ΕΕ: Τα ακροδεξιά κόμματα αποβάλλουν το γερμανικό AfD – «Δεν ήταν όλοι στα SS εγκληματίες» είχε δηλώσει υποψήφιος

ΕΕ: Τα ακροδεξιά κόμματα αποβάλλουν το γερμανικό AfD – «Δεν ήταν όλοι στα SS εγκληματίες» είχε δηλώσει υποψήφιος

Η ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» αποφάσισε τον αποκλεισμό του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος – Αν και το AfD είχε πολύ υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά, η δημοφιλία του υποχώρησε 

afd2
Την απόφαση να αποβάλουν το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έλαβε η ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία», μετά τη δήλωση του υποψήφιου του κόμματος Μαξιμίλιαν Κραχ ότι «δεν ήταν όλοι οι άνθρωποι των SS εγκληματίες».

Οι δηλώσεις του ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» μιας σειράς αντιπαραθέσεων του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος με τα άλλα μέλη της ευρωομάδας, σχετικά με τις πολιτικές του επιλογές και τη συμπεριφορά ηγετικών του στελεχών.

«Το προεδρείο της ομάδας “Ταυτότητα και Δημοκρατία” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα να αποκλείσει τη γερμανική αντιπροσωπεία, AfD, με άμεση ισχύ», ανέφερε την Πέμπτη (24.5.2024) η ευρωομάδα, που φιλοξενεί λαϊκιστικά ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης. «Η “Ταυτότητα και Δημοκρατία” δεν θέλει πλέον να συνδέεται με περιστατικά που αφορούν τον Μαξιμίλιαν Κραχ, επικεφαλής της λίστας του AfD στις ευρωεκλογές», πρόσθεσε.

Έντονη η αντίδραση του κόμματος της Λεπέν

Πηγές της ευρωομάδας ανέφεραν ότι οι διαδικασίες για την αποβολή του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος επιταχύνθηκαν μετά τη συνέντευξη του Κραχ. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ η ψηφοφορία έγινε γραπτώς.

Κλείσιμο
Οι δηλώσεις του Κραχ στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ώθησαν το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικό Συναγερμό» (RN) της Γαλλίας, βασικό μέλος του ID μαζί με το AfD από το 2019, να αντιδράσει, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα καθόταν στην ίδια ομάδα με το AfD μετά τις ευρωεκλογές.

Η Μαρίν Λεπέν, που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να κάνει άνοιγμα σε ένα ευρύτερο κοινό παραδοσιακών ψηφοφόρων κατηγόρησε το γερμανικό κόμμα ότι είναι όμηρος των πλέον ριζοσπαστικών του στοιχείων.

Η ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» περιλαμβάνει επίσης τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), το Κόμμα Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία (PVV) και το Vlaams Belang στο Βέλγιο και θεωρείται ως η πλέον ριζοσπαστική και αντιευρωπαϊκή εκ των δύο ακροδεξιών ομάδων του κοινοβουλίου.

Οι επιπτώσεις της αποβολής του AfD

Η ευρωομάδα αναμενόταν ότι θα ήταν ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα αύξανε τις έδρες του από 59 σε 85.

Ωστόσο, η αποπομπή των ευρωβουλευτών του AfD (με βάση τις δημοσκοπήσεις εκλέγει 16 ευρωβουλευτές), αναμένεται ότι θα μειώσει τα κέρδη, χωρίς να αποκλείεται μία ανασύνθεση των κομμάτων του ευρωκοινοβουλίου που θεωρούνται ότι βρίσκονται στα ακροδεξιά.

Την ίδια ώρα, το ECR, που περιλαμβάνει τους Αδελφούς της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, τον Νόμο και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας, το Vox της Ισπανίας, τους Φινλανδούς και τους Σουηδούς Δημοκράτες, εκτιμάται ότι θα διατυπώσει επιφυλάξεις στην υποδοχή πρώην μελών του ID.

Μειώνεται η επιρροή του AfD

Το AfD εκτοξεύτηκε στις δημοσκοπήσεις και έγινε το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα της Γερμανίας φέτος. Όμως είδε τα ποσοστά του να μειώνονται σημαντικά, μετά και την έντονη κριτική που έχει δεχθεί για την ολοένα και πιο ριζοσπαστική του στάση.

Το κόμμα αντιμετώπισε μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους νωρίτερα φέτος, αφού υψηλόβαθμα στελέχη του συμμετείχαν σε συνάντηση όπου συζητήθηκε η απέλαση Γερμανών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, καθώς και για τους ισχυρισμούς ότι φιλοξενεί πράκτορες της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο βοηθός του Κραχ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας και ο ίδιος ο ευρωβουλευτής ερευνάται για φερόμενες σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, τις οποίες αρνείται. Αν και έχει υποσχεθεί να μην κάνει άλλες προεκλογικές εμφανίσεις, εξακολουθεί να είναι υποψήφιος στην ψηφοφορία.

Την περασμένη εβδομάδα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι οι εγχώριες υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το AfD ως δυνητικά εξτρεμιστικό κόμμα. Το κόμμα αρνείται όλους τους ισχυρισμούς περί ρατσισμού, υποστηρίζοντας ότι η κριτική είναι πολιτικά υποκινούμενη.



Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκίδα: Στη φυλακή η προϊσταμένη της ΔΟΥ και μία υπάλληλος για το κύκλωμα εκβιαστών

Γαλάζιες σημαίες 2024: Η λίστα με τις 625 πιο καθαρές παραλίες - Στη 2η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα

Euroleague: Επεισόδια έξω από την Uber Arena, Τούρκοι επιτέθηκαν σε οπαδούς του Παναθηναϊκού - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης