Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον στέλνει δύο αντιπυραυλικά συστήματα στο Ισράηλ για την ενίσχυση του «Iron Dome»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον στέλνει δύο αντιπυραυλικά συστήματα στο Ισράηλ για την ενίσχυση του «Iron Dome»

Ο Τζο Μπάιντεν είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, την ενίσχυση του «Iron Dome»

iron_dome_in__2_
Το Πεντάγωνο θωρακίζει τον «Σιδερένιο Θόλο» (Iron Dome) του Ισραήλ με την παράδοση δύο πυραυλικών αμυντικών συστημάτων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ώρα που η ηγεσία του Ισραήλ υποδέχεται σχεδόν σε καθημερινή βάση ξένους ηγέτες στο έδαφός της με στόχο την αποκλιμάκωση των κατάστασης μεταξύ Τελ Αβίβ και Χαμάς, όπως επίσης και τη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή σουνιτική οργάνωση, οι ΗΠΑ δείχνουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση Νετανιάχου ενισχύοντας την αντιπυραυλική ασπίδα που προστατεύει τους πολίτες από τις ρουκέτες του εχθρού.

Iron dome in action 11 of may 2021.


«Οι ΗΠΑ προσφέρουν πρόσθετη υποστήριξη στο «Iron Dome» του Ισραήλ», υποστηρίζει αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δίχως να κατονομάζεται, όπως αναφέρει ο αμερικανικός ιστότοπος «Defence News».

Κλείσιμο
Ο αμερικανικός στρατός είχε αγοράσει τα δύο αντιπυραυλικά συστήματα - που κατασκευάστηκαν από την ισραηλινή αμυντική εταιρεία «Rafael Advanced Defence Systems» - ύστερα από αίτημα του Κογκρέσου πριν από πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, την «Rafael Defense Systems», μια μόνο συστοιχία μπορεί να προστατεύσει μια μεσαίου μεγέθους πόλη, ενώ το σύστημα μπορεί να παρακολουθεί βλήματα με εμβέλεια έως 70 χιλιόμετρα.



Τουλάχιστον 13 συστήματα θα ήταν απαραίτητα για την προστασία ολόκληρης της χώρας, όπως διατείνονται εμπειρογνώμονες.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί πάντως κι άλλα συστήματα για να προστατευθεί, καθώς το «Iron Dome» είναι είναι σχεδιασμένο για πυραύλους μικρής εμβέλειας.

Η αγορά των δύο συστοιχιών από τις ΗΠΑ είχε σκοπό να καλύψει ένα κενό στην άμυνα κατά πυραύλων τύπου Κρουζ, ενώ ο στρατός ανέπτυξε ένα σχέδιο με μακροπρόθεσμα αντίμετρα για διάφορες απειλές από αέρος.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αγοράσουν περισσότερα συστήματα «Iron Dome» ή να ενσωματώσει το σύστημα στην αρχιτεκτονική αεράμυνας, έσπευσαν να επισημάνουν αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού στον ιστότοπο αμυντικών θεμάτων «Defence News».



Ο αμερικανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει ελάχιστα τις δύο πυροβολαρχίες που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ.

Το προσωπικό του στρατού εκπαιδεύτηκε με τα συστήματα του «Iron Dome» στο Fort Bliss του Τέξας, προτού αναπτυχθεί ένα σύστημα στο Γκουάμ λίγο πριν την εκπνοή του 2021, όπου εκεί στρατιώτες συμμετείχαν σε άσκηση, η οποία διήρκεσε δύο εβδομάδες.

Τα συστήματα αυτά βρίσκονταν σε μία μονάδα στη Βάση Lewis-McChord στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, απέφυγε να δώσει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν οι συστοιχίες, όπως επίσης δεν ξεκαθάρισε αν τα δύο πυραυλικά αμυντικά συστήματα θα επιστραφούν στις ΗΠΑ αν επιβιώσουν από τις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς.

Πρόσφατα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε ότι τελειοποιείται επίσης μια αμυντική συστοιχία, ονόματι «Terminal High Altitude Area Defence», όπως και συστήματα αεράμυνας Patriot στην περιοχή.

Παρέχοντας επιπλέον δύναμη πυρός στο «Iron Dome», οι ΗΠΑ δείχνουν στην διεθνή κοινότητα ότι βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό του Ισραήλ.

Την εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Πεντάγωνο και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την άφιξη αμερικανικών αεροσκαφών, εφοδιασμένων με προμήθειες αεράμυνας και πυρομαχικά.

Έκτοτε η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον έχει ενισχύσει τη βοήθεια προς το Ισραήλ ώστε να περιλαμβάνει βολές πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά ακριβείας, σύμφωνα με Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το Πεντάγωνο εξέταζε την πιθανότητα δοκιμάζοντας τα συστήματα αυτά ως έναν τρόπο για να υπερασπιστεί το Γκουάμ από κινεζικούς πυραύλους.

To «Iron Dome», που τέθηκε σε λειτουργία το 2011, είναι ένα σύστημα που αναπτύχθηκε από την κρατική εταιρεία «Rafael Advanced Defence Systems» με τη στήριξη των ΗΠΑ, με αφορμή τους πυραύλους που εκτοξεύονταν από τον Λίβανο και έπλητταν ισραηλινές πόλεις στον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ (2006) και στη συνέχεια από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.


Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ αρνείται τη χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους του ΟΗΕ μετά τις δηλώσεις Γκουτέρες για τη Χαμάς

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για κακοκαιρία στη δυτική Ελλάδα


Ο Άρειος Πάγος καλεί για «εξαπάτηση εκλογέων» 11 βουλευτές των Σπαρτιατών - Εξαιρέθηκε ο Στίγκας που έκανε τις καταγγελίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης