Το Ισραήλ αρνείται τη χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους του ΟΗΕ μετά τις δηλώσεις Γκουτέρες για τη Χαμάς

Το Ισραήλ αρνείται τη χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους του ΟΗΕ μετά τις δηλώσεις Γκουτέρες για τη Χαμάς

 «Ήρθε η ώρα να μάθουν το μάθημά τους», δήλωσε σήμερα ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη

gun_net
Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε ότι η χώρα του θα αρνείται στο εξής την έκδοση βίζας για αξιωματούχους του ΟΗΕ, μετά τα σχόλια που έκανε εχθές ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού αναφορικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Εξαιτίας των σχολίων του δεν θα εκδίδουμε βίζες σε εκπροσώπους του ΟΗΕ» είπε ο Ερντάν μιλώντας στν ραδιοφωνικό σταθμό των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως επισήμανε μάλιστα, το Ισραήλ έχει ήδη αρνηθεί να χορηγήσει βίζα στον Μάρτιν Γκρίφιθς, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του οργανισμού.

«Ήρθε η ώρα να μάθουν το μάθημά τους», πρόσθεσε ο Ερντάν.


Οι δηλώσεις του Γκουτέρες και οι αντιδράσεις του Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκουτέρες είχε δηλώσει εχθές στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή» είναι ζωτικής σημασίας να ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος έχει κανόνες, ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αρχή της προστασίας των αμάχων.

Κλείσιμο
«Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά. Ο παλαιστινιακός λαός υποβάλλεται εδώ και 56 χρόνια σε μια ασφυκτική κατοχή», πρόσθεσε.



«Όμως τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Γ.Γ. του οργανισμού.

«Κύριε γενικέ γραμματέα, σε ποιον κόσμο ζείτε;» Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Έλι Κόεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφού ο Αντόνιο Γκουτέρες στην ομιλία του καταδίκασε τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου στη Γάζα.

«Αναμφίβολα, αυτός ο κόσμος δεν είναι ο δικός μας», συνέχισε ο Κόεν, δείχνοντας φωτογραφίες από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον αμάχων.

Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν κατήγγειλε την ομιλία του Γκουτέρες, κατηγορώντας τον για «ανοχή» απέναντι «στην τρομοκρατία και τους φόνους» της Χαμάς.



Ο Ερντάν χαρακτήρισε «σοκαριστική» την ομιλία του γενικού γραμματέα. «Η δήλωσή του ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά εκφράζει κατανόηση για την τρομοκρατία και τον φόνο. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι ο επικεφαλής ενός οργανισμού που γεννήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα έχει τέτοιες φρικτές απόψεις», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας και η διεθνής διπλωματία επικεντρώνεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, της μοναδικής που συνδέει τη Λωρίδα με τον υπόλοιπο κόσμο και δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Από το Σάββατο 54 φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και νερό έχουν περάσει στη Γάζα και ο Γκουτέρες είπε ότι είναι «μια σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών» των αμάχων.

Mε πληροφορίες από Times of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα πυρά Φίλη κατά Κασσελάκη: Έχει σχέδιο να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ «Δημοκρατικό κόμμα Μπάιντεν»

Δεν άντεχα να τη βλέπω άρρωστη, είπε ο πατέρας που έπνιξε την κόρη του στη Θεσσαλονίκη

Η εγκληματικότητα των αλλοδαπών στην Ελλάδα - Οι αριθμοί από το 1998 ως το 2012 και οι εθνικότητες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης