, παύση διπλωματικών σχέσεων μέχρι να μας επιστρέψουν τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα .

@

Και μετά ξύπνησες...!!!

immo

Και να απαγορευτεί το σουβλάκι στην Αγγλία. Από τώρα!

Γκασπ!

Ποια ΕΕ βρε καημενε; Τρεχει καταιδρωμενη πισω απο τις εξελιξεις.

Πες τα

+1000

Μας ρεζιλεύετε

Ο καθένας σπιτάκι του. Να μην ζουν παρασιτικά. Μας έχουν κάνει ρεζίλι οι Έλληνες του Λονδίνου (και φυσικά δεν αναφέρομαι στους εφοπλιστές)

Konstantinos

Ας δούμε πρώτα τα του οίκου μας και τά ξαναλέμε.

........

Είναι απλή η λύση. Και μεις θα απαγορεύσουμε την είσοδο των Βρετανών στις χώρες μας.

Λούλης

Μακάρι να μας γυρίσουν την πλάτη οι Βρετανοί και να πιάσει πάτο ο τουρισμός, μπας και τα λεφτά μου έχουν λίγο αξία παραπάνω το καλοκαίρι που θα πάω διακοπές.

νησιώτης

Οι Βρετανοί είναι τσίπηδες αι φτωχομπινέδες, οι πιο σαβούρηδες τουρίστες. Πίνουν μπόμπες και ξερνάνε όλη μέρα. Είναι η χειρότερη κατάντια του ανθρώπινου είδους. Είναι καταστροφή για τον τουρισμό μας, πρέπει επειγόντως να φύγουν απο την Ελλάδα

ΜΠΑΜΠΗΣ

Λες να ειναι χειροτεροι απο τους Αλβανους ?

Λεωνιδας Στοκας

Εκτως απο καμμια γκομενα εγγλεζα που δουλευει παρανομα σε κανενα ξενοδοχειο στη Ροδο για την καλοκαιρινη σειζον, δεν ξερω κανεναν εγγλεζο να δουλευει (νομιμα) στην Ελλαδα. Κατι συνατξιουχους εγγλεζους, κατι εγγεζους με σπιτια, αλλα αυτοι δεν εργαζονται εδω, απλως φερνουν τη συνταξη τους στην Ελλαδα και την ξοδευουν στη χωρα μας. Στην Αγγλια ομως ξερω παρα πολλους Ελληνες που μενουν και εργαζονται νομιμα στην Αγγλια. Οποτε, τι θα πετυχεις αν κλεισεις τα συνορα στους εγγλεζους, αφου ετσι κι αλλιως δεν εργαζεται κανενας Αγγλος στη χωρα μας; Παλι μπουμπουνιες λες ...

αφιλοτιμος

Όσοι είστε γερμανοτσολιάδες διαβάστε για τα αίσχη της βαυαροκρατίας, διαβάστε για το τι έπαθε η πατρίδα μας από τον αναίτιο διχασμό των γερμανοτσολιάδων του γλυξμπουργκ, διαβάσετε για τα εγκλήματα των ναζί στην κατοχή, διαβάστε για τις οικογένειες των δωσίλογων που την σκαπουλαραν λόγω του κινδύνου του κκε, διαβάστε για τα πόστα των παιδιών τους. Διαβάστε για Σημίτη, Μητσοτάκη, Παπακωνσταντίνου, κτλ. Δεν σας λέω να διαβάσετε για το Βυζάντιο και την λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών να το διαλύσουν και να σφετεριστούν την κληρονομιά του, έχετε πολύ δρομο ακόμα. Κάποιος αδαής μιλησε για ...βρετανολατρεια, το ανάποδο ισχύει, αρκεί η λέξη γερμανοτσολιάς, ημαρτον εκεί στην γερμανική πρεσβεία...

@αφιλοτιμος

Ίσα ρε κομπλεξικέ Μπαλκάνιε!

ΠΡΟΣ ΣΑΝΟΦΑΓΟ

Πιο στοκος ψοφας! Ισα ρε λαμογιο Ελληναρα της μαγκιας κλανιας ...

χαχα

Μιά χαρά ήταν ο Όθων και οι Βαυαροί, τα ωραιότερα κτήρια της Αθήνας είναι του Τσίλλερ απο τότε. Όσο για τους Γλύξμπουργκ λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω αλλά ήταν Δανοί. Και τώρα τρέχα να γλύψεις καμιά αγγλική ψ.

Βασίλης

Αν είναι έτσι, ας σταματήσουμε κι εμείς την ελεύθερη εισαγωγή βρετανικών προϊόντων. Όπως εκείνη αφήνει μόνο τους ευρωπαίους πολίτες που "χρειάζεται" στη χώρα της, έτσι κι εμείς να εισάγουμε μόνο τα βρετανικά προϊόντα που πραγματικά "χρειαζόμαστε". Και βέβαια εμείς θα αποφασίζουμε ποιά θα είναι αυτά.

@Βασίλης

Αυτό θα γίνει έτσι και αλλιώς. Αν η Αγγλία δεν καταφέρει να έρθει σε εμπορική συμφωνία με την ΕΕ (πράγμα πολύ δυσκολο και χρονικά αλλα και λόγω της στρατηγικής που έχει επιλέξει η Μέι) τότε πάει για κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου για τριτα κράτη. Αυτό σημαίνει δασμούς!

Η Κοκκινοσκουφίτσα (ΕΕ) & ο κακός λύκος (Γερμανία

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ.

@Η Κοκκινοσκουφίτσα (ΕΕ) & ο κακός λύκος (Γερμανί

Και οι Γερμανοί, και οι Ολλανδοί, και οι Αυστριακοί, και οι Σουηδοί, και γενικά όλα τα σοβαρά κράτη με μη-τριτοκοσμικούς απατεώνες κατσαπλιάδες όπως το δικό σου το Τζατζικιστάν!

Idiot

ΔΗΛΑΔΗ σκάνδαλο SIEMENS. Leopard. Σκάνδαλο VW. Σκάνδαλο deutsche Bank. Κλοπή ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΝΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ;;; ΚΟΙΤΑΞΕ ΝΑ ΦΤΕΙΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΣΟΥ.

Ποια ΕΕ;

Κερδιζουν οι Γερμανοι γιατι η ΕΕ ΔΕΝ ειναι ομοσπονδια. Αν ηταν, δεν θα ετρωγαν τα μισα μελη της τα αλλα μισα. Και ουτε προκειται ποτε να γινει.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης