«Λουκέτο» στην εφημερίδα Zaman έβαλε η τουρκική κυβέρνηση

«Λουκέτο» στην εφημερίδα Zaman έβαλε η τουρκική κυβέρνηση

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου - Υπό κατάσχεση το έντυπο που ασκεί κριτική στον Ερντογάν - Το τελευταίο φύλλο ετοιμάζει η ομάδα σύνταξης - Συγκλονιστικό το τελευταίο πρωτοσέλιδο

«Λουκέτο» στην εφημερίδα Zaman έβαλε η τουρκική κυβέρνηση
Τη φίμωση του Τύπου επιχειρεί για μία ακόμα φορά η τουρκική κυβέρνηση, μετά τις αλλεπάλληλες μηνήσεις κατά δημοσιογράφων, τις εφόδους σε αίθουσες σύνταξης και τις συλλήψεις αρχισυντακτών.

Λίγο καιρό μετά τη σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας Zaman, με την κατηγορία της προσβολής κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την επιβολή διαχειριστών για τη διεύθυνση του ανεξαρτήτου εντύπου που ασκεί κριτική στην τουρκική κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ειδική ομάδα διαχειριστών ορίστηκε έπειτα από απόφαση της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης που θα αναλάβει το έντυπο, παρότι δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν η κυκλοφορία της εφημερίδας θα συνεχιστεί.

Μολονότι δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση, δημοσιογράφοι της εφημερίδας που συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν από τους εχθρούς του «σουλτάνου» της Τουρκίας, κάνουν λόγο για κατάσχεση.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογράφο, η συντακτική ομάδα της Zaman ετοιμάζει το τελευταίο «ελεύθερο» φύλλο της εφημερίδας.

Όπως αναφέρει το δίκτυο DPA το προσωπικό της εφημερίδας ετοιμάζει την τελευταία έκδοση πριν αναλάβουν οι διαχειριστές που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση.

«Εργαζόμαστε για το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας», δήλωσε η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Σεβγκί Αρακρτζεσμέ.

«Η κυβέρνηση κατάσχεσε την εφημερίδας μας. Αυτό είναι το τέλος της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία και είναι αντίθετο στο Σύνταγμα. Πρόκειται για μία θλιβερή και ντροπιαστική ημέρα», πρόσθεσε η αρχισυντάκτρια της τουρκικής Zaman.

Μιλώντας, μάλιστα, για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποδέχεται την απόφαση απελευθέρωσης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος δεν σέβεται ούτε αναγνωρίζει το Σύνταγμα, όπως είπε ο ίδιος».

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει το τελευταίο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας πριν την αναλάβουν οι διαχειριστές.

Σε μαύρο φόντο και κεφαλαία λευκά γράμματα η πρώτη σελίδα αναφέρει: «Ντροπιαστική ημέρα για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Ο όμιλος Zaman υπό κατάσχεση», ενώ ακολουθεί hashtag που γράφει #FreeMediaCannotBeSilenced (ο ελευθέρος Τύπος δε μπορεί να φιμωθεί).





Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, Αντριου Γκάρντνερ, δήλωσε μετά την απόφαση: «Με την επίθεση και την προσπάθεια χαλιναγώγησης σε φωνές που ασκούν κριτική, η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν ισοπεδώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στο μεταξύ, πλήθος δημοσιογράφων έχει συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, τη στιγμή που όπως αναφέρει το δίκτυο DHA έχει τοποθετηθεί λουκέτο και αλυσίδα στην κεντρική πύλη του κτιρίου.



Την ίδια ώρα, σε φωτογραφία που ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας, αναφέρει πως ο όμιλος Zaman βρίσκεται υπό κατάσχεση, προσθέτοντας ότι εργάζονται για το τελευταίο ελεύθερο φύλλο της εφημερίδας.



«Οδεύουμε στις πιο σκοτεινές και ζοφερές ημέρες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, που αποτελεί το σημείο αναφορές για τη δημοκρατία για τους κανόνες του νόμου. Άνθρωποι του πνεύματος, επιχειρηματίες, διασημότητες, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και δημοσιογράφοι φιμώνονται μέσω απειλών και εκβιασμών», αναφέρει ανακοίνωση της εφημερίδας.

«Έχουμε μπει στην τελευταία φάση της πίεσης εκείνων που επιμόνως παραμένουν ανεξάρτητοι στις δημοσιεύσεις τους. Οι δημοσιογράφοι τώρα συχνάζουν σε δικαστήρια, όχι στις αίθουσες σύνταξης. Μια σημαντική μερίδα δημοσιογράφων που έχουν τεθεί υπό κράτηση και αντιμετωπίζουν μηνήσεις ξανά και ξανά, βρίσκονται ακόμα στη φυλακή», συνεχίζει η ανακοίνωση της διεύθυνσης της Zaman.

«Η υψηλότερη σε κυκλοφορία εφημερίδα, Zaman, και η αδελφή έκδοσή της, Today's Zaman, έχουν βρεθεί υπό σοβαρή πίεση για περισσότερα από δύο χρόνια, με τη μορφή απαγόρευσης διαπιστεύσεων, φορολογικής επιθεώρησης, παρέμβασης στους διαφημιζόμενους και απειλών στους αναγνώστες. Βρισκόμαστε υπό απειλή με κατάσχεση μέσω διορισμού διαχειριστών. Είμαστε ανήσυχοι για όλες τις εξελίξεις που υπονομεύουν την δημοκρατική επίδοση της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος διαφυγής από αυτή την εφιαλτική ατμόσφαιρα είναι η επιστροφή στη δημοκρατία και στο γράμμα του νόμου. Δημοσιεύουμε τις ανησυχίες μας για να ενημερώσουμε το τουρκικό έθνος, τους διανοούμενους που πιστεύουν στη δημοκρατία και στον ευρύτερο κόσμο», καταλήγει το μακροσκελές κείμενο της διεύθυνσης.

Κατακραυγή από διεθνείς οργανισμούς για την απόφαση του «σουλτανάτου»

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για την επιβολή διαχειριστών, η μη κυβερνητική οργάνωση Freedom House έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας και της ελευθεροτυπίας», ενώ εκπρόσωπός της κάλεσε την ΕΕ και τις ΗΠΑ να μην στηρίξουν την Τουρκία στο μεταναστευτικό.

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Ένωση δημοσιογράφων της Μεγάλης Βρετανίας (NUJ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει αλληλεγγύη στους εργαζομένους της Zaman και ανησυχία για την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία μέσω «νόμων τρομοκρατίας κατά δημοσιογράφων».

Από την άλλη, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) ανέφερε πως η κυβέρνηση μοιάζει να θέλει να εμποδίσει όσους της ασκούν κριτική και κάλεσε διπλωμάτες και εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ να υπενθυμίσουν στην ηγεσία της Τουρκίας πως το σύστημα που ακολουθείται κατά του Τύπου «για να αποτραπεί η ενημέρωση στους πολίτες» δεν ονομάζεται δημοκρατία.

Παράλληλα, ο διευθυντής της Παγκόσμιας Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων και Ειδήσεων (WAN-IFRA), Άντριου Χίσλοπ, κατήγγειλε την ενέργεια της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «εξωφρενικό βήμα» που υπονομεύει την πρόσβαση των πολιτών στην ενημέρωση. Ο Χίσλοπ, μάλιστα, εξήγησε πως αυτή αποτελεί συνηθισμένη τακτική των τουρκικών αρχών που απέχει κατά πολύ από τα διεθνή πρότυπα της ελευθεροτυπίας.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) ανακοίνωσαν πως παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία, επισημαίνοντας πως δεν μπορούν να σιωπήσουν στην «πολιτική κατάσχεση» της Zaman και προσθέτοντας ότι θα αναφερθούν στην πλατφόρμα για την προστασία των δημοσιογράφων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον επίτροπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς, να καταγγέλλει τη δικαστική απόφαση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης