Σουλτς: Αντιαμερικανική η πολιτική του Τραμπ

Σουλτς: Αντιαμερικανική η πολιτική του Τραμπ

Η Ε. Ε απειλεί τις ΗΠΑ ότι θα αναζητήσει νέους εμπορικούς εταίρους   
 

Σουλτς: Αντιαμερικανική η πολιτική του Τραμπ
Λεκτικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ να «ρίχνει λάδι στη φωτιά», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. 

Σήμερα, ο Μάρτιν Σουλτς, ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος για την καγκελαρία δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει αντιαμερικανό.  

Κλείσιμο
Δώδεκα ημέρες έχουν περάσει από τότε που ανέλαβε στην εξουσία και η διεθνής κοινότητα ασχολείται με τα προκλητικά διατάγματα που ήδη προωθεί ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ με την γηραιά ήπειρο να ενώνει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει την απειλή Τραμπ. 

Αρχικά ο «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ Ουάσινγκτον και Ευρώπης για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και στη συνέχεια σύμβουλός του δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το ευρώ «μεταμφιεσμένο υποτιμημένο μάρκο μέσω του οποίου η Γερμανία εκμεταλλεύεται την υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ». Όπως ήταν φυσικό το Βερολίνο άστραψε και βρόντηξε με την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως η Γερμανία είναι μία χώρα που ανέκαθεν καλούσε την ΕΚΤ να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Bundesbank πριν υπάρξει το ευρώ. 

Αντιαμερικανός ο Τραμπ για τον Σουλτς 

Με την Ευρώπη να στέλνει ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ πως αν δεν αλλάξει τακτική θα αναζητήσει άλλους εμπορικούς εταίρους, ο  υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε σήμερα τις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου «αντιαμερικανικές» και προειδοποίησε εναντίον της άρσης κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για το ρόλο της στην κρίση της Ουκρανίας.
Σε μια από τις εντονότερες επιθέσεις που έχουν γίνει από ανώτατο Γερμανό αξιωματούχο από την ανάληψη καθηκόντων του Τραμπ, ο Σουλτς δήλωσε σε συνέντευξη στον ειδησεογραφικό όμιλο «Funke» που δημοσιεύεται σήμερα ότι, η Ευρώπη πρέπει να λάβει θέση και να υπερασπιστεί τις φιλελεύθερες αξίες.

«Αυτό που κάνει ο Τραμπ είναι αντιαμερικανικό», είπε ο Σουλτς, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, συμβολίζουν τον διαφωτισμό, τη δημοκρατία και την ελευθερία. «Αν τώρα ο Τραμπ οδηγήσει (ένα μηχάνημα) με μπάλα κατεδάφισης μέσα από την ομάδα αυτών των αξιών, τότε εγώ, ως καγκελάριος, θα του έλεγα: Αυτή δεν είναι η πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Η Ε. Ε απειλεί τις ΗΠΑ ότι θα αναζητήσει νέους εμπορικούς εταίρους   

«Η Ε.Ε θα πρέπει να αναζητήσει νέους διεθνούς εμπορικούς εταίρους στην περίπτωση που ο παραδοσιακός οικονομικός και πολιτικός τους σύμμαχος, οι ΗΠΑ, παλινδρομήσουν σε μία πολιτική προστατευτισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καλεί σε ενότητα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επικίνδυνες προκλήσεις της εποχής.
   
Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, οι θέσεις του Τραμπ υπέρ του προστατευτισμού έναντι της Ε.Ε μπορούν παραδόξως να αποτελέσουν μία ευκαιρία για την Ευρώπη ενισχύοντας την ενότητά της. Αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να καταδικάσουν απερίφραστα το πρόσφατο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό κι όλων των προσφύγων. Μόνο η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, δεν αντιδρά με το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ και μάλιστα, σύμβουλός της υποστήριξε πως σε περίπτωση εκλογής της στην προεδρία της Γαλλίας θα το εφαρμόσει στην πατρίδα της.

Ο Τραμπ κάτι ότι του λέει ο Στιβ Μπάνον  

Στο μεταξύ, οι «New York Times» επισημαίνουν πως, εμπνευστής του προεδρικού διατάγματος που στοχοποιεί τους Μουσουλμάνους είναι ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού του Τραμπ, Στιβ Μπάνον. «Άραγε, είναι ο Μπάνον ο πρόεδρος των ΗΠΑ;»,  διερωτάται η γερμανική εφημερίδα «Bild» αφήνοντας να εννοηθεί ότι, πίσω από όλες τις προκλητικές και ακραίες κινήσεις του Τραμπ βρίσκεται ο Μπάνον.    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης