Νέα Ζηλανδία: Σεισμός 7,8 Ρίχτερ - Τουλάχιστον δύο νεκροί

Νέα Ζηλανδία: Σεισμός 7,8 Ρίχτερ - Τουλάχιστον δύο νεκροί

Επίκεντρο η πόλη Κράιστσερτς, η  οποία είχε «χτυπηθεί» το 2011 από 6,3 Ρίχτερ με 185 νεκρούς - Συνεχείς οι μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο στα 6,1 Ρίχτερ

Νέα Ζηλανδία: Σεισμός 7,8 Ρίχτερ - Τουλάχιστον δύο νεκροί
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε νωρίτερα τη Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κέι.

Πρόκειται για ανθρώπους που, κατά πληροφορίες, βρίσκονταν σε κτίριο που κατέρρευσε, στην τουριστική πόλη Καϊκούρα -τουλάχιστον ο ένας εξ αυτών.

Τόσο στην πόλη αυτή, όσο και στην πόλη Σέβιοτ, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως το Κράιστσερτς, έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές, μετά τον πολύ ισχυρό σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (13:02 ώρα Ελλάδας) στη Νέα Ζηλανδία.

Κλείσιμο
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της πόλης Κράιστσερτς, όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (το USGS που αρχικά είχε δώσει το μέγεθος στα 7,4 και μετά αναθεώρησε στα 7,8).

Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός, γίνονται συνεχώς μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν 6,1 Ρίχτερ. Οπως γράφουν χρήστες στα social media, είναι σαν να κουνιέται η γη συνεχώς, χωρίς διακοπή!





Χιλιάδες άνθρωποι στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους, προκειμένου να μεταβούν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, καθώς οι αρχές προειδοποιούν για καταστροφικά κύματα, που θα μπορούσαν να ανέλθουν ακόμα και σε ύψος πέντε μέτρων. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος για κύματα έως πέντε μέτρα θα είναι υπαρκτός για αρκετές ώρες.

«Τα πρώτα κύματα έπληξαν τις ακτές, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταγράψουμε τον πραγματικό αντίκτυπο» δήλωσε η Σάρα Στιούαρτ Μπλακ, συντονίστρια στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Η ανησυχία μας έγκειται σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα κύματα που αναμένεται να μας πλήξουν το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα» είπε.

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών ανακοίνωσε ότι έστειλε ελικόπτερα που μεταφερουν ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, 91 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς, όπου το 2011 ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους.

«Έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε πληροφορίες για τραυματίες από την πληγείσα περιοχή, όπως επίσης από το Κάλβερντεν και το Καϊκούρα» είπε ο Ντιον Ροζάριο, συντονιστής στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών St. John. «Εντούτοις, σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο» συμπλήρωσε.

Ενώ αρχικά δεν είχε βγει προειδοποίηση για τσουνάμι, στις 2 ώρα Ελλάδος, οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας εξέδωσαν ανακοίνωση και ζητούν από τους πολίτες που είναι κοντά στις ακτές να απομακρυνθούν. Το πρώτο κύμα χτύπησε τις ακτές λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).

Ο σεισμός σημειώθηκε ενώ εκεί ήταν μεσάνυχτα και έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου μάλιστα ακούστηκαν σειρήνες και κάτοικοι βγήκαν κλαίγοντας στους δρόμους.

Δείτε το επίκεντρο του σεισμού


Χρήστες του Τουίτερ από Νέα Ζηλανδία ανεβάζουν φωτογραφίες από τα σπίτια τους






Δείτε βίντεο από την στιγμή του σεισμού






 To Κράιστσερτς (Christchurch), όπου είναι το επίκεντρο, είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2010 η πόλη χτυπήθηκε από ισχυρή σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στην πόλη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, αλλά δεν υπήρχαν θύματα. Στις 22 Φεβρουαρίου 2011 είχε σημειωθεί σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επίσης στην ίδια πόλη, ακολουθούμενος από ισχυρούς μετασεισμούς. Πολλά κτήρια της πόλης κατέρρευσαν εγκλωβίζοντας πολλά άτομα μέσα σε αυτά, ενώ υπήρχαν 185 νεκροί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης